Antibiotiki njihova uporaba in delovanje

Agresivne bakterije se včasih začno tako hitro razmnoževati in izločati toksine, da lahko škodijo telesu. Še preden se imunski sistem učinkovito odzove na nastalo nevarnost. Da bi ustavili nadaljnji razvoj okužbe, zdravnik predpiše antibiotik, penicilin tetraciklin, sulfonamid in podobne.

Vendar tudi ta zdravila niso vsemogoča, bakterije namreč lahko mutirajo in postanejo odporne proti zdravilu. Če je v organizmu vsaj nekaj takih bakterij, ki so že mutirale, lahko tvorijo potomce z enako mutacij, in tudi ti nepoškodovani preživijo antibiotik. Nastali rod bakterij se dalje namnoži in tako se povzroča možnost za širjenje oziroma nastanek nove okužbe.

Antibiotiki njihova uporaba in delovanje

Rezultati nekaterih raziskav pa so pokazali, da lahko antibiotiki zavirajo oziroma zatrejo tudi imunsko reakcijo.

Tetraciklin zavira sposobnost požiranja in uničevanja bakterij v fagocitih. Spet druge vrste antibiotikov upočasnijo tvorbo protiteles in zmanjšujejo aktivnost celic.

Jemanje antibiotikov z zdravo mero

Kljub temu pa to še ne pomeni, da se moramo nujno izogibati uživanju antibiotikov. Ob premišljeni uporabi rešijo marsikatero življenje, vendar pa lahko nepotrebna uporaba ali zloraba antibiotikov zviša tveganje za nastanek ponovnih in tudi novih obolenj.

Manjše okužbe spodbujajo imunski sistem, da jih premaga sam, zaradi česar pridobi boljše obrambne sposobnosti za zatiranje nevarnost, ki bi jim lahko bil izpostavljen v prihodnosti.

Pravilna uporaba antibiotikov

Če vam je zdravnik predpisal antibiotik, ob jemanju upoštevajte naslednja osnovna pravila: Držite se predpisanega obdobja zdravljenja, samovoljno prenehanje jemanja zdravila omogoča bakterijam, da obnovijo okužbo.

Antibiotikov nikoli ne shranjujte za poznejšo uporabo. O tem ali potrebujete antibiotik, naj vsakič na novo presodi vaš zdravnik. Antibiotiki so neučinkoviti pri boju z virusi, uničujejo pa bakterije, vendar ne samo tiste zaradi katerih ste zboleli. Da bi spodbudili in pospešili obnavljanje koristih bakterij, uživajte probiotične jogurte ali acidofilne prehranske dodatke.

Antibiotiki njihova uporaba in delovanje

Zakaj ob antibiotikih uživati probiotike?

Antibiotiki po zaužitju potujejo v črevesje in se od tam absorbirajo v kri. Na svoji poti do mesta delovanja pa antibiotiki v črevesju vplivajo tudi na koristne bakterije, ki so normalno prisotne v našem črevesju. Poruši se ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesju in omogoči razrast posameznih mikroorganizmov v črevesni mikrobioti.

Strokovni izraz za porušenje zdrave črevesne mikrobiote je disbioza.

Posledice se lahko kažejo predvsem kot driska, napenjanje, kandidoza, oslabljen imunski sistem, lahko pa tudi kot debelost, kot posledica motenj v presnavljanju. Za preprečevanje teh težav in za ravnovesje v črevesju je pomembno, da že takoj ob jemanju antibiotika pričnemo tudi z jemanjem probiotika.

Probiotik je potrebno jemati ves čas zdravljenja z antibiotikom, saj s tem vplivate na uravnoteženost črevesne mikrobiote, ki je pomembna tudi za pravilno delovanje imunskega sistema. Med jemanjem probiotika in antibiotika mora miniti vsaj 3 ure, saj antibiotiki, dokler so še v črevesju, lahko delujejo tudi na probiotik.

Preberite tudi ZDRAVJE: MREŽA ORGANOV, KI SO ZELO POMEMBNI