Dejstva, ki govorijo, da je vaše duševno zdravje v odlični formi

Medtem ko pogosto govorimo o duševnem počutju in tihih znakih, se premalo zavedamo, v kakšnem stanju je naše duševno zdravje. Dobro duševno zdravje je veliko več kot odsotnost diagnosticiranih težav na tem področju.

Naštejemo določene znake, s pomočjo katerih lahko prepoznate, da ste trenutno v dobrem duševnem stanju, kar je tudi znak, da ste na pravi poti.

Govorite o tem, kaj vas muči in obremenjuje

Namesto da stekleničite svoja čustva in se zapirate vase, znate na glas izražati svoje misli. Skratka, sposobni ste govoriti o tem, kaj vas moti, kar je je zdrav način, kako se spoprijeti s potlačenimi čustvi. To je pomembno dejstvo, ki nakazuje, da ste v dobrem mentalnem stanju, saj niste obremenjeni s tem, da bi vaše težave kdo izkoristil ali vam napačno svetoval.

Dejstva, ki govorijo, da je vaše duševno zdravje v odlični formi

Zdravo se prehranjujete

Ko svojemu telesu zagotovite vsa potrebna hranila s pomočjo uravnotežene prehrane, nehote poskrbite tudi za svoje duševno počutje. Torej, če začnete skrbeti za to, kar dajete v usta in se izogibate neželeni hrani ter predelanim prehranskim izdelkom, je to vsekakor zelen signal. Preprosto povedano, negovanje telesa hrani tudi vaš um.

Znate postaviti svoje meje

Ko postavimo meje, dejansko skrbimo za svoje duševno zdravje tako, da določimo svoje potrebe in tisto, kar lahko drugi pričakujejo od nas. To pomeni, da imate dovolj časa zase in ste manj jezni in zamerljivi v tistih situacijah, ko stvari ne gredo po zastavljeni poti. Zavedate se, da reči ne ne pomeni negativnosti, ampak pogum, da ohranite svoj jaz.

Dejstva, ki govorijo, da je vaše duševno zdravje v odlični formi

Vedno si prizadevate ostati v stiku s svojimi koreninami

Eden od signalov, da ste v dobrem duševnem prostoru je, da ste z veseljem ne glede na to kje ste povezani s svojimi bližnjimi. Dobri odnosi z ljudmi, ki predstavljajo korenine ali dolgoletna prijateljevanja so glavni vir dobrega duševnega počutja.

Preberite tudi ZNAMENJA, KI OSTANEJO VEDNO ZBRANA, NE GLEDE NA VSE

Znate biti sami s sabo

Ne glede na to, ali gre za pohajkovanja po gozdu, pitje kave ali vožnjo z avtomobilom. Bistvo je, da se v družbi s seboj počutite sproščeno, zadovoljno, skratka da za prijetne čas ne potrebujete nekoga, ampak si ga znate podariti sami.

Dejstva, ki govorijo, da je vaše duševno zdravje v odlični formi

Znate prositi za pomoč

Iskanje pomoči ni omejeno le na obisk strokovnjaka za duševno zdravje, ampak pomeni tudi, da svoje potrebe, želje ali skrivnosti sporočite prijateljem in družinskim članom. Ko vam vse skupaj postane preveč obremenilno, se znate posvetovati.

Sprejemate sebe takšnega, kot ste

Nekaj normalnega je, da občasno, v temnejših dneh bijete bitke s svojim telesom in osebnostjo in sebe kritizirate zaradi stvari, ki jih niti ne nadzorujete. Dobro duševno stanje pomeni, da sprejemate sebe in se cenite zato ker ste, takšni kot ste, z vsemi napakicami vred. V dobrem duševnem stanju ste ponosni na svoje dosežke, ne glede na to, kako drobni so si prizadevate za boljše počutje.

Preberite tudi LJUBEZEN: ČESA SI ŽELI VAŠE ZNAMENJE V ODNOSIH?