ČRNI RIBEZ, ODLIČEN VIR ANTIOKSIDANTOV

Črni ribez, varuje zdravje in ščiti organizem
Črni ribez, varuje zdravje in ščiti organizem

Črni ribez, varuje zdravje in ščiti organizem

Črni ribez (Ribes nigrum L.) je dva metra visok listnat grm. Plod je črn ter sijoč. Celotna rastlina ima zelo značilen, nekoliko neprijeten vonj. Ribez gojimo v zmernem podnebju. Črni ribez je znan predvsem po sadežih, ki se v prehrani uporabljajo predvsem za pripravo sokov in sladic. V medicinski fitoterapiji se uporabljajo listi, iz brstov mladih listov pa nastajajo glicerinski macerati.

Kemična sestava črnega ribeza

Dobro razmerje vitamina C in antocianinov pomaga pri težavah, kot so pomanjkanje vitamina C v prehrani, razpokane kapilare in kot poživilna pijača. Prisotnost balastnih vlaken prispeva k blagodejnemu učinku pri diabetesu, ki ni odvisen od inzulina, zato se tradicionalno uporablja v prehrani diabetikov. Zanimivo je, da semena v plodovih črnega ribeza vsebujejo olje z visoko vrednostjo maščobne kisline GLA, kot sta olje jegliča in borage. Blagodejno vpliva na bolezni, kot so luskavica in boleče menstruacije. Toda olje črnega ribeza je na trgu precej redko.

Črni ribez, varuje zdravje in ščiti organizem

Protivnetno delovanje listov črnega ribeza je razlog za njegovo široko uporabo pri vseh boleznih, kjer pride do pretiranega in nenadzorovanega aktiviranja imunskega sistema.

Poleg teh dveh skupin bolezni se uporablja tudi pri avtoimunskih boleznih, kot so avtoimunske bolezni ščitnice. Zanimiva kombinacija protivnetnega in protitelesnega učinka blagodejno vpliva na težave, kot so vnetne črevesne bolezni, npr. Crohnova bolezen. Ribez pomaga, kot nakazujejo raziskave preprečevati nastanek krčnih žil, poznan je tudi njegov učinek na lajšanje simptomov revmatoidnega artritisa. Semena črnega ribeza so bogata z gama-linolensko (GLA) in alfa-linolensko (ALA) kislino, ki dokazano zmanjšujeta vnetne procese, značilne za to bolezen.

Po zadnjih raziskavah obstaja možnost, da lahko le en kozarec soka črnega ribeza zmanjša tveganje za nekatere vrste ledvičnih kamnov.

ZARADI VISOKE RAVNI ANTIOKSIDANTOV SODELUJE PRI PREPREČEVANJU BOLEZNI SRCA IN OŽILJA.

Najpomembnejši je vitamin C. Črni ribez vsebuje štirikrat večjo količino vitamina C kot pomaranče in dvojno količino antioksidantov kot borovnice. Črni ribez ima poleg vitamina C še veliko antioksidantov in antocianov. Ti lahko pomagajo okrepiti vaš imunski sistem, pomiriti vneto grlo in olajšati simptome gripe.

Hranilna vrednost v 100 g črnega ribeza (28 kcal)
Beljakovine1 g
Vlaknine4 g
Vitamin C200 mg
Kalij370 mg
Kalcij60 mg
Železo1 mg
Črni ribez, varuje zdravje in ščiti organizem

Uživanje ribeza lahko prinese določene koristi za zdravje.

  • Antocianin v črnem ribezu spodbuja povečanje očesnega krvnega pretoka in lahko upočasni napredovanje glavkoma.
  • Olja in druge sestavine iz ribeza, ki vsebujejo gama-linolensko kislino lahko pomagajo zmanjšati vnetne procese v telesu in izboljšati simptome več vnetnih bolezni.
  • Olje iz semen črnega ribeza pomaga ohranjati zdravo raven holesterola in zmanjšati raven trigliceridov, ki so vrsta škodljive maščobe v krvi.
  • Nekatere raziskave so pokazale, da pitje soka črnega ribeza pomaga, da postane urin bolj alkalen, kar pomaga pri zdravljenju ledvičnih kamnov.

Črni ribez je sadež, priljubljen predvsem v poletnem času, z njim se lahko osvežimo. Je pravo bogastvo hranilnih snovi, ki jih ne najdemo nikjer drugje. Okus črnega ribeza je nekoliko kisel, zato ga lahko kombiniramo z medom.

Pripravila S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol.