ODGOVORI NA VPRAŠANJE, ZAKAJ STE VES ČAS LAČNI

Vas zanima, zakaj ste kljub temu, da ste ravno pojedli kosilo vedno lačni?
Vas zanima, zakaj ste kljub temu, da ste ravno pojedli kosilo vedno lačni?

Vas zanima, zakaj ste kljub temu, da ste ravno pojedli kosilo še vedno lačni?

Predviden čas branja: 0 minutes

Hrana ohranja delovanje možganov, izgradnjo mišic in vam omogoča, da si opomorete po fizičnih dogodivščinah. Ampak težava nastopi, če je lakota ves čas prisotna.  Kaj torej pomaga, ko vas spremlja občutek, da ste vedno lačni, ne glede na to, koliko pojeste? Preberite nekaj najpogostejših razlogov, zakaj ste ves čas lačni. Lakota se običajno pojavi po dveh urah od zadnjega obroka. Pravzaprav čutite fizične znake lakote, zato vam kruli v želodcu, energija vam upada, morda se počutite tudi malo brez energije, morda nervozni. Po drugi strani pa čustvena lakota ne kaže nobenih fizičnih znakov. Običajno iščete hrano in hrana vas ne zadovolji, ker hranite čustveno lakoto.

Ne jeste dovolj beljakovin.

Beljakovine so ključno makrohranilo za ohranjanje zdravja in vam dajejo občutek sitosti. Koliko bi jih morali zaužiti vsak dan, se razlikuje glede na vašo težo in življenjski slog, vendar je pametno poskusiti beljakovine vključiti v vsak obrok. Kombinirajte jih z ostalo hrano. Namesto da bi sami jedli krekerje iz rafinirane moke, jih združite s sirom, polnim beljakovin. Ko vključite beljakovine s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, to upočasni stopnjo glukoze. To pomeni, da sledi najprej postopno povečanje in nato postopno zmanjšanje, zaradi česar se boste počutili bolj zadovoljne. Ko iščete beljakovine, ki bi jih dodali svojim obrokom se spomnite, da so zelenjava, mlečni izdelki, kot so jogurt, mleko in sir, jajca, ribe, fižol, tofu, semena in oreščki, odlični vir beljakovin.

Ne zaužijete dovolj vlaknin.

Ko že govorimo o vlakninah, to je še eno nasitno hranilo, zaradi katerega bi bili nagnjeni k napadom prigrizkov, če jih ne bi dobili dovolj. Hrana brez veliko vlaknin se hitro premika skozi vaš prebavni trakt, zaradi česar ste lačni takoj po jedi. Poskusite vključiti več svežega sadja, zelenjave in celih zrn zaradi vsebnosti vlaknin.

Vas zanima, zakaj ste kljub temu, da ste ravno pojedli kosilo vedno lačni?

Vaši obroki so predaleč narazen.

Čeprav se morda sliši neumno, je vaša nenehna lakota pravzaprav lahko posledica tega, da vaše telo pošilja potrebne signale, da je minilo predolgo, odkar ste ga nahranili. Namesto da se držite treh obrokov, boste morda potrebovali majhen prigrizek vsake tri do štiri ure, odvisno od urnika obrokov in stopnje aktivnosti. Poskusite ugotoviti, ali manjši pogosti obroki pomagajo premagati lakoto.

Prikrajšani ste za spanec.

Dokazano je, da pomanjkanje spanja poveča željo po hrani; nekatere literature ga celo navajajo kot dejavnik tveganja za debelost. Torej, če se vaše neprespane noči vrstijo z napadi lakote, je morda vredno vložiti nekaj energije v zdrav cikel dremeža. Če ne spite priporočenih sedem do devet ur na dan, lahko to povzroči povečanje telesne mase. Spanje pomaga uravnavati grelin, hormon, ki spodbuja apetit.

Ste pod kroničnim stresom.

Ko imamo visoko stopnjo stresa, se pripravljamo na akcijo, bodisi na boj ali beg. Ta telesni odziv lahko sproži tudi povečano lakoto, tako da je povečan apetit eden od simptomov stresa. Če vaša lakota sovpada s stresnim obdobjem v vašem življenju, si privoščite več sprostitve.

Vas zanima, zakaj ste kljub temu, da ste ravno pojedli kosilo vedno lačni?

Sladkorne bolezni ne obvladujete.

Če sladkorna bolezen ni nadzorovana, lahko vaše telo oteži dovajanje krvnega sladkorja ali energije do delov telesa, ki jo potrebujejo. Sladkor se v bistvu ne uporablja ustrezno za energijo in telo verjame, da je lačno. Preverjanje krvnega sladkorja je dober prvi korak k ugotovitvi, ali bi vas morala skrbeti sladkorna bolezen tipa 2, obisk pri zdravniku pa vam lahko pomaga določiti naslednje korake.

Vaša ščitnica je v okvari.

Medtem ko lahko premajhno delovanje ščitnice povzroči povečanje telesne mase, čezmerno aktivna (ki se diagnosticira kot hipertiroidizem) poveča vaš metabolizem, kar lahko povzroči večjo lakoto. Utripajoče srce, spremembe v menstrualnih vzorcih, izpadanje las, tresenje, znojenje, utrujenost in izguba teže so prav tako povezani s hipertiroidizmom, zato se posvetujte s svojim zdravnikom, če imate tudi vi te simptome.

Vaše zdravilo ima stranske učinke.

Ko se lakota na videz pojavi od nikoder, preverite svojo omarico z zdravili. Številna zelo pogosta zdravila na recept, kot so kortikosteroidi in nekateri antidepresivi, imajo stranski učinek povečanega apetita.

Vas zanima, zakaj ste kljub temu, da ste ravno pojedli kosilo vedno lačni?

Jeste preveč rafiniranih ogljikovih hidratov.

Pazite na živila, pripravljena z rafiniranimi ogljikovimi hidrati, kot sta bela moka ali beli riž. Te sestavine so bile predelane in izgubijo veliko svojih hranilnih snovi in ​​vlaknin. Če zaužijete preveč rafiniranih ogljikovih hidratov, se dolgo časa ne počutite siti. Pravzaprav vam poviša krvni sladkor in ko ta pade, ste zopet lačni.

Vaša prehrana vsebuje malo koristnih maščob.

Dodajanje živil z visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin, kot so losos, tuna, sardine, orehi ali laneno seme, lahko pomaga pri tem, da ne boste ves čas čutili lakote. Če pa vam v prehrani primanjkuje zdravih maščob, lahko to povzroči željo po ogljikovih hidratih in hrani z visoko vsebnostjo sladkorja. Zato upoštevajte to ravnovesje med tem, kar jeste, da se počutite siti in zadovoljni.

Vas zanima, zakaj ste kljub temu, da ste ravno pojedli kosilo vedno lačni?

Prehranjujete se prehitro

Odpiranje vrečke čipsa med uživanjem ob dobrem filmu morda zveni kot idealen večer, vendar poskusite biti bolj pozorni na to, koliko hrane zaužijete, medtem ko sledite filmu ali najljubši nadaljevanki. Nespametno prehranjevanje je, ko se ne zavedate, kaj in koliko pojeste. V svoji podzavesti veste, da ste jedli, vendar je skoraj tako, kot da bi ta obrok odmislili. Vaši možgani če jeste prehitro ne zaznajo, da ste jedli. Da bi se izognili brezglavemu prehranjevanju, je bistvenega pomena nadzor nad porcijami.

Ne pijete dovolj vode

Mnogi od nas se počutimo, kot da smo lačni, čeprav smo v resnici samo žejni. Toda preden popijete četrto skodelico kave, pomislite, da vas kava dehidrira. Po drugi strani pa boste s pitjem vode skozi ves dan hidrirani in s tem boste potencialno pregnali lakoto.

Pripravila Sara Vajdič, univ.dipl.inž.živil.tehnol.

Katera znamenja zodiaka so ves čas lačna?

Ves čas ste lačni rojeni v znamenju bika in raka.