JE VAŠE TELO TUJEC ALI PRIJATELJ?

Naj bo vaše telo vaš najboljši prijatelj, ne tujec
Naj bo vaše telo vaš najboljši prijatelj, ne tujec

Naj bo vaše telo vaš najboljši prijatelj, ne tujec

Predviden čas branja: 4 minutes

Vse preveč pogosto je odnos ženske do njenega telesa podoben boju, nasprotju med telesom in duhom, apetitom in pretiravanjem pri hrani, med čustvi in razumom, užitkom in kaznijo. Mnogim ženskam je njihovo telo nedomače in kot tuje, če ga že imajo za kot popolnega sovražnika. Ne vemo, kako se bo telo odzvalo, zato sumimo in smo negotovi. Poskušamo vse, da bi ostalo pod nadzorom ga zamaskiramo, kaznujemo, stradamo, skrivamo, omejujemo, prikrajšujemo. Uporabljamo ga, da privlačimo, zapeljujemo, zadovoljimo, tolažimo, in da služimo drugim. Če se zaradi preobremenjenosti ali starosti obrabi, pokažemo le malo razumevanja in sočutja telo potiskamo do skrajnih meja ali ga odpravimo kot neuporabnega in neprivlačnega, nič več vrednega ljubezni in pozornosti.

Odločen pristop do telesa pomeni, da se ga naučimo razumeti, mu zaupati in zanj skrbeti.

Še posebej to pomeni, da se naučimo živeti skladno s svojim telesom in se ne bojujemo proti njemu. Pogosto ne opazimo znakov, da je telo utrujeno. Ti znaki se od osebe do osebe razlikujejo, vendar so jasni; vnetje kože, krči v trebuhu, težave s prebavo, ščipanje v hrbtenici in bolečine v nogah. Čez nekaj časa ugotovite, da imate vedno manj energije. Če te znake dovolj zgodaj odkrijete in jih upoštevate, potem imate možnost, da ne pretiravate s svojimi fizičnimi in psihičnimi zmogljivostmi.

Naj bo vaše telo vaš najboljši prijatelj, ne tujec

Pomembno je, da poskušamo telesne odzive in jih ne prezremo.

Če delate v nasprotju s svojim telesom, to pomeni, da poskušate zanikati, kar čutite, želite in potrebujete. Sodelovanje s telesom pomeni, da sprejemate potrebo po izražanju teh čustev na kakršenkoli način. Pomeni, da si vzamete čas, da ugotovite, kaj v resnici potrebuje, in se ne obrnete k jedi in pijači kot načinu zanikanja ali trenutnega olajšanja. Bolj pozorno ko poslušate, kaj vam govori vaše telo, bolj obvladate svoje življenje.

Pomeni, da se moramo učiti o svojem telesu, ni potrebno, da študiramo biologijo saj obstaja veliko drugega gradiva, ki nam lahko pomagajo razumeti, kako telo deluje. Zdravje žensk je tema mnogih razprav. Ko se naučite, kako telo deluje, se naučite, kako zanj zdravo skrbite. To pomeni, da sprejmete odgovornost za svoje telo in za to, kar z njim počnete.

Pomembno je, da ugotovite, kaj vam ustreza.

Naj bo vaše telo vaš najboljši prijatelj, ne tujec

Nima smisla, da sledite strogim in dragim dietam in se tako kaznujete. Opazovanje tega, kaj jeste in pijete, pomeni, da se naučite, kako obnoviti ravnotežje¸ preveč ene stvari pomeni, da morate vzeti druge manj. Ko začnete o svojem telesu razmišljati kot o svoji odgovornosti, je lahko opaziti, kako se do telesa obnašate in kaj lahko spremenite. S tem lahko ozdravite vse rane, ki so jih povzročili stresi v vašem življenju. Večino čas, bolj kot se zavedamo, živimo pod pritiskom in smo zaskrbljeni.

Pomembno je, da si vzamemo čas za počitek, bistvenega pomena pa je, da se znamo sprostiti. Če hočete počivati, si marate morda drugače organizirati svoj čas, za sprostitev pa potrebujete le nek minut, ki naredijo čudeže. Ugotovite, kaj vas sprošča; hoja, meditacija, vrtnarjenje, joga. Naučite se, kako dihati in se sprostiti med napetim in pomembnim pogovorom, to vam pomaga znižati stres in napetost, ki pritiskata na vaše telo. Globoko dihajte vedno pomaga.