LANENO SEME: SESTAVA IN UPORABA

Laneno seme, njegova sestava in uporaba
Laneno seme

Laneno seme, njegova sestava in uporaba

Lan šteje k najstarejšim kulturnim rastlinam. Sprva so ga uporabljali kot surovino za izdelovanje tkanin, pozneje pa sta postali rastlina in njeno seme pomembni kot živilo in zdravilo. Lan ima neverjetno zdravilno moč pri zaviranju vnetij in blažitev bolečin. Tudi danes uporabljajo laneno seme za zdravljenje zaprtij, sečnih kamnov in črevesnih vnetij.

Laneno seme, njegova sestava in uporaba

MINERALI V LANENEM SEMENU

  • Kalij, rudnina odvaja voda iz telesa in je nepogrešljiva pri delovanju mišičja.
  • Kalcij, je najpomembnejša sestavina okostja in zob. Sodeluje tudi pri kontroli napetosti mišičja in pri prenašanju dražljajev med živčnimi celicami.
  • Magnezij, ta rudnina opravlja v telesu več različnih nalog. Sodeluje pri tvorbi okostja, celičnemu dihanju in spodbujanju encimov.
  • Železo, 100 gramov lanenega semena vsebuje 8,2 miligrama železa in nam med semeni in orehi ponuja največ rudnine, ki je pomembna predvsem za tvorbo krvi.
  • Fluor, najpomembnejša naloga tega minerala je utrjevanje zobne sklenine. Pomanjkanje fluora je glavni vzrok za gnitje zob. Z 80 mikrogrami fluorja je laneno seme med glavnimi oskrbovalci s fluorjem. Pomembno je, da ga počasi žvečimo, ker tako ostane dolgo v stiku z zobmi.
  • Jod, je potreben predvsem za delovanje ščitnice. Kdor vsak dan mlečnim jedem primeša nekaj lanenega semena ali uživa laneni kruh, bistveno prispeva k temu, da mu joda ne bo primanjkovalo.

VITAMINI V LANENEM SEMENU

Vitamin E, je lovec na proste radikale in varuje telesne celice in pomembne naravne aktivne snovi pred napadi agresivnih snovi.

Vitamin B6 podpira presnovo maščob in beljakovin in delovanje živčnega sistema. Je koristno dopolnilo prehrane dojenčkov, nosečnic, žensk, ki uživajo tablete proti zanositvi in bolnikov, ki jemljejo antibiotike.

Druge naravne aktivne snovi v lanenem semenu

Laneno olje, to olje skupaj z rastlinskimi vlakninami uravnava prebavo. V črevesju ne deluje le kot sredstvo za nabrekanje in mazivo, temveč tudi kot pozitivni dražljaj na črevesne stene in floro. Gnitje in vrenje se normalizira, blato izgubi svoj neprijeten vonj, napenjanje in zaprtja prenehajo. Ugodni vplivi na koristne bakterije v črevesju so priporočljivi zlasti tedaj, kadar s zdravimo z antibiotiki, ki močno ogrožajo črevesno floro.

Rastlinske vlaknine, v 100 gramih lanenega semena je približno 36 gramov balastnih snovi. Zato je eno najučinkovitejših sredstev proti zaprtju. Razen tega so vlaknine lanenega semena bogate z lignani, ki močno zavirajo nastajanje raka.

Laneno seme, njegova sestava in uporaba

Lignani, nobena druga znana kulturna rastlina ne vsebuje toliko lignanov kot laneno seme.

Te učinkovine so sestavina balastnih snovi v lanenem semenu. Bakterije v telesu jih razmehčajo, nato jih resorbiramo, jetra pa jih predelajo v seč. Delujejo zelo antikancerogeno. Zlasti močno delujejo v debelem črevesu in proti tumorjem, ki so povezani z ženskimi spolnimi hormoni, zlasti v dojkah.

Obkladki z lanenim semenom

Laneno seme je primerno tudi za zunanjo uporabo proti vnetjem, mozoljavosti, tvorom želodčnim in črevesnim krčem in menstruacijskim težavam. Najbolje, da si pripravimo obkladek s kašo lanenega semena. Zmleta zrna pomešamo z vročo vodo v gosto kašo, z njo premažemo platneno krpo ali bombažno brisačo.

Pripravila S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol.