KAJ SE ZGODI V GLAVI, KO VIDIMO VŠEČEK?

blank

Kaj se plete po mislih, ko dobimo všeček?

Predviden čas branja 4 minute

Poskusimo razumeti ta umski in digitalni proces. Internet, družbena omrežja, videoposnetki in različne aplikacije močno vplivajo na naše medsebojne odnose, način obdelave informacij, spomin, koncentracijo, večopravilnost, izobrazbo, motivacijo in zato tudi na dolgi rok tudi na srečo. Dejansko so pripomočki in številne novejše aplikacije zasnovane tako, da povzročajo odvisnost. Vsaka odvisnost ima molekularno in fiziološko osnovo že vrsto let. Alkohol, droge, tablete igre na srečo ali stave, vse uravnava isti hormon; DOPAMIN. Dopamin je hormon, ki je odgovoren za užitek. Je tisto, kar uravnava možganski sistem nagrajevanja.

Deluje v trenutku, ko oseba komunicira s predmetom užitka, in v trenutku pred tem pogosto le predvideva užitek in je aktivator motivacije.

Včasih za sabo pusti vakuum, zaradi česar je treba ta izdelek kmalu znova zaužiti. Oseba, ki je odvisna doživlja hud padec pozornosti, njena volja se spremeni uravnava jo samonadzor in na dolgi rok začne zaznavati globoke občutke žalosti in praznine. Vsak človek, že od otroštva do mladostništva išče poti, da bi obvladal svoje vzpone in padce, svoje frustracije in praznino.

Ne pozabimo, da ima zaslon funkcijo sproščanja in zabave.

Kaj se plete po mislih, ko dobimo všeček?

Ko so otroci in mladostniki v konfliktu, jim je dolgčas ali so pod stresom, iščejo napravo za sprostitev. Njihov um se navadi, da so ob naporih njegova pot pobega ekran, družbena omrežja ali internet. Velik odstotek prebivalstva se zateče v omrežja kot so facebook, instragram, twitter, tinder, in išče tisti odmerek dopamina, ki se aktivira ob stiku z njimi.

Smo v dobi informacijske preobremenitve in preobilja stimulacij. Vse je enostavno doseči s klikom. Ko nekdo ne doseže tega, kar hoče, ko hoče, se aktivirajo frustracijski krogi, ki so osnova značajske šibkosti mnogih mladih ljudi, ki se pogosto niso sposobni potruditi, saj je težko počakati na zadovoljitev. Zato se pojavljajo številne težave v izobraževanju in nekatere duševne motnje.

Tehnologija je prinesla veliko koristi. Kot vse, se jo moramo znova naučiti uporabljati.

Vsak od nas se mora odločiti, kam želi obrniti svojo pozornost; začnimo tako, da vidimo, zakaj porabimo svoj čas, nato pa si poglejmo, kako zasvojeni smo. Internet in njegovi produkti imajo zelo močne prednosti, ki nam v mnogih pogledih olajšajo življenja, vendar njihova zloraba vodi do vedenja, ki je škodljivo za um in odnose. Če odraščamo s tehnologijo, ne postanemo pametnejši. Res je, da je olajšala neskončno mnogo dejavnosti, predvsem pa smo z veliko spretnostjo razvili miselno lastnost večopravilnosti. Nevroznanost temu pravi nenehno menjavanje pozornosti.

Kaj se plete po mislih, ko dobimo všeček?
Foto Freepik

To pomeni, da možgani porabijo nekaj minut ali sekund za eno nalogo, nato drugo in nato tretjo.

Možgani ne morejo  izvajati dveh dejanj hkrati , če vključujejo isto področje možganov. Ko delamo več stvari hkrati, so možgani sposobni površno sprejemati veliko informacij, vendar jih ne morejo zadržati. Pri mladih se morajo možgani naučiti osredotočiti pozornost ter na zdrav način razviti čelni del možganov, ki je odgovoren za voljo in samonadzor.

Čezmerna izpostavljenost zaslonu ovira pravilno delovanje z očitnim pomanjkanjem pozornosti in koncentracije. Danes je velik poudarek na pomembnosti meditacije in čuječnosti, popolne pozornosti. Komunikacija iz oči v oči je najboljši način, da se naučite brati čustva drugih. Zaslon je najslabši vzgojitelj, da bi jo dosegli. Otroka izolira in loči od okolice. Upočasni sposobnost razumevanja čustev, povezovanja z ljudmi, z njihovimi čustvi in izniči sposobnost izražanja občutkov z gledanjem v oči in ne v tipkovnico ali zaslon. 

Preberite tudi KRALJICE SOCIALNIH OMREŽIJ SO… in ŽENSKE, KI ZNAJO ŽIVETI OFFLINE