POSTANITE AKTIVNI IN UŽIVAJTE V ZDRAVJU

Postanite aktivni in uživajte v zdravju ter dobrem počutju
Postanite aktivni in uživajte v zdravju ter dobrem počutju

Postanite aktivni in uživajte v zdravju ter dobrem počutju

Predviden čas branja: 3 minutes

Telesna vadba pomaga, da ostanejo kosti, sklepi in mišice v dobrem stanju. Pospeši tudi presnovo, odvrača stres in pomaga preprečevati depresijo. Vadite redno. Vaš cilj naj bo pol ure aerobne vadbe petkrat na teden, pa najsi jo opravite hkrati ali pa po pet ali deset minut skozi ves dan.

Če ne vadite več, poskušajte ugotoviti, zakaj ste postali neaktivni, in si izberite nov program telesne vadbe, ki bolj ustreza vašim potrebam in nagnjenjem.

Pretehtajte vse osebne okoliščine, sposobnost ali vam je všeč tekmovalnost, ali ste raje sami ali v skupini, doma ali drugod, notri ali na prostem. Če je težava v motivaciji, se posvetujte s poklicnim vaditeljem, ki lahko prikroji vaje vašim potrebam in vam pomaga doseči cilj.

Postanite aktivni in uživajte v zdravju ter dobrem počutju

Aerobna vadba

Ta tip vadbe spravi v gibanje velike skupine mišic. Če je vadba dovolj intenzivna, dovolj pospeši srčni utrip, da izboljšate kardiovaskularno vzdržljivost. Sem spadajo hitra hoja, da se ogrejete, tek, plavanje in igranje tenisa. Aerobna vaja tudi zvišuje raven naravnih, hormonov podobnih snovi v krvi, kot so endorfini, ki sprožajo dobro počutje, pospešuje krvni obtok, kar pomaga ohraniti arterije, vene in srce zdrave.

Pospešuje tudi telesno presnovo, kar preprečuje nabiranje kilogramov.

Izboljšuje tudi zmogljivost pljuč in prekrvavitev, pripomore k zdravju srca, povečuje imunost, koristi prebavi, vzdržuje zdravje sklepov, koristi pri ohranjanju prave telesne teže in dviguje razpoloženje. Telovadba, ki zviša srčni utrip za 50 do 70 odstotkov vašega maksimalnega utripa, je ocenjena kot zmerno intenzivna, tista pa, ki srčni utrip še bolj zviša, velja za zelo intenzivno.

Večini ljudi redna, zmerno intenzivna telovadba zadošča za dobro zdravje.

Zelo intenzivna vadba je primerna predvsem za resne športnike in za tiste, ki želijo doseči nadpovprečno telesno pripravljenost. Začetniki se je ne bi smeli lotevati. Med vadbo si redno merite utrip. Če niste še zelo vešči, ne dovolite , da bi se vam utrip povišal nad mejo zmerne intenzivnosti.

Postanite aktivni in uživajte v zdravju ter dobrem počutju

Urjenje za moč

Ta tip vadbe razgibava posamezne mišice, ali skupine mišic. Urjenje za moč lahko izvajate z utežmi ali drugimi bremeni ali brez njih. Sem spada dvigovanje uteži v telovadnici, in vsakršno ponavljajoče se delovanje mišic kot so veslanje ali kolesarjenje. Okrepitev mišic lahko prepreči bolečine v hrbtu, lajša osteoartrozo, veča gostoto kosti, pospešuje hujšanje, izboljšuje gibčnost in ravnotežje ter zniža tveganje mišičnih poškodb. Nekatere izmed teh vaj ponavljajte vsaj dvakrat na teden.

Raztezanje

Ta tip telovadbe raztegne mišice do njihovega polnega naravnega raztega in izboljšuje gibčnost. Najsi se natezate pred aerobno vadbo ali urjenjem za moč, če izvajate jogo ali kakšno drugo dejavnost, ki sprošča mišice in sklepe boste z raztezanjem pripravili mišice za vadbo, preprečevali in lajšali otrdelost mišic po vadbi, zmanjševali tveganje mišičnih poškodb in preprečevali ali lajšali bolečine v hrbtu in ponavljajoče se poškodbe zaradi naprezanja.

Zdravstvena tveganja

Pametno prehranjevanje, redna telesna vadba in obvladovanje stresa so bistvo vsakega programa za preprečevanje bolezni. Vendar pa vplivajo na zdravje tudi mnoga druga področja življenja, na katera lahko vplivamo. Zelo pomembno je, da ne kadimo, ali vsaj manj in da uživamo le zmerno količino alkohola. Vsekakor se tudi zanesljivo zavarujte pred sončnimi ultravijoličnimi žarki, kadar je to potrebno. Poleg tega v svojem domu izločite ali zmanjšajte raven strupov, alergenov in onesnaževalcev.