ALI JE PRAV, DA MOŠKI V RAZMERJU VODI?

Kdo bi moral v razmerju voditi? Oba?
Kdo bi moral v razmerju voditi? Oba?

Kdo bi moral v razmerju voditi? Oba?

Predviden čas branja 4 minute

Premnoge žene dandanes dojemajo dejstvo, da je mož vodja kot nekaj spornega, pa temu ne bi vedno smelo biti tako.  Nekateri možje so to zamisel zlorabili in vodijo svoje družine z železno roko. Večjo nevarnost pa predstavlja pasiven, neangažiran mož, ki vse z družino povezane dejavnosti in odločitve zaupa ženi. Zdrava srednja pot je nekje med tema skrajnostnima, kjer je mož odgovoren, zanesljiv in globoko predan ženi in družini. Zmožen je izražati bolečino in veselje, sočutje in bodrenje.

Po drugi strani je močan in zanesljiv, z občutkom odgovornosti za dobro počutje svoje žene in družine. Ko so okoliščine neprijazne, ne pobegne, temveč išče rešitve, ki bodo v prid vsej družini. Vsekakor je vodja, vendar ne vodi sam. Partnerstvo z ženo ceni; hoče ji biti na voljo, vendar nima želje, da bi ji gospodoval. Takšen je mož v funkcionalni družini.

Kdo bi moral v razmerju voditi? Oba?

Ljubeči mož vidi v svoji ženi družico. Žena ni trofeja, ki jo osvojite med dvorjenjem in jo potem obesite na steno, da je na ogled vsem. V njej je treba videti osebo, ki ima svoje osebne cilje. Ni otrok, da bi se do nje smeli vesti pokroviteljsko. Družabnica je, s katero mora mož razvijati vzajemen odnos. Partnerstvo naj prežema ves zakon. Kadar mož dojema ženo kot partnerko, bo hotel, da je odločanje njuna skupna izkušnja. Na nekem področju bo morda imel več znanja od nje.

Enako količino znanja o neki temi imamo vsi le redko kdaj. Kadar torej o nečem odločamo, je vsak deležen prednosti znanja in informiranosti, ki jo je z leti izkušenj ali z uvidi pridobil drugi. Partnerstvo pomeni, da je naš cilj priti do najboljše možne odločitve. Naša osebnost lahko teži k oblastnosti ali pasivnosti, vendar nočemo dopustiti, da bi osebnostne težnje vplivale na naše odločanje. Zavestno dajemo prednost partnerstvu, ki nam je pomembnejše od naših osebnostnih lastnosti.

Kdo bi moral v razmerju voditi? Oba?

Če je ljubeča tudi žena, bo usmerjena v to, kar je najboljše za njenega moža. V idealnem primeru sledi pogovoru o nekem vprašanju jasna odločitev ali kompromis. In tudi kadar ni tako, sprejemanje odločitev ni igra sprenevedanja, v kateri si vsakdo prizadeva uveljaviti svojo voljo. Dejansko je partnerstvo, v katerem vsak skrbi za dobrobit drugega, rezultat pa je odločitev, ki je najboljša za vse ali za oba. Kot vodja daje mož spodbudo za ustvarjanje ozračja, v katerem se partnerstvo lahko udejanja brez nepotrebnih napetosti.

Ko otrok izrazi neko željo, jo oče ovrednoti in sprejme končno odločitev o tem, kaj je za otroka najboljše. Predlogov svoje žene mož ne obravnava na enak način. Ima jo za enakovredno družabnico in si je v procesu odločanja ne želi obvladovati. Ljubeči vodja tudi ni samozavestnež, ki sprejema odločitve brez žene in jo šele potem seznami z njimi. V zakonu upravljata dom oba, mož in žena. Ljubeči vodja to priznava in si prizadeva ustvarjati čustveno ozračje , v katerem je možna neovirana izmenjava zamisli brez duha zastraševanja.

Preberite tudi 3 MOŠKI ZODIAKA, KI SO PRAVI GOSPODJE in PREBUDITE ŽENSKO V SEBI, GLEDE NA ASTRO ZNAMENJE