MITI IN DEJSTVA O DIETAH IN HUJŠANJU

Resnica in dejstva o dietah in hujšanju, ki vsekakor ni enostaven podvig
Resnica in dejstva o dietah in hujšanju, ki vsekakor ni enostaven podvig

Resnica in dejstva o dietah in hujšanju, ki vsekakor ni enostaven podvig

Verjetno ne želite zopet prebrati ali slišati, da je hujšanje zelo zahteven podvig. Pozabite na marketinške trike in se čim prej soočite s konkretnimi dejstvi o hujšanju. Potrebno je biti vztrajen, premišljen in predvsem prisluhniti sebi in svojemu telesu, ter se povezati z njim.

Vaše telo deluje proti vam

To ni zgolj vaša domišljija, ampak resnica. Ko začnete shujšati, se borite ne samo s hrepenenjem po tem da vam uspe, ampak tudi z lastnim telesom. Izguba teže zmanjša hormon leptin, ki vašim možganom signalizira, da ste siti, in poveča hormon grelin, ki vzbuja občutek lakote. To hormonsko neravnovesje se nadaljuje še dolgo potem, ko vam uspe izgubiti težo, zaradi česar vam je še težje obdržati kilograme. Dejstvo je, da če prehitro zmanjšate vnos kalorij, se bo presnova upočasnila. Če drastično znižate kalorije in posledično dokaj hitro shujšate, lahko izgubite nekaj mišic. Mišice so motor presnove, zato to stanje prispeva k slabši presnovi.

Resnica in dejstva o dietah in hujšanju, ki vsekakor ni enostaven podvig

Hitro izgubljeno, hitro pridobljeno

Če si želite, da bi bili za kilogram ali dva čez nekaj dni lažji, vam to ne bo uspelo, niti z uporabo vseh trikov, ki so jih mediji polni. Ko poskušate shujšati, je težko biti potrpežljiv, vendar ravno ta potrpežljivost daje dolgoročne rezultate in možnost, da po hujšanju dolgoročno obdržite svojo težo. Izognite se skušnjavi, da poskusite nekaj drastičnega. Hitre diete nikakor ne koristijo vašemu metabolizmu, lahko tudi dolgoročno škodujejo.

Samo vadba ne more premagati odvečnih kilogramov

Gibanje in telesna vadba vam lahko pomagata shujšati in težo obdržati, vendar je skoraj nemogoče shujšati samo z vadbo. Bolj pomemben kot vadba je vnos hranil. Samo z beljakovinsko ploščico po treningu lahko pridobite nazaj, kar ste z vadbo izgubili. Torej se ne tolažite da kljub slabi prehrani ves čas trenirate, saj bodo odvečni kilogrami še vedno prisotni, vi pa kljub disciplini nezadovoljni. Pomembna je kombinacija zdrave hrane in gibanja, ki pa vsekakor nudi dobre rezultate.

Prehranski dodatki namenjeni hujšanju ne naredijo čudežev

Tiste majhne tablete, za katere razni mediji trdijo, da boste z njimi shujšali skoraj čez noč so mamljive, vendar je bolj malo dokazov, da resnično delujejo. Torej si čim prej priznajte, da hujšanje s pomočjo raznih čarobnih pripravkov in tablet žal ne deluje.

Modne diete so kratkoročne in včasih celo škodljive

Grenivke, javorjev sirup, zelje, jabolčni kis, ketonska dieta. Vse te “čudežne” diete naj bi vam pomagale stopiti kilograme in sprožiti izgorevanje maščob, vendar ne uspejo zagotoviti dolgoročnih rezultatov. Težava je v tem, da ljudje običajno nimajo želje, da bi se izognili celotnim skupinam živil ali močno omejili vnos kalorij, zato se sčasoma povrne slab način prehranjevanja.

Keto dieta je med najbolj škodljivimi, saj povzroča pomanjkanje hranil, glavobol, slabost, utrujenost, razdražljivost, zaprtje in deskoncentriranost kot posledica pomanjkanja ogljikovih hidratov. V keto dieti primanjkuje vlaknin, zato je pogosta zaprtost, ki vpliva na celotno črevesno floro.

Resnica in dejstva o dietah in hujšanju, ki vsekakor ni enostaven podvig

Enaka dieta ne ustreza vsem

Vsako telo je edinstveno, zato dieta, ki ustreza vašemu prijatelju, sodelavcu, mami ali sestri, morda ne bo ustrezala vam. Ko iščete načine, kako shujšati, upoštevajte svoje zdravstveno stanje, družinsko zgodovino, metabolizem, stopnjo aktivnosti, starost, spol ter ostale faktorje.

Med dieto je pomembno, da si dovolite ob določenih terminih nekaj živil, ki jih imate zelo radi, sicer se boste počutili prikrajšane in manj verjetno je, da boste sledili splošnemu načrtu zdrave prehrane. Za uspeh pri hujšanju prilagodite svojo prehrano svojemu telesu in sprejmite, da ena dieta ne bo delovala na vse enako.

Moški shujšajo lažje kot ženske

Ne zdi se pošteno, vendar moški lahko pojedo več kot ženske in kljub temu shujšajo. To je zato, ker moški običajno porabijo več kalorij kot ženske, zahvaljujoč velikosti, mišični masi in povišani ravni hormona testosterona, ki spodbuja rast mišic. Poleg tega je moško telo genetsko zasnovano drugače, saj moškim ni treba shraniti energije, potrebne za rojstvo otrok. Ko se sprijaznite s tem dejstvom in začnete jesti manj kot vaš moški partner ali prijatelji, vam bo tehtnica hvaležna.

To ni dieta, to je sprememba življenjskega sloga

Če želite shujšati in dolgoročno težo obdržati, morate spremeniti svoje vedenje ne le, dokler ne dosežete ciljne teže, ampak tudi v naslednjih mesecih in letih. Ko prenehate s svojo “dieto”, lahko zaradi nediscipline takoj pridobite nazaj kilograme, ki ste jih z muko izgubili. Če želite biti uspešni pri hujšanju, morate spremeniti življenjski slog, izbirati zdravo hrano, izločiti slabo hrano in se več gibati.

Pripravila S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol.