Poskrbite za zdravje: Mreža organov, ki so še kako pomembni

Naš imunski sistem je sestavljen iz mreže organov. Ti imajo sposobnost, da proizvajajo in shranjujejo bela krvna telesca, ki nas branijo pred boleznijo, hkrati pa jih ti organi podpirajo pri njihovem delu. Vsi člani imunskega sistema so med seboj v nenehnem stiku prek živčnih poti, hormonov in možganov. Tako se pravzaprav združujejo v en sam velik organ, če le eden izmed njegovih članov ne deluje pravilno oziroma uporabi svojo polno moč v napačnem času ali na napačnem mestu, se  lahko sesuje celoten varovalni sistem.

Obstajati mora ravnotežje, za katero skrbijo v nadaljevanju predstavljeni organi, ki ni naj harmonično sodelovali med seboj.

Kostni mozeg, ki ga je moč najti v nekaterih dolgih kosteh, kot je nadlahtnica, ob nastajanju krvi proizvaja celice B, naravne celice ubijalke, fagocite in nezrele celice T.

Poskrbite za zdravje: Mreža organov, ki so še kako pomembni

Mezgovnice, tvorijo poseben mezgovni sistem, ki po vsem telesu prenaša posebno rumenkasto tekočino, imenovano limfa. Limfa zavzema približno četrtino skupne teže imunskega sistema in je bogata s celicami B in T, ki se bojujejo proti okužbam.

Bezgavke, ki po obliki spominjajo na fižol, so na stičiščih mezgovnic v vratu, pod pazduho, v predelu prsi, v trebuhu in dimljah.

Vsaka vozel s filtriranjem skrbi za čiščenje limfe, zaradi strupov, poleg tega vsak limfni vozel služi kot skladišče belih krvnih telesc, dokler niso potrebna kje drugje v telesu. Pri okužbi limfni vozli otečejo in jih je zato mogoče otipati.

Preberite tudi VAS MUČI SLABOKRVNOST ALI ANEMIJA?

Timus (priželjc), je žleza, ki leži za prsnico. V njem se množijo nezrele celice T in dozorevajo v limfocite T. V priželjcu se naučijo prepoznavati specifične antigene, se pravi razlikovati med molekulami lastnega telesa in tujimi molekulami.

Poskrbite za zdravje: Mreža organov, ki so še kako pomembni

Jetra, ki ležijo v zgornjem delu trebušne votline tik pred želodcem, sicer ne sodijo k imunskemu sistemu, vendar so življenjsko pomemben partner pri zaščiti telesa. Pretvarjajo namreč škodljive kemične snovi, kot so strupene snovi, pesticidi in strupi iz okolja, v neškodljive produkte, ki jih izločimo iz telesa z žolčem in urinom.

V vranici, organu, ki leži nad trebušno votlino in je za pest velika, se zbirajo bela krvna telesca, dokler ni potrebno njihovo posredovanje, kje drugje v telesu.

Tukaj se tudi aktivirajo imunske celice in se iz krvi izločijo tako ostarele in okvarjene krvne celice kot tudi tuje snovi. Vranica ni življenjsko pomemben organ, toda njena odstranitev ali izguba funkcije zaradi anemije srpastih celic lahko povzroči večjo dovzetnost za okužbe.

Peyerjeve plošče. So ovalni kupčki tkiva na sluznici, ki pokriva tanko črevo. Po funkciji in sestavi so podobni mandljem in polipom.

Poskrbite, da bo vaše zdravje v ravnovesju. 

Preberite tudi JE VAŠE DUŠEVNO ZDRAVJE V DOBREM STANJU?