LAMPIJONČEK ALI VOLČJE JABOLKO: VIR DOBREGA POČUTJA

Lampijonček ali volčje jabolko (Physalis alkekengi), ga poznate?
Lampijonček ali volčje jabolko

Lampijonček ali volčje jabolko (Physalis alkekengi), ga poznate?

Lampijonček ali volčje jabolko (Physalis alkekengi), je odlična podpora imunskemu sistemu, ter pravi vir zdravja in dobrega počutja. Snovi, ki jih vsebuje so podpora imunskemu sistemu. Doma je v Južni Ameriki v visokogorski tropski Kolumbiji, Ekvadorju, Peruju in Čilu. Gojijo ga tudi v Srednji in Južni Ameriki, Indiji, tropski Afriki, Avstraliji, JV Aziji, tudi v nekaterih delih Vzhodne Azije in Evrope, na mnogih od teh območij pa raste naravno. Poznamo Perujsko in navadno voljčje jabolko.

Ali ste vedeli, da ena skodelica jagod lampijončka vsebuje več kot 30% dnevne vrednosti vitamina C?

Raziskave so pokazale da ima protivnetne lastnosti in je pomoč v boju proti raku. Vsebuje steroide, ki lahko pomagajo v boju proti vnetnim stanjem, kot sta artritis in vnetna črevesna bolezen. Volčje jabolko je bogat vir številnih hranilnih snovi, zato je priporočljivo, da ga vključite na svoj jedilnik, ali vsaj kot občasni dodatek, da se okrepite.

Lampijonček ali volčje jabolko (Physalis alkekengi), ga poznate?

Prehrana: vrednosti in uporaba

Ena skodelica vsebuje:

 • Beljakovine: 1 gram
 • Ogljikovi hidrati: 15 gramov
 • Vlaknine: 15 gramov
 • Kalcij: 41 mg
 • Železo: 0,5 mg
 • Natrij: 1,5 mg
 • Vitamin C: 31 mg
 • Vitamin A: 450 IE

Volčje jabolko je odličen vir vitamina C, ki pomaga vzdrževati zdrav imunski sistem in spodbuja celjenje ran. Druga hranila, ki jih najdemo vključujejo beta-karoten in vitamin K. Lampijonček ima na sredini gladko jagodičje. Je rahlo trpkega okusa in hkrati sladkega, prijetnega grozdnega okusa, zaradi česar je idealen za prigrizke, pite ali marmelade. Zaradi visoke vsebnosti pektina je idealen za pripravo marmelad in želejev, pektin je prav tako dober vir vlaknin.

Kako ga uporabiti?

 • Voljče jabolko lahko uživate surovo, kuhano ali v marmeladah ali želejih. Zaradi citrusnega okusa je idealen za okrasitev sladkih sladic, kot so torte ali piškoti.
 • Jagode združite s sladkim sadjem, na primer z bananami, v osvežilnem smutiju.
 • Ovitek olupite in sadež potopite v stopljeno čokolado.
 • Sadeže odstranite iz ovoja, jagode prerežite na pol in jih vključite v svežo sadno solato.

Vpliv na zdravje

Dober vpliv ima na zdravje kosti. Uživanje volčjega jabolka vam lahko pomaga zadovoljiti dnevne potrebe po kalciju. Zdrava nosečnost naj vsebuje volčje jabolko. Železo, ki ga vsebuje, vam lahko zagotavlja zalogo železa skozi ves dan. Vsakodnevno uživanje volčjega jabolka zadovolji vsakodnevno potrebo po železu in ima ugoden zaščitni učinek na telo.

Lampijonček ali volčje jabolko (Physalis alkekengi), ga poznate?

Dokazano je tudi, da vpliv na lajšanje bolečine pri artritisu. Ker ima niacin vlogo pri povečanju pretoka krvi v določene dele, lahko pomaga tudi pri lajšanju bolečine pri artritisu, tako da poveča pretok krvi. Pomaga izboljšati prožnost sklepov in zmanjšati bolečino. Voljče jabolko je najboljši vir vitamina B3 (niacina). Vključitev v vsakodevno prehrano vam bo zagotovo pomagalo olajšati bolečino pri artritisu.

Kako gojiti volčje jabolko?

Seme volčjega jabolka posejemo konec februarja ali v začetku marca v notranje prostore. Sadike po ledenih možeh presadimo na vrt, na sončno lego in jim omogočimo vsaj en kvadratni meter prostora, saj se rastlina razraste. Ne potrebuje opore in tudi zalistnikov ni potrebno odstranjevati.