PARTNERSTVO SKOZI ŽIVLJENJSKA OBDOBJA

Kako se v partnerskih odnosih spreminjamo skozi različna življenjska obdobja?
Kako se v partnerskih odnosih spreminjamo skozi različna življenjska obdobja?

Kako se v partnerskih odnosih spreminjamo skozi različna življenjska obdobja?

Predviden čas branja 4 minute

Veliko spremembo v partnerstvu pomeni odselitev otrok iz skupne hiše ali upokojitev obeh partnerjev. Medtem ko ste bili dolga leta najprej starši in delavci, ser morate zdaj na novo naučiti vloge biti samo partner. V partnerski zvezi se nenehno spreminjajo življenjske okoliščine, vloge obeh partnerjev in slika, ki jo imata drug o drugem. Ko sta se spoznala, sta se doživljala izključno kot zaljubljenca. Ta povezava je po poroki postala še močnejša. Ko par dobi otroke, je dvojine naenkrat konec. Pozornost ni več usmerjena le v partnerja, temveč jo je treba deliti z otroki. Oba se vse pogosteje identificirata zgolj kot oče in mati, ne kot partnerja.

Ko se eden ali oba partnerja upokojita, se morata ponovno povsem prilagoditi drug drugemu in oblikovati novo življenjsko obdobje, polno prostega časa.

Slika, ki jo imajo še posebej dolgoletni zakonci drug o drugem, je bolj zaznamovana z vlogami, ki sta jih v preteklih letih prevzela, kot z medsebojno naklonjenostjo. Najbolje je seveda, da vsakdanjiku sploh ne dovolite, da zarjavi. Za to je na obeh straneh potrebne zgolj nekoliko fleksibilnosti, veselja do novega in sožitja. Tako se lahko ohrani prepričanje, da je večina stvari izvedljivih na več načinov. Če spremenite karkoli, pa četudi zgolj zaradi spremembe same, boste spremenili pogled in ohranili mladost.

Kako se v partnerskih odnosih spreminjamo skozi različna življenjska obdobja?

Povsem vsakdanji opravki vam bodo v veselje.

Z drobnimi radostmi boste svojemu vsakdanu podarili spremembo, presenečenje in življenjsko kakovost. Da lahko oba partnerja uživata v skupnem življenju, je najprej potreben odkrit pogovor. Oba parterja naj si zaupata, kaj cenita pri skupnem življenju in kaj ju morda že nekaj časa moti. Da bo pogovor konstruktiven, je treba pozabiti na osebno razpoloženje. Kajti le tako boste lahko skupaj razmislili, katerim stvarem je treba dati več prostora, katere spremeniti, odpraviti, z njimi ponovno ali na novo začeti.

To ne pomeni, da z danes na jutri življenje postavite na glavo. Nasprotno, ne naložite si preveč, da ne boste preobremenjeni spet vrgli puške v koruzo. Pomembnejša je odprtost za novo. Svojega partnerja ne zavirajte, temveč ga spodbujajte. In ne pustite se odvrniti od svojih namer zgolj zaradi vmešavanja okolice.

Razvijajte skupne interese in dejavnosti

Kako se v partnerskih odnosih spreminjamo skozi različna življenjska obdobja?

Ko imajo zakonci spet več časa, ki ga lahko preživijo drug z drugim, obstaja veliko možnosti, kako ga pametno zapolniti. Pogosto obstajajo dolgo načrtovane dejavnosti, ki si jih pari hranijo za pozneje, ko bodo spet imeli več časa. To je lahko potovanje v želene kraje, majhen vrtiček ali zbiralska strast. Prepričajte partnerja za sodelovanje in spodbudo pri uresničevanju načrtov. Tudi okolica je lahko navdih za nove dejavnosti. Preprosto se pridružite prijateljem in znancem, ko se ti ukvarjajo s svojimi hobiji. Kakšen vam bo zagotovo tako všeč, da ga boste želeli večkrat poskusiti. Najlepše je oživljanje starih interesov iz preteklosti, ki so nekje vmes po navadi z rojstvom otrok zaspali.

Naj se ljubezensko življenje razplameni

Dlje ko traja zveza, več stresa ko povzročajo delo, družina in socialno okolje, bolj trpi ljubezensko življenje. Starosti se sicer pridružijo morebitne zdravstvene omejitve, ter psihični vidiki, kot so zmanjšan občutek privlačnosti, depresije, napačne predstave o pričakovanjih v spolnosti, občutki sramu in strah pred bližino. Spet se uredite drug za drugega, poklonite tu en poklon , tam en objem in poljub, prvi ponovni stik. Če se tega odkrito razveselite, boste partnerja opogumili, da bo šel še naprej in našel veselje v eksperimentiranju.