Zdravi lasje, naše bogastvo lepote, še posebej vsake ženske potrebujejo ustrezno nego. Zato se čim prej informirajte, kaj jesti, kako jih negovati in kako jih nositi v letu 2019.

Izgubo las povzročijo poleg ostalih dejavnikov tveganja tudi ekstremne diete. Če želite močne in zdrave lase povečajte vnos proteinov. Glede na številne opravljene raziskave imajo ženske mlajših generacij večje tveganje za izgubo las. V primeru, da posegajo po ekstremnih dietah, saj začne v telesu primanjkovati ključnih hranilnih snovi, tako tudi lasje niso zdravi.

Nega se začne znotraj telesa, tudi, ko govorimo o laseh, zato je pomembno, kakšno hrano jeste. Uživati je potrebno čim več beljakovin, bogatih z žveplovimi aminokislinami, npr. cistein in metionin, železo, cink in žveplo, ter vitamine, predvsem skupine B.

Lasje potrebujejo ustrezno nego.
Lasje in trendi. Kako do zdravih in svetlečih las.

Hrana, ki vas bo dolgoročno popeljala do zdravih in svetlečih las je:

Temno zelena zelenjava, npr. špinača in blitva je odličen vir vitaminov A in C. Naše telo jih potrebuje za proizvajanje oljnate substance, ki jo proizvajajo žleze lojnice, in skrbi, da lasje ne izgubijo vlažnosti.

Stročnice nudijo bogate količine proteinov, ki koristijo rasti las, ter jih oskrbijo tudi z železom, cinkom in biotinom.

Ribe, losos, ki je bogat z omega-3 maščobnimi kislinami, vsebuje tudi veliko vitamina B-12 in železa.

Piščančje in puranje meso ponuja visoke vrednosti proteinov, ki bodo poskrbeli za zdravje las. Pomanjkanje proteinov vodi do šibkih in lomljivih las, hudo pomanjkanje proteinov pa povzroča celo sivenje.

Jajca si za zdrave in močne lase privoščite večkrat, saj so najboljši vir proteinov. Vsebujejo tudi biotin in vitamin B-12, ki sta za lepoto las zelo pomembna.

Korenje je izvrsten vir vitamina A, ki pomaga ohranjati zdravje lasišča, ki je ključnega pomena za sijoče in zdrave lase.

Mleko in jogurt z nizko vrednostjo maščobe sta odličen vir kalcija, ki pomaga pri pospeševanju rasti las.

Polnozrnati izdelki bodo poskrbeli za večji vnos cinka, železa in B vitaminov, kar lasje za zdrav sijaj še kako potrebujejo.

Hranilne snovi najprej vplivajo na lasne korenine, pozitiven učinek pa boste zaznali šele z rastjo las. Bodite potrpežljivi, saj bodo vse koristi vaših prehranjevalnih navad vidne šele po nekaj mesecih ali letu. Nikar prepogosto ne uporabljajte agresivnih kemikalij ali ravnalnika za lase.

Kaj pa letošnji trendi?

Trendi 2019

Vse, ki ste nežne narave in ste rade drugačne od povprečja, se boste razveselile široke palete lasnih dodatkov. Vračajo se devetdeseta, zato prihajajo lasni dodatki, ki smo jih nosile kot deklice, ponovno v modo. Okrasne elastike iz blaga so odlična izbira, saj mehko blago ščiti lase, da se ne trgajo in jih spenjanje ne poškoduje.

Lasje in trendi
Lasje in trendi

Barve, ki vas bodo v tem letu osvojile in polepšale so: toplejše barve, pepelnati odtenki, črni lasje. Sedaj boste zasijale z živimi barvnimi odtenki. Kot so roza, vijolična, modra in zelena, odločitev pa ni rezervirana samo za tiste najbolj pogumne.

Medeni odtenki, pri katerih gre za ombre tehniko barvanja las, pričarajo kalifornijski videz. Zagotovo pristajajo prav vsem, še posebej svetlolaskam. 

Vsekakor pa je pomembno, ali znate barvo in obliko svojih las nositi k svojemu stilu. Zato v letu 2019 čim več kombinirajte, ter poiščite svoj najljubši stil!