ŠPORT: ENERGETSKI NAPITKI IN MINERALI IN VITAMINI

Kako pomembni so za športnike energetski napitki, minerali in vitamini?
Kako pomembni so za športnike energetski napitki, minerali in vitamini?

Kako pomembni so za športnike energetski napitki, minerali in vitamini?

Kdor hoče v kakšni športni zvrsti doseči uspeh, pa čeprav samo z namenom, da si izboljša zdravje, mora ne samo redno vaditi, temveč se mora tudi ustrezno prehranjevati. To spoznanje se danes vse bolj uveljavlja med vrhunskimi in priložnostnimi športniki. Kljub temu pa še vedno napačno jemo in pijemo. Pri triatlonskih in maratonskih prireditvah leto za letom ostajajo stotine odlično treniranih atletov ob progi samo zato, ker niso dobili dovolj ogljikovih hidratov in vode. Študija strokovnjakov je pokazala, da 40% vseh vrhunskih športnikov trpi zaradi pomanjkanja cinka, 30% jih ima premalo železa, vsak peti pa premalo magnezija.

Kako pomembni so za športnike energetski napitki, minerali in vitamini?

KAJ PRINAŠAJO ENERGETSKI NAPITKI?

V vrh športne prehrane so se povzpeli tako imenovani energetski napitki. V začetku so jih uporabljali kot poživilo samo za ples in disko zagreti najstniki.  Postopoma pa so se vse bolj uveljavljali kot dovoljen doping za športnike. Po tem pa je njihov učinek podoben skodelici prave kave. Poleg kofeina namreč, vsebujejo komaj še kakšno drugo snov, ki bi lahko vplivala na učinkovitost.

KAJ PRINAŠAJO VITAMINI V VISOKIH ODMERKIH?

V nekaterih športni krogih, predvsem pri body bilderji, je prišlo v navado, da si privoščijo prave vitaminske bombe. Niso redki, ki si dovolijo dnevno 10 do 20- kratni odmerek vitamina E v napačnem upanju, da bodo s tem lahko povečali obremenitve pri treningu in zmanjšali število mišičnih poškodb. Znanstvene študije tega niso mogle potrditi, ker seveda ni nenavadno: desetkrat večji odmerek vitamina E ima samo ta učinek, da se brez koristi izloči iz telesa.

BELJAKOVINE V ŠPORTNI PREHRANI

Glede na zadnje raziskave priporočeni vnos beljakovin za vzdržljive športnike znaša od 1,2 g do 1,8g beljakovin na kilogram telesne mase na dnevni ravni. Znano je, da imata čas in hranilna vrednost obroka po vadbi, čeprav ga pogosto spregledamo, sinergijski učinek na povečanje beljakovin po vadbi. Novi dokazi nakazujejo, da je priporočljivo, da posamezniki, ki se ukvarjajo z napornimi aktivnostmi, zaužijejo obrok, bogat z aminokislinami in ogljikovimi hidrati kmalu po vadbi ali treningu. Sirotkine beljakovine so še posebej primerne za športno prehrano zaradi visoke ravni razvejanih aminokislin. Aminokisline z razvejeno verigo se prednostno presnavljajo v mišicah in ne v jetrih. Dokazano je, da aminokisline z razvejano verigo povečajo sintezo beljakovin in zmanjšajo razgradnjo beljakovin.

Kako pomembni so za športnike energetski napitki, minerali in vitamini?

KAJ PRINAŠAJO BELJAKOVINSKI KONCENTRATI?

Beljakovinski koncentrati imajo v športih, ki temeljijo na moči, res neko tradicijo, saj močne mišice v glavnem sestavljajo beljakovine. Znanstvena mejenja so pokazala, da imajo športniki, na primer dvigalci uteži, metalci krogle body bilderji, zvišane potrebe po beljakovinah.

URAVNOTEŽENO RAZMEJE MED VODO IN MINERALI

Sadni sokovi imajo zaradi veliki količin sladkorja visok ozmotični tlak. Posledica tega je, da sicer pride mnogo raztopljenih snovi v kri, ki pa poskuša nesorazmerje med vsebino črevesja in telesnimi tekočinami izravnavati na ta način, da odda črevesju vodo. Športniki zaznajo to že po nekaj minuta. Usta postanejo sluzasta in prične se kislo spahovanje. Pri izotoničnih pijačah pa se ozmotski in krvni tlak v pretežni meri pokrivata. Tako pridejo raztopljene snovi in voda v organizem.

Pripravila S.V. univ.dipl.inž.živil.tehnol.