Ste lahko kljub odvečnim kilogramom aktivni in vitalni?

Kako je lahko nekdo debelušen in klub temu v dobri kondiciji? Športni strokovnjaki so prepričani, da so zdravstvene težave mnogih debelih ljudi povezane z njihovim zapečkarskim razmišljanjem. Njihova težava pravzaprav ni čezmerna telesna teža, temveč pomanjkanje telesne dejavnosti. Torej, kljub odvečnim kilogramom ste lahko vitalni in zdravi.

Okrogli, pa vendar zdravi? 

Če se pretežki ljudje začnejo ukvarjati s športom ter jedo več zelenjave in sadja.

V tem primeru se lahko kronične bolezni, ki velikokrat spremljajo čezmerno telesno težo, zlasti sladkorno bolezen in zvišan krvni tlak v nekaj tednih izboljšajo. Najbolj presenetljiv rezultat je bil ta, da je dobra telesna pripravljenost znižala smrtnost celo pri ljudeh, ki so izpostavljeni dodatnemu dejavniku tveganja za razvoj srčno žilnih bolezni, kot je na primer visok krvni tlak.

Ste lahko kljub odvečnim kilogramom aktivni in vitalni?

Celo pri kadilcih in nekdanjih kadilcih, ki so imeli kar nekaj odvečnih kilogramov, a so bili dobro telesno pripravljeni, se je pokazala nižja stopnja smrtnosti kot pri suhih ljudeh s slabo formo. Tradicionalno prepričanje pa govori, da je debelost sama po sebi tista, ki zvišuje tveganje za pojav številnih zdravstvenih težav.

Če ste resnično debeli in bi želeli doseči optimalno zdravje, morate v vsakem primeru shujšati.

Skupno gledano pa je zelo verjetno, da so čezmerno težki ljudje z dobro telesno pripravljenostjo bolj zdravi kot suhci, ki telesno dejavnost zanemarjajo.

Ne glede nato, ali imate kak kilogram odveč, ali ne, boste z gibanjem povečevali svojo mišično maso in dosegali številne koristi za zdravje, vključno s pospešenim izgorevanjem kalorij.

Preberite tudi ZASVOJENOST S HRANO IN ASTROLOŠKA ZNAMENJA

Ljudje, ki se  šele začenjajo ukvarjati s športom, porabljajo med vadbo kalorije pet do sedemkrat hitreje kot v fazi mirovanja. Poleg tega se presnova s koncem vadbe ne upočasni. Organizem namreč še nekaj ur po aktivnosti porablja več kalorij kot sicer, najverjetneje tudi zato, ker mora popraviti majhne poškodbe tkiv in ponovno napolniti energetski akumulator.

Ste lahko kljub odvečnim kilogramom aktivni in vitalni?

NAPOTKI ZA TELESNO DEJAVNOST PRI ČEZMERNI TELESNI TEŽI

  • Korak za korakom. Z redno telesno dejavnostjo boste skrbeli za telesno pripravljenost in bolj aktivno življenje. Nasprotno pa čezmerna aktivnost oziroma pretiravanje nikomur ne koristi. Naprezajte se toliko, da boste občutili utrujenost.
  • Udobno se oblecite. Športno oblačilo vam mora vedno omogočiti dovolj svobodno gibanje. Izbirajte lažja oblačila, taka ki bi jih glede na zunanjo temperaturo zraka oblekli za vsakdanje aktivnosti.
  • Izberite šport, pri katerem je vaša poraba kisika le zmerno povišana. S tem boste dosegli dober učinek vadbe in  sklepov ne boste izpostavljali prevelikim obremenitvam, kar se pri čezmerno težkih ljudeh lahko hitro zgodi. Naj se vam pridružijo še vaši prijatelji, to vas bo dodatno motiviralo.
  • Bodite aktivni z otroki in vnuki. Skupno preživljanje prostega časa v naravi zagotavlja več veselja kot televizija ali računalniške igrice.

Preberite tudi ŽENSKE, KI SE TEŽJE UPREJO RAZVADAM