POSODITI PRIJATELJU DENAR ALI NE?

Večna dilema, posoditi denar ljudem, ki so vam blizu ali raje ne?
Večna dilema, posoditi denar ljudem, ki so vam blizu ali raje ne?

Večna dilema, posoditi denar ljudem, ki so vam blizu ali raje ne?

Predviden čas branja: 4 minute

Glede na to, da se večina prepirov začne in konča pri denarju, lahko tako vam kot tistemu, ki vas prosi zanj s prijaznim odgovorom zelo olajšate zadrego. V popolnem svetu ne bi bilo nikomur treba prositi prijatelja ali sorodnika za posojilo. V skoraj popolnem svetu bi vsak, ki si denar sposoja, odgovorno in pošteno vrnil dolg pravočasno, in sicer v polnem znesku in z obrestmi. Resnični svet pa je daleč od popolnosti. Morda drži ali pa tudi ne, da denar spremeni vse. Vsekakor lahko uniči še tako dobre odnose med dvema človekoma. Lepo kaže, da je osebno posojilo, pogosto več kot le finančna transakcija.

Če bi šlo samo za denar, bi bila odločitev preprosta, ali ga imaš dovolj, da lahko posodiš, ali pa ga nimaš. In pika.

Zelo verjetno pa je, da boste s posojilom oklevali, četudi imate dovolj denarja. Velikokrat se sprašujete kakšnemu človeku posojate denar? Mislite, da vam ga bo vrnil ali vsaj skušal vrniti, ali zakaj potrebuje denar? Prošnja za posojilo vas prisili, da presodite, kakšen je človek, ki prosi zanj. Premislili boste o njegovi osebnosti in potrebah, potem pa se odločili, ali je posojila vreden. Če iz kakršnegakoli razloga ne odobravate njegovega vedenja, če se vam zdi, da se je v zagati znašel zaradi svoje lenobe ali neprevidnosti mu ne boste z veseljem posodili denarja.

Večna dilema, posoditi denar ljudem, ki so vam blizu ali raje ne?

Ljudje je včasih počutijo krive, kadar odrečejo prošnjo za posojilo, čeprav imajo dovolj denarja zlasti, kadar to ve tudi tisti, ki prosi zanj.

Seveda je to neroden položaj in žal vam bo, da so vas za posojilo sploh prosili. Če pa se boste pustili pretentati in boste proti svoji volji denar tudi res posodili, vam bo še bolj žal.  Prošnje za denar odbijte s preprostim odgovorom in brez razlaganja, zakaj ste se tako odločili. Omejena razlaga naloži breme dodatnega spraševanja na osebo, ki vas prosi. Ne. Saj bi rad, vendar ne morem. Preprosto ne gre. Žal mi je. Če boste imeli srečo, bo pri tem odnehal.

Večna dilema, posoditi denar ljudem, ki so vam blizu ali raje ne?

Če pa boste morali povedati še kaj, poskusite z enim od naslednjih odgovorov.

  • Ne morem si privoščiti. Žal ni primeren čas, da bi ti lahko posodil denar. Trenutno nimam toliko denarja, da bi ti ga lahko posodil. Žal ne morem, ker moji prihodki niso stabilni.
  • Načelo prijateljstvo in posojila ne gredo skupaj. Nikoli ne posojam denarja prijateljem, razen, če je zelo, zelo nujno. Tvoje prijateljstvo mi veliko pomeni, zato se mi ne zdi pametno, da bi ti posodil denar. Mislim, da bi se najino prijateljstvo spremenilo, če bi bil moj dolžnik. Tega pa raje ne bi tvegal.
  • Darila v smeri ne vračaj mi. Včasih boste morda del vsote, za katero vas nekdo prosi, raje podarili. S tem boste oba razbremenili skrbi glede vračila. Nikar pa tega ne počnite, če denarja ne morete ponuditi brez zadržkov in zamer.

KAKO REČI NE ŽICARJEM

Žicarji ne zahtevajo veliko denarja naenkrat, zato pa velikokrat po malo. Vsi jih poznamo. To so ljudje, ki na žicajo nekaj denarja tu, nekaj tam, dokler se ne navadijo na takšen način življenja. Ko je treba plačati kavo, pri sebi nimajo gotovine. Denarja nikoli ne vrnejo, vam pa ga je nerodno zahtevati. Vsekakor gre za tak drobiž, da se ne zdi smiselno prepirati. Prej ali slej pa vas bo vedenje takšnih ljudi zagotovo spravilo ob živce. Prav tako jih je treba  ustaviti.