KAKO DELOVATI S TISTIMI, KI SO PREPRIČANI DA SE VSE VRTI OKOLI NJIH?

Osebe, ki so prepričane, da se svet vrti samo okoli njih
Osebe, ki so prepričane, da se svet vrti samo okoli njih

Osebe, ki so prepričane, da se svet vrti samo okoli njih

Predviden čas branja: 4 minutes

So zahtevni, nepotrpežljivi, egocentrični in egoistični ter so lahko pri izražanju tistega, kar si mislijo, naravnost brutalno odkriti. Zaradi svoje logične, konkretne narave, se zdi, da so do drugih ljudi neobčutljivi. Gre le za to, da za njih čustva niso tako pomembna. Zato ne občutijo potrebe po izražanju čustev, poleg tega pa menijo, da jih ne bi smeli niti drugi. Za njih predstavljajo čustva motnjo in oviro, ki zavirajo napredek in sam proces reševanja težav. Ne razumejo, zakaj ljudje, če so njihova čustva ranjena, tega ne morejo preprosto preboleti. Če je to kar si želijo in potrebujejo, potrebno nekomu stopiti na žulj, potem je pač potrebno to storiti.

Poleg tega pa so prepričani, da to ni njihova težava, ampak težava drugih ter naj se zato drugi ukvarjajo z njo.

Pravzaprav imajo čustvene izbruhe za znak slabosti. Zanje je to znak, da je nekdo izgubil nadzor ter da je nesposoben nadzirati svoje vedenje. Zelo težko nekomu rečejo; oprosti; ali pa priznajo, da so se zmotili. Če se namreč znajdejo v položaju, ko so storili napako ali izrekli nekaj, kar je druge prizadelo, po navadi menijo, da je pač prišlo do manjšega nesporazuma in da to ni kaka velika težava. Niso osebnostni tipi, ki bi delovali na podlagi občutka krivde, niti ne mislijo, da je potrebno karkoli pojasnjevati.

Osebe, ki so prepričane, da se svet vrti samo okoli njih

Njihova agresivna, gospodovalna narava lahko uniči marsikaterega posameznika, še posebej tiste, ki na svet gledajo s pomočjo čustev in odnose vzpostavljajo na njihovi podlagi.

Ne izpostavljajo hierarhičnega odnosa s pomočjo dobrikanja niti niso pripravljeni svojega položaja deliti z drugimi. So rojeni voditelji, ki tako domače kot delovno okolje vodijo na strogo določen, organiziran način, ki ne dopušča nobenih neumnosti. Zato jih nekatere osebe zaprosijo za vodstvo in so več kot srečne, da so jim prepustile odločanje ter odgovornost za to, kar se bo zgodilo. Vedo kaj hočejo, hočejo pa imeti stvari urejene na svoj način. Imajo močno voljo in ne vidijo radi, če drugi oporekajo njegovim odločitvam ali postavljajo pod vprašaj njihovo avtoriteto. So polni samozaupanja in si ne belijo glave s tem, kaj si drugi mislijo o njih.

Njihovega vedenje ne žene potreba po tem, da bi jih imeli drugi radi, poleg tega pa priljubljenosti nimajo za merilo uspeha.

Osebe, ki so prepričane, da se svet vrti samo okoli njih

Edini, kar cenijo so rezultati. Poleg tega pa vse ocenjujejo z najstrožjimi merili. Prav nič pomembno ni, koliko se nekdo trudi ali koliko napora je vložil. So trmasti in neizprosni, zato bodo šli naprej tudi s pomočjo gole slike, če bodo mnenja, da je to potrebno za zmago. Tekmovanje imajo za eno od radosti življenja, zato se prav vsake situacije lotijo z največjim žarom. Njihov moto se glasi, Nikoli se ne opredaj, le s polno paro naprej in ne oziraj se na torpede.

Motiv, ki se nahaja za dejanji, pa je denar, moč ter status in prav oni so prvi, ki vam bodo povedali, da je temu res tako. Njihovo merilo uspeha predstavlja kopičenje stvari. Kolikor več imajo, toliko dražje so njihove igračke, poleg tega pa se počutijo toliko bolj uspešni. Prepričani so, da otipljivo imetje drugim ljudem pove, da so dobri v tem, kar delajo. Neuspeh za njih ne pride v poštev. Za doseganje uspeha so pripravljeno storiti vse, kar je potrebo, četudi to pomeni, da bodo zavzeli agresivno držo ali uporabili zastraševanje.