Vzroki in rešitev, ko je prisotna slaba prebava

Izraz slaba prebava pokriva niz simptomov, ki se lahko pojavijo po hranjenju. Ti simptomi, ki vključujejo neugodje, bolečino in občutek polnosti v zgornjem delu trebuha, navadno nastopijo, če jeste prehitro in preveč ali določeno vrsto hrane.

Spremembe prehranjevalnih navad lahko preprečijo težavo.

Sicer pa lahko pomaga vrsta naravnih zdravil. Če imate redno težave s slabo prebavo, je pomembno, da izključite vse možne vzroke, na primer peptično razjedo, gastritis vnetje želodčne sluznice, ezofagitis, vnetje sluznice požiralnika, sindrom razdražljivega črevesa, vnetno črevesno bolezen in rak na želodcu.

Vzroki in rešitev, ko je prisotna slaba prebava

Slaba prebava lahko izvira iz manjšega vnetja požiralnika, želodca ali črevesja, ki prekine ali upočasni ritmično krčenje.

Želodec ali črevo se potem razširita zaradi vetrov, dobro prebavljene hrane in prebavnih sokov, ki vključujejo želodčno kislino, encime in sluz, ki nastanejo v prebavnem traktu, jetrih in trebušni slinavki. Simptomi vključujejo napihovanje, bolečine v trebuhu, slabost, napihnjenost in zgago.

Preberite tudi JE VAŠE DUŠEVNO ZDRAVJE V DOBREM STANJU?

Vzroki in rešitev, ko je prisotna slaba prebava

Najpogostejši vzroki slabe prebave so naslednji:

  • Jeste prehitro. To lahko zmanjša dotok prebavnih sokov. Prav tako je manj verjetno, da hrano prežvečite tako, da jo dovolj dobro razbijete in pomešate s prebavnimi encimi v slini.
  • Jeste preveč. Prepoln želodec se počasneje prazni in spodbuja kisli refluks.
  • Jeste nekatere vrste živil, na primer belo moko ali mleko, na katere ste morda občutljivi. Moka in drugi ogljikovi hidrati lahko povzročijo nelagodje tudi preprosto zato, ker se napihnejo, ko vsrkajo tekočino.
  • Nastajanje čezmernih vetrov. To se lahko zgodi, če jeste sadje po mastnem obroku.
  • Jeste nezrelo sadje. Pijete sladke gazirane pijače. Doživljate stres. Telovadite takoj po obroku?
  • Jemljete nesteroidna, protivnetna zdravila, kot sta aspirin in ibuprofen, ki lahko dražita želodčno sluznico?
  • Kadite? Kemične snovi v tobačnem dimu dražijo požiralnik  in oslabijo mehanizem.

Če po obroku čutite, da se začenjajo prebavne težave, popijte skodelico zdravilnega čaja kot so: močvirski oslad z navadnim slezom, dve žlički žajblja, namočenega v skodelici vrele vode, kamilico s komarčkom ali poprovo meto ali samo rožmarin, nageljnove žbice, cimet in ingver v kombinaciji.

Preberite tudi POZABITE NA DIETE, UŽIVAJTE OB ZDRAVI PREHRANI