KAJ JE KOENCIM Q10 IN KDO GA POTREBUJE?

Kaj je koencim Q10 in kdo ga potrebuje?
Kaj je koencim Q10?

Kaj je koencim Q10 in kdo ga potrebuje?

Koencim Q10 ali ubikinon, je nekoliko podoben vitaminu E. Koencim Q-10 je bil prvič identificiran leta 1957. Med prehranskimi dopolnili je znan zaradi neposredne vpletenosti v procese generiranja energije na celičnem nivoju. Ima pozitiven vpliv na našo odpornost, pomemben učinek ima tudi oskrbovanje tkiv in notranjih organov z dodatnim kisikom.

Pri tvorbi koencima Q10 v telesu sodelujejo številni elementi v sledeh ter vitamini B2, B6, B12, vitamin C, folna in pantotenska kislina.

Kaj je koencim Q10 in kdo ga potrebuje?

Ljudje z nekaterimi boleznimi, kot so srčno popuščanje, visok krvni tlak, parodontalna bolezen, Parkinsonova bolezen, nekatere mišične bolezni, imajo lahko nižje ravni koencima Q10. Raven koencima Q10 je najvišja v prvih 20 letih življenja.

V kateri prehrani najdemo Q10?

Količine koencima Q10 v hrani so relativno nizke, med drugim tudi zaradi toplotne obdelave. Če bi želeli nadomestiti primanjkljaj koencima Q10, bi morali dnevno zaužiti kilogram rdečega mesa, kar se ne sklada s smernicami zdrave prehrane. Zato strokovnjaki priporočajo uživanje koencima Q10 v obliki prehranskih dopolnil.

 • meso organov živali (jetra, ledvice in srce)
 • ostalo meso (govedina, perutnina, divjačina)
 • mastne ribe (slanik, postrv, divji losos in sardine)
 • jajca
 • semena
 • oreščki
 • ržen kruh
 • brokoli
 • pomaranče
Kaj je koencim Q10 in kdo ga potrebuje?

Ugoden učinek koencima Q10

 1. Starostna izguba vida (starostna degeneracija makule).
 2. Srčno popuščanje. Nekatere raziskave kažejo, da je srčno popuščanje lahko povezano z nizko koncentracijo koencima Q-10.
 3. Poškodbe živcev zaradi diabetesa. Raziskave kažejo, da jemanje koencima Q-10 izboljša poškodbe živcev pri ljudeh z živčnimi okvarami, ki jih povzroča diabetes.
 4. Visok krvni pritisk. Večina raziskav kaže, da jemanje koencima Q-10 samostojno ali skupaj z drugimi zdravili pomaga pri zniževanju krvnega tlaka.
 5. Migrenski glavobol. Študije kažejo, da lahko pri odraslih zmanjša pogostnost glavobolov za približno 30%, število dni s slabostjo, povezano z glavobolom, pa za približno 45%.
 6. Koencim Q10 lahko pomaga pri vadbi tako, da zmanjša oksidativni stres v celicah in izboljša mitohondrijske funkcije.
 7. Mišična distrofija.
 8. Pomaga lahko pri plodnosti.
 9. Ohranja kožo mladostno.
 10. Parkinsonova bolezen. Nekatere raziskave kažejo, da jemanje dodatkov koencima Q-10 lahko pomaga pri težavah z zgodnjo Parkinsonovo boleznijo. Vendar pa jemanje koencima Q-10 ne izboljša simptomov pri ljudeh s Parkinsonovo boleznijo v srednjem stadiju.

Kaj zmanjšuje vrednost koencima Q10?

Kajenje cigaret izčrpa količino koencima Q-10, ki jo shrani telo. Koencim Q-10 lahko moti nadzor krvnega tlaka med operacijo in po njej. Prenehajte uporabljati koencim Q-10 vsaj dva tedna pred načrtovano operacijo.

Ali so prehranski dodatki, npr. koencim Q10, ki jih naročimo preko spleta iz ZDA tudi prehranska dopolnila, ki jim je vredno zaupati?

NIJZ navaja, da je zakonodaja na področju ZDA glede prehranskih dopolnil drugačna kot v EU, zato izdelek, po poreklu iz ZDA, označen kot »food supplement« ne ustreza nujno zakonodaji EU.

Pripravila: S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol.