PREBUDITE SEDAJ BOJEVNICO IN BOGINJO V SEBI

Dan žena prebudite boginjo v sebi

Dan žena je čudovita priložnost, da prebudile bojevnico in boginjo v sebi

Predviden čas branja: 8 minutes

Mednarodni praznik dneva žena, ki ga ženske praznujemo že od 8. marca 1917 označuje politično, ekonomsko in socialno enakopravnost dosežkov žensk. Na ta dan 1917 so bili, kot navaja Wikipedija prvi protesti v St. Petersburgu, iz katerih se je razvila oktobrska revolucija. Leta 1889 je Klara Zetkinov pričela boj za enakopravnost žensk. Za pravice žensk se je borila kot prava bojevnica. Lahko bi jo poistovetili z boginjo Brigit, ki ponazarja ravnovesje med brezkompromisno močjo in svojo ženskostjo. Njena moč je povezana z soncem in ognjem. Z slavjem jo častimo 1. februarja.

Njeno podporo uporabljamo za krepitev ženskega poguma, zaščiti in iskanju življenjskega poslanstva. Daje nam navdih za akcijo.

28. februarja 1909 je socialistična stranka Amerike razglasila praznovanje 1. dneva žena, vendar takrat še ni bil priznan kot mednarodni praznik. V samih začetkih so ga praznovali 19. marca po predlogu Zedkinove od 1911. leta dalje, najprej v Avstriji, Nemčiji, Švici, na Danskem, tudi v Sloveniji v Trbovljah, kasneje pa še v 100 drugih državah. V sovjetskih državah v času komunizma so pripisovali temu prazniku velik pomen. Tudi več kot 140 ženskam, ki so leta 1911 izgubile življenje v požaru newyorške tovarne so posvetili 8.  marec. Ta dan je tudi spomin in opomnik na tekstilne delavke, ki so leta 1857 prvič stavkale za dosego izboljšanih delovnih pogojev. Imenovali so ga tudi Dan delovnih žensk in mednarodni praznik poročenih žena.

Dan žena prebudite boginjo v sebi

Kot večina praznikov tudi ta izgublja svoj prvotni, izvorni pomen in je skomercializirano žal namenjen le rožam ali čokoladi, ki jo podarimo ženi, ji na ta dan celo ne sitnarimo, če ne postori vsega.

Tudi ženske same smo pozabile biti bojevnice in boginje. Pasivno večina žensk opravlja svoje obveznosti in pusti spečo bojevnico mirovati. Čas covida je mnogim ženam dal priložnost, da se z delom od doma uveljavijo na delovnem področju in v svojem partnerstvu, saj se je povečala priložnost za več skupnega doživljanja tako prostega, kot delovnega časa.

Nekateri celo smatrajo, da je sedaj, ko praznujemo 25. marca materinski dan, dan žena odvečen in da ni smiseln, čeprav ima ta dan popolnoma drug pomen in namen spomina na ženske, ki so se borile za svoje splošne, delovne in ustavne pravice v družbi povsod po svetu.

Mnogo žena je še danes zapostavljenih, izkoriščanih in v podrejenem položaju v družbi, na delovnem mestu, predvsem pa v osebnih, družinskih odnosih. V Sloveniji se vpliv partnerjeve nadrejenosti ne odraža toliko kot v večina državah bivše Jugoslavije, Bližnjega in Srednjega vzhoda. Vendar v Sloveniji, Evropi in ZDA ni krivda za zapostavljanje žensk politična opredelitev, družba ali partner, temveč nizka samopodoba nas žena samih, ki takšno podrejeno vlogo dovoljujemo.

Danes so ženske pri nas uspešne, predane in priznane podjetnice, slikarke, pisateljice, športnice, matere, žene…in še mnogo več.

Ravno ta mnogo več v njih je, da spustijo na plan svoj notranji ogenj, žar, spečo energijo moči in zasijejo v vsej svoji veličini s prebujeno boginjo v sebi, ter z njo očarajo, ter navdušijo sebe, okolje ali partnerja.

Čas je, da prebudite vašo bojevnico v sebi in poskrbite, da prenehate trpeti v vlogi žrtve.

Že v starem veku so častili in oboževali tako moški, kot ženske Boginje. Danes ni potrebno in pomembno, da vas razglasijo  za Boginjo, pomembno je, da zberete v sebi vse svoje ideje, potenciale in prednosti, ter z njimi v dobro vseh delujete navzven tako kot čutite v sebi. Boginja, kot navaja Doreen Virtue v knjigi Nadangeli in vnebovzeti mojstri je višja vibracija, ki podarja notranje zadovoljstvo. So vam pa lahko posamezne boginje, ki delujejo na različnih področjih, v veliko podporo in motivacijo, da se boste lažje poglobile vase, našle svoj notranji žar, dobile voljo, navdušenje in pogum, da boste zažarele celostno in ustvarjalno kot prave ženske boginje. 

Ste izgubili svoj smerokaz?

Ko boste potrebovale podporo in spodbudo v iskanju smeri življenja, milino v vseh odnosih, v sebi in v okolju, ko se boste počutile ogrožene in ko vam bo primanjkovalo poguma, se povežite z boginjo Brigit, ki vas bo predano in z žarom vodila v pravo smer, ter vam ponudila zaščito, toplino in vas opogumila. Navdihovala vas bo z Božjim vodstvom in preroškimi informacijami. Ta boginja, zaščitnica žensk je poznana tudi kot Brigantia, Sv. Brigid, Brid, Bride, Marija iz Gaelsa in Brigid.

Vam primanjkuje poguma?

Tudi boginji Ateni (Paladas, Pallas Atena, Athene) pripisujejo lastnosti bojevnice, ki navdihuje in ščiti ženske, da zberejo pogum, da vztrajajo v svojih namerah. Ob tem jih ščiti in navdušuje. V podporo vam bo v prepirljivih in spornih situacijah, saj vam bo omogočila, da jih boste rešili na za vas najprimernejši in prijazen način. Posebej naklonjena je umetnikom in pisateljem.

Boginja Afrodita (Kiterska, Venera, Ciprija, Afrodita Pandemos, Afrodita Uranija) vam bo stala ob strani, ko se boste počutile osiromašene v ljubezni, partnerstvu, lepoti in strasti.

Je boginja ljubezni, lepote, miline, privlačnosti, spolnosti in romantične strasti. Ker je povezana s planetom Venera, ji pripada astrološko znamenje bikic in tehtnic. Usmerjala vas bo tudi k partnerski predanosti in poroki, hkrati pa prebujala vašo silovito privlačnost,  prežeto z milino in vzpostavila vašo poželenje in strast.

Potrebujete uspeh in obilje?

Če želite zacveteti v svojem poslu, uspehu, pridobiti srečo in obilje na vseh področjih, je boginja Abundancija (Abundia, Habone, Fulla), ki je v minulih stoletjih krasila s svojo podobo rimske kovance, se povežite z priprošnjo z njeno energijo. Naučila vas bo, da lahko imate še več, da rastite in ustvarjajte, pridobivajte izkušnje in obilje še naprej in nenehno. Hkrati vam bo pomagala obvarovati, obdržati in zaščititi pridobljeno, ter vas usmerjala v prave naložbe. K vam bo pritegnila vse vrste obilja.

Želite več strasti?

Boginjo Aine, Vilinsko kraljico in  irsko mesečevo boginjo ljubezni, zaščite, varovanja okolja in plodnosti povabite v svoje misli in vaš notranji ustvarjalni svet v meditacijah in obredih ob polni luni, ko želite v življenju več igrivosti, strasti, uživanja in vere vase. Pomagala vam bo pospešiti plodnost in spočetje otroka, ter pri zdravljenju živali, ljudi in odnosov. Z lahkoto in močno se boste z njo povezale ženske, rojene v znamenju raka.

Dan žena prebudite boginjo v sebi

Ste v primežu stresa?

Na čudovit 1. majski dan slavimo boginjo Cordelia (imenovano tudi  Creiddylad in Creudylad). V vaše življenje bo povezovanje z njo prineslo radost in življenjske spremembe, predvsem pa vam bo v podporo pri obvladovanju stresa in osvoboditvi od ujetosti. Z njenim navdihom boste zelo uspešne pri vrtnarjenju in vzgoji cvetlic, zato je v veliko pomoč vrtnarkam in cvetličarkam.

Trdoživost, odločnost, osredotočenost, pogum in motivacijo vam bo omogočila boginja Kali (Črna mati, Kali-ma, Rakša-Kali).

Ob izgubi ali ob smrti bližnjih vas bo naučila preusmeriti energijo, da boste spustile staro in dovolile novemu, da se rodi in ustvari. Vodila vas bo skozi prepreke in žalost v nove začetke. Čeprav ima ljubečo energijo, se nekateri bojijo njene navidezne uničevalne moči, ki vam bo pomagala, da se osvobodite strahov. Njeno uničevanje je izključno v tem, odstrani in vam prepreči kar bi vam škodilo ali upočasnilo vaš napredek. Odvrnila vas bo varno od napačnih odločitev.

Se počutite brez moči?

Z vašimi srčnimi željami vas lahko globoko poveže boginja Pele (Ka-ula-o-ke-ahi). Podprla vas bo pri prebujanju vaše lastne notranje strasti, dvignila vašo energijo na višje vibracije, okrepila vaše moči, da boste postavili prioritete in vas usmerjala pri načrtovanju in doseganju ciljev. Odprla vam bo zmožnost odkritih, iskrenih odnosov in pogovorov,  tudi takrat ko boste jezne ali prizadete. Naj postane 8. marec, dan žena, vaš praznik prebujene bojevnice in boginje, nove, velike ženske, ki bo uspešna, spoštovana, radostna in ljubljena.

Pripravila T.C.