Aminokisline osnovni gradniki telesa in njihov pomen

Aminokisline so temeljne sestavine vseh proteinov.  25 vrst aminokislin lahko delimo na tri skupine: ESNCIALNE, to so za življenje nujne aminokisline, ki jih organizem ne more sam izdelovati in tako dovajati s hrano. NEESENCIALNE aminokisline, ki jih organizem tako izdeluje sam, če pojemo s hrano dovolj dušika. SEMIESENCIALNE aminokisline kot so arginin in histidin, ki ji človeško telo lahko samo izdeluje le pod posebnimi pogoji v presnovi.

Aminokisline osnovni gradniki telesa in njihov pomen

POZITIVNI UČINKI AMINOKISLIN

Iz aminokislin izdeluje telo deset tisoče različnih proteinov z različnimi nalogami. Pogoj za to je, da se prehranjujmo s polnovrednimi proteini rastlinskega izvora, na primer s sojo in živalskimi proteini kot so skuta, ribe, perutnina. Pomembno: povsem vegetarijansko prehrana povzroča pomanjkanje aminokislin, ki vsebujejo žveplo, to pa omogoča bolezni kože in lasišča.

Športniki, pri kateri je potrebna moč, zadnje čase radi uživajo čiste aminokisline.

S tem hočejo doseči dvoje. Telo prihrani energijo, potrebno za gradnjo mišičja iz beljakovin. Športnik hitreje postane mišičast, ne da bi užival veliko mesa. Aminokisline so za presnovo osrednjega pomena. Torej lahko z njimi uravnavamo presnovo. Stališča športnih zdravnikov o uživanju čistih aminokislin so si zelo nasprotna: preparati so zelo dragi, posledice uživanja pa v glavnem še neraziskane. Kdor hoče izboljšati svoje športne dosežke, pride prav tako daleč z naravno pridelanimi živili.

AMINOKISLINE ZA DOBRO POČUTJE

Lizin je pomemben za imunski sistem. Pospešuje zdravljenje herpesa, aft in vnetij ustne sluznice in dlesni. Lizin je sestavina mlečnih izdelkov. METIONIN pospešuje razstrupljanje jeter in celjenje ran. Skrbi za boljšo koncentracijo. Je sestavina živalskih proteinov, visoke temperature pa ga zelo hitro uničijo. ORNITIN pospešuje delovanje trebušne slinavke.

Aminokisline osnovni gradniki telesa in njihov pomen

ZA DOBRO POMNJENJE IN LEPO KOŽO

FENILALANIN izboljšuje pomnjenje in je naravno sredstvo proti bolečinam. Vsebujejo ga ribe. TREONIN pospešuje prebavo. Pomanjkanje treonina ima za posledico slab tek in izgubo telesne teže. TIROZIN blaži depresije in izčrpanost. VALIN pospešuje prenos kisika po krvi. CISTIN varuje jetra pred zamaščenostjo, pospešuje izločanje težkih kovin in gradnjo kožnega tkiva. CISTIN in ARGININ skrbita za lepoto.

NE PRETIRAVAJMO

Čezmerno uživanje živalskih beljakovin in aminokislin, ki jih lete vsebujejo, lahko privede do zakisanja telesa, posledica pa je preutrujenost.

Katerih 9 neesencialnih aminokislin poznamo?

Poznamo histidin, izoleucin, levcin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan in valin.

Katerih 11 esencialnih aminokislin poznamo?

Poznamo arginin, glutamin, tirozin, cistein, glicin, prolin, serin, ornitin, alanin, asparagin in aspartat.