OSEBNA RAST: PREPOZNAJTE IN OCENITE OVIRE

Ocenjevanje ovir je zelo pomemben proces na poti do osebne preobrazbe
Ocenjevanje ovir je zelo pomemben proces na poti do osebne preobrazbe

Ocenjevanje ovir je zelo pomemben proces na poti do osebne preobrazbe

Predviden čas branja: 3 minute

Si želite spremeniti? Preprosto in hkrati zapleteno. Kdo ni nikoli izdelal načrta lastnih želja, da bi dosegel svoje cilje? Vse te situacije pogosto razkrivajo prej neki ideal kot pa resničnost, iz katere lahko gradimo scenarij uspeha. Žal po navdušenju pridejo težave, razočaranja, nato pomanjkanje zaupanja vase. Zakaj? Krivo je preprosto to, da nismo ocenili ovir.

V trenutku, ko smo se odločili, da se podamo na pot osebnega spreminjanja je pomembno, da dobro poznamo in predvsem prepoznamo razne ovire, ki so povezane z vsakim spreminjanjem.

Ocenjevanje ovir je zelo pomemben proces na poti do osebne preobrazbe

Z ene strani obstajajo notranje ovire, ki so odvisne od nas samih, od naše osebnosti. Želja po spreminjanju lahko skriva vedenje, ki vedno znova vodi k neuspehu. Z druge strani opazimo zunanje ovire, ki se pokažejo v odzivih našega okolja naša želja po spremembi ni lahko uresničljiva, ker ne igramo več vloge, ki so je bili drugi vajeni. Prav te notranje in zunanje ovire bomo morali spoznati in premagati, korak za korakom, da se bo želja po spreminjanju uresničila.

Notranje ovire so odvisne od nas, tako na ravni našega mišljenja kot na ravni našega vedenja.

Najprej moramo premagati strah. Cela vrsta negativnih misli, kot NIKOLI NE BOM USPEL, ali pa SLABO BODO MISLILI O MENI, ovira vsak poskus spreminjanja. Zaupanje v nas same zavirajo naši neobvladani strahovi, naše pomanjkljivosti, slabosti, bojazni in krhkosti. Poglavitna zavora je povezana z manjvrednostnim kompleksom, ki povzroča le negativna čustva in vsako dejanje obsodi na neuspeh.

Druga ovira, ki moti zaupanje vase, je sramovanje. Izhaja iz čustva podcenjevanja, ki temelji na izredno zahtevnih odnosih z drugimi.

Poleg manjvrednostnega kompleksa, sramežljivosti in izključenosti opazimo še eno oviro pesimizem. To vedenje, ki ga sestavljata resigniranost in malodušnost, se v vsakdanjem življenju kaže na vseh področjih. Prepričani smo, da smo nesposobni za karkoli, in imamo globok občutek malodušja. Za to stanje je značilno izogibanje odgovornostim ali spremembam. Zadnja zavora zaupanja vase je bojazen, ki je posledica vsega negativnega vedenja in razmišljanja. Splošna bojazen povzroči strah ob določeni situaciji in privede do stanja, ko se ne moremo več obvladati. Sčasoma ta bojazen lahko privede do somatskih motenj v obliki tesnobe, potenje, razbijanje srca, vrtoglavice.

Ocenjevanje ovir je zelo pomemben proces na poti do osebne preobrazbe

ZUNANJE OVIRE

Zunanje ovire prihajajo večinoma od oseb iz okolja, za katere osebna sprememba predstavlja grožnjo sedanjemu ravnotežju odnosov, iz tega bo sledila cela vrsta poskusov, da bi spremenili naše mnenje in da bi ohranili položaj, ki bi ustrezal drugim. Tisti, ki se želi spremeniti, lahko doživi zelo negativne kritike na svoj račun. Včasih se zgodi,, da oseba, ki se želi razviti, le s težavo najde voljo, da bi se spremenila, ker je preveč dovzetna za negativna čustva svojega okolja. Nazadnje sprejme zaščitniški pogled drugih, ne da bi pretehtala natančne vzroke njihovega neodobravanja.

Želja po lastni spremembi je lažja kot pa njeno uresničevanje. Toda ko korak za korakom ugotovimo različne notranje in zunanje ovire, znova najdemo pot do zaupanja vase. To je odvisno od naše pripravljenosti, da se sprejmemo, kakršni smo, z vsemi dobrimi  in slabimi lastnostmi.