BOLJŠE POČUTJE: RASTLINE IN ZDRAVILNE UČINKOVINE

Rastline vam nudijo veliko zdravilnih sestavin

Rastline vam nudijo veliko zdravilnih sestavin

Predviden čas branja: 3 minute

Že od nekdaj je znano, da marsikatera rastlina v sebi nosi zdravilne sestavine, ki pozitivno vplivajo na človeško telo in s tem tudi na počutje. Sadje, zelenjava in ostale rastline vsebujejo številne hranilne snovi, ki izboljšujejo vaše počutje. Premalokrat se zavedamo, da naporen in stresen slog življenja močno vpliva predvsem na telo in posledično na fizično zdravje. Dejstvo je, da na zdravje ljudi močno vplivajo tudi rastline, ki niso le vir kisika.

MARELICA, razvada za zahtevne

Marelice so polne pomembnih mineralov, kot so kalcij, fosfor in železo, ne manjka pa jim niti vitamina C in karotena. Meso in notranjo stran kože lahko položimo neposredno na kožo in jo tako osvežimo.

Rastline vam nudijo veliko zdravilnih sestavin

JAGODE, sadni prigrizek za razvajanje

Jagode vsebujejo veliko mineralov, sadnih kislin, vitaminov A,B3, B2, in C ter folata. Salicilna kislina v plodovih učinkuje protivnetno in odstranjuje odmrle celice povrhnjice. Jagode čistijo kožo, ki postane mehka in lažje vsrkava hranilne snovi.

KUMARA, rezinice mineralov

Ko pomislimo na naravno kozmetiko, se nam pred očmi ponavadi prikaže obraz, pokrit s kumaričnimi kolobarčki. A čeprav vsakdo ve, da so kumare osvežilne, da gladijo in napenjajo kožo, pogosteje končajo v ustih kot na obrazu. Škoda, saj je v tej zelenjavi cela vrsta vitaminov, mineralnih snovi, sluzi in protibakterijskega žvepla.

MALINE, poslastica za čistilca sonca

Maline niso le slastne, ampak tudi razvajajo kožo z vitamini in minerali. Mlačen obkladek s čajem iz listov malinjaka je priporočljiv za nečisto kožo.

Rastline vam nudijo veliko zdravilnih sestavin

SIVKA, vonj umirjene svežine

Cvetovi vsebujejo eterična olja, kumarine, čreslovine, flavonoide, saponin in fitosterole. Olje neguje kožo, primerno je kot dodatek h kopelim, po napornem dnevu pa deluje sprostilno, saj eterična olja blagodejno vplivajo na telo in dušo ter nam pomagajo zaspati.

OGNJIČ, žareči cvetek z energijo sonca

Učinkovine celijo kožo in sluznice, zavirajo vnetja, blažijo krče, zmanjšujejo otekline in delujejo razkužilno. Olje neguje kožo, poškodovano od sonca, priročno pa je tudi kot masažno olje za nezadostno prekrvavljeno in grobo kožo. Pomaga pri vnetjih in manjših ranicah, blagodejno deluje na razdraženo kožo otroških ritk.

GROZDJE, sladke jagode so lovci na proste radikale

Grozdje je en sam užitek, tudi v naravni kozmetiki. Učinkovine delujejo proti prostim radikalom , krepijo vezivno tkivo in koristijo nečisti in suhi koži. Grozdni sok je koristno čistilno sredstvo za vsak tip kože. Pripravimo lahko tudi obkladek.