Minerali v prehrani in njihov pomen za zdravje

Poleg beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov so minerali glavni gradniki našega telesa. Ti kemični elementi so pomembni na primer za normalno celično in mišično delovanje, za nemoteno dihanje, presnovo, rast ter zgradbo kosti in zob, so pomembna sestavina krvi, uravnavajo krvni tlak in delovanje srca, skrbijo za hormonsko ravnovesje in ravnotežje telesnih tekočin ter za obrambne oziroma imunske procese.

V telo jih dobimo s hrano, a pogosto premalo. Ob pomanjkanju ali prevelikih odmerkih se lahko pojavi bolezensko stanje, zato jim je potrebno nameniti več pozornosti.

Minerali v prehrani in njihov pomen za zdravje

V hrani minerale skupaj z vitamini uvrščamo med oligoelemente, teh pa je v njej manj kot pol odstotka. Pomanjkanje nekaterih mineralov v telesu je zato precej pogosto, pri drugih posameznikih pa se to dogaja predvsem v povezavi z nekaterimi bolezenskimi stanji ter v povezavi s stresnimi življenjskimi obdobji.

Natrij je mineral, ki ga zaužijemo s skoraj vso hrano. Fosforja je v mešani hrani dovolj, dnevno ga dobimo vsaj dvakrat toliko, kot ga potrebujemo. Pogosto se pojavlja pomanjkanje joda, tretjino dnevno potrebne količine naj bi dobili z vodo, ter železa, kalcija in magnezija, ki je zaradi uravnavanja pravilnega delovanja živčevja in mišic posebno pomemben člen prehranske verige za nosečnice, športnike in rekreativce.

Preberite tudi PREHRANA V NOSEČNOSTI JE KLJUČNEGA POMENA

V človeškem telesu je prisotnih približno 70 mineralov, samo za celično presnovo ter posebne naloge, ki jih opravljajo določena tkiva, pa jih je potrebnih vsaj 20 mineralov.

Minerali so sestavina vsake celice, kjer imajo različno vlogo, sestavljajo približno 5 % telesa. Če je prehrana raznolika in uravnovešena, kar pa je v današnjih časih redkost, ni potreben dodaten vnos mineralov.

Minerali v prehrani in njihov pomen za zdravje

Pomagajte si s pravo izbiro hrane

NATRIJ

Hrana, ki ga vsebuje: v obliki soli, najboljša je nerafinirana sol ali himalajska sol. Pri večjem pomanjkanju  lahko natrij dodajajo v obliki tekočine – elektrolitov.

Znaki pomanjkanja: vetrovi, nenadna izguba telesne teže, šibkost v mišicah, izguba ravnotežja, glavobol, epileptični napadi.

CINK

Hrana, ki ga vsebuje: meso, jetra, morska hrana, kvas, žitni kalčki, jajca, bučna semena.

Znaki pomanjkanja: bele pege na nohtih, utrujenost, dermatitis, izpadanje las, zaostajanje v rasti.

FOSFOR

Hrana, ki ga vsebuje: ribe, perutnina, meso, jajca, polnovredna žita, oreški, semena.

Znaki pomanjkanja: izguba apetita, utrujenost, šibke kosti in zobje, bolečine in zatrdelost v sklepih, splošna utrujenost, nenadna izguba telesne teže, pomanjkanje apetita, slabokrvnost.

Minerali v prehrani in njihov pomen za zdravje

JOD

Hrana, ki ga vsebuje: morska hrana, čebula, haloga (zelenjava, pridelana na z jodom bogati zemlji).

Znaki pomanjkanja: energije, počasno duševno odzivanje, golša, hipotireoza, duševna zaostalost.

KALCIJ

Hrana, ki ga vsebuje: mleko in mlečni izdelki, siri, soja, sardine, losos, arašidi, orehi, sončnična semena, fižol, brokoli,zelje, zelena zelenjava.

Znaki pomanjkanja: osteoporoza, artritis, bolečine v mišicah ali kosteh, krhki nohti, povišan krvni tlak, ledvični kamni, zobna gniloba

MAGNEZIJ

Hrana, ki ga vsebuje: neoluščeno zrnje, fige, mandeljni, oreški, semena, temnozelena zelenjava, banane, mineralne vode.

Znaki pomanjkanja: omedlevica, krči, mišična utrujenost,  slabost, depresija, kalcifikacija tkiv

SELEN

Hrana, ki ga vsebuje: morska hrana, ledvice, jetra, žitni kalčki, otrobi, tuna, čebula, paradižnik, brokoli, česen, rjav riž.

Znaki pomanjkanja: staranje kože, izguba življenjske moči.

ŽELEZO

Hrana, ki ga vsebuje: jetra, rdeče meso, školjke, suhe breskve, škrob, jajčni rumenjak, oreški, fižol, ovsena kaša.

Znaki pomanjkanja: Slabokrvnost, utrujenost, pomanjkanje energije, zmanjšana odpornost proti okužbam, zmedenost, razjede na jeziku.

ŽVEPLO

Hrana, ki ga vsebuje: zelje, hren, repa, por, čebula, redkvice, leča, fižol, goveje meso in perutnina

Znaki pomanjkanja: akne, luskavica ali prhljaj, krhki nohti in lasje, glavoboli, prebavne težave, počasno celjenje ran, šibek imunski sistem.

Pripravila S.V. univ.dipl.inž.živil.tehnol.

Preberite tudi ASTROZNAMENJA IN DVIG ENERGIJE Z VITAMINI