NAUČITE SE OBVLADATI INTERAKCIJE S TOKSIČNIMI LJUDMI

Kako obvladovati toksične posameznike?
Kako obvladovati toksične posameznike?

Kako obvladovati toksične posameznike?

Predviden čas branja 4 minute

Naučite se obvladati svoje interakcije z ljudmi, ki slabo vplivajo na vas. Obkrožite se z vitaminskimi ljudmi. Skoraj vsi poznamo nekoga, ki nam spremeni razpoloženje, že če je prisoten ali smo v njegovi bližini. Verjetno si zlahka v spomin prikličemo kakšno tako osebo. Običajno je poglavitni razlog za to negativnost, da je ta oseba nekoč slabo ali negativno vplivala na vas in vaše življenje. Obstajajo različne vrste toksičnih ljudi; nestabilni, ljubosumni, paranoični, nezreli ali nevrotični. Vsekakor pa imajo možnost, da nas destabilizirajo, včasih v nekaj sekundah, z dajanjem mnenj, nerazumevanjem in nenehnim vrednotenjem našega življenja, odločitev ali komentarjev.

Postanejo gledalci s pravico komentirati vse, kar rečemo ali naredimo, zato je z njimi zelo težko ustvariti zdrave vezi.

Včasih smo krivi, ker smo ljudem, za katere smo vedeli, da so taki, dovolili dostop do svojega najožjega kroga. So vešči manipulatorji in znajo natančno odkriti šibke točke svojih žrtev. Toksični ljudje po definiciji nenehno dušijo tiste, ki jih prenašajo. Včasih je to lahko namerno, drugič pa se ne zavedajo strašne škode, ki jo povzročajo svojemu okolju. Ne zamenjajmo osebe, ki preprosto preživlja težko obdobje z občasno razdražljivostjo ali cinizmom, z drugo,  ki nenehno in redno izkazuje vso svojo toksičnost do tistih, ki jo prenašajo.

Načeloma toksični ljudje ne prispevajo ničesar pozitivnega. Ko gre za zvezo ali družinske odnose, se včasih pojavi navezanost ali odvisnost, ki jo je težko videti in prepoznati.

Kako obvladovati toksične posameznike?

Človek sam sebe prepričuje, da to ne spreminja njegovega notranjega ravnovesja, in vztraja pri ohranjanju tega toksičnega odnosa, ker se boji osamljenosti, ki ga vodi v toleriranje in prenašanje ekstremnih situacij, ki jih ne bi smeli dovoliti. Da toksični ljudje ne vplivajo na nas, je bistvo v odnosu, ki ga imamo do njih. Poskrbeti moramo, da ne vdrejo v naš notranji svet, se čim bolj izogibamo temu, da se vmešavajo v naše življenje, in jim nikoli ne dovolimo, da izničijo našo sposobnost odločanja.

To zadnjo oviro, da vedno ohranjamo svobodo odločanja, lahko presežejo resnične ali namišljene ovire, ki jih bodo naši čustveni vampirji uporabili, da bi se igrali z nami, in v mnogih primerih, da bi zlomili našo voljo. Tisti, ki dovolijo , da si jih podredijo toksične osebnosti, lahko končajo z anksiozno depresivnimi simptomi, občutkom krivde, odvisnosti in vzorčno negativnimi vplivi na samozavest.

KAKO ŽIVETI Z NJIMI?

Kako obvladovati toksične posameznike?
Foto lookstudio on Freepik

Če bo ta oseba vedno del vašega življenja, se prilagodite, ne ponavljajte vedno istih napak. Časoma se vprašajte, ali je ta oseba univerzalno toksična, torej povzroča to strupenost ali nelagodje pri vseh, ali če gre za individualno toksičnost in tako vpliva le na vas. Poskusite analizirati, kaj vam je neprijetno v odnosu s to osebo.

Poskusite razumeti to strupeno osebo; Kaj se z njo dogaja? Zakaj je taka do mene? Razumeti pomeni ublažiti. V mnogih primerih se nam lahko z razumevanjem situacije, ki jo doživljajo drugi, njihovega življenja, njihovih travm ali težav, ljudje zasmilijo in tako prenehamo trpeti. Beda ima rada družbo in zagrenjenost je nalezljiva. Če preživljate težko obdobje, vas lahko toksična oseba potopi in iz nas izvleče vse najslabše, kar imate v sebi. Ko se ne boste več počutili ranljivi med toksičnimi ljudmi, boste zmagali v pomembni bitki v vojni za srečo.