VREDNOTE NA PODROČJU DELA IN KARIERE

Kako pomembne so vrednote na področju kariere?
Kako pomembne so vrednote na področju kariere?

Kako pomembne so vrednote na področju kariere?

Predviden čas branja: 4 minutes

Začetna točka poslovnega uspeha za posameznike in organizacije leži v razjasnitvi vrednot. Razjasnitev vrednot je vaja, ki omogoča, da določite, kateri principi so za vas pomembni in v kakšnem vrstnem redu. Potem zgradite svojo kariero na temeljih teh vrednot. Najsrečnejši in najzadovoljnejši smo, ko so naša življenja skladna z našimi najvišjimi vrednotami in najglobljimi prepričanji. Visoko učinkovitim ljudem je jasno, v kaj verjamejo in za čim stojijo in se ne odmikajo od teh vrednot.

Nesrečni, neuspešni ljudje so dostikrat zmedeni in nejasni v zvezi s svojimi vrednotami in nenehno sprejemajo kompromise.

Živite od znotraj navzven. Jedro vašega bitja sestoji iz vaših najglobljih prepričanj o tem, kaj je prav in dobro. Vaše vrednote določajo vaša čustva, motivacijo in odzive na svet okoli vas. Vaše vrednote določajo ljudje, ki so vam všeč ali jih ljubite, ki vas privlačijo in s katerimi radi delate in živite. Vaše vrednote določajo dejavnosti, ki so vam najbolj všeč, in vrsto dela, pri katerem ste najboljši. Najmočneje se poistovetite z ljudmi, katerih vrednote so skladne z vašimi.

Kako pomembne so vrednote na področju kariere?

Zaljubite se v osebo, ki ima iste vrednote kot vi.

Uživate, da delate za podjetje in z ljudmi, ki delijo vaše vrednote. Ko svoje vrednote prepoznate v svetu okoli sebe, ste srečni in zadovoljni. Ko so vaše vrednote napadene, se počutite jezno in razdraženo. Stres in nezadovoljstvo se pojavita, kadar sprejemate kompromise o vrednotah pri delu in v življenju. Večina problemov v odnosih se pojavi ob konfliktu vrednot. Sreča v odnosih je rezultat  dveh ali več ljudi, ki imajo iste vrednote in isti vrstni red pomembnosti. Večino svojih problemov lahko razrešite tako, da se vrnete k vrednotam, ki so za vas najpomembnejše.

Vaše vrednote so organizirane v hierarhijo.

Imate vrednote, ki so višje ali nižje kot ostale. Imate primarno vrednoto, sekundarno vrednoto in terciarno. Svoje vrednote izražate s svojim vedenjem. Ni pomembno, kaj govorite, temveč kaj naredite, kajti to pokaže svetu okoli vas, v kaj v resnici verjamete. Nihče ne more početi neke stvari navzven in v notranjosti čutiti popolnoma drugače.

Nižje vrednote boste vedno žrtvovali za višje, kadar ste prisiljeni med njimi izbirati. Ko ste pod pritiskom, odkrijete svoj pravi značaj. Kadar ste prisiljeni zunanje izbirati, razkrijete, kdo ste v notranjosti. Izbira vrednot določa značaj in osebnost. Na splošno določa človekove prioritete in izbire. Narekuje kaj bo ali ne bo storila.

Kako pomembne so vrednote na področju kariere?

Vrstni red osebnih vrednot je kritični dejavnik pri oblikovanju njene usode.

Vrednote se odražajo v tem, kako se ljudje vedejo, kadar so prisiljeni izbirati. Vsak lahko izraža visoke in plemenite vrednote, kadar ni nič na kocki. Toda ko je treba plačati ceno, se žrtvovati in se disciplinirati, ljudje razkrijejo pravi jaz in svoja prava pričakovanja. Svoje vrednote razvijete zgodaj v življenju kot posledico vplivov iz okolice. Če odraščate z dobrimi vzori, boste razvili življenjsko koristne vrednote, ki vam pomagajo, da boste postali uspešni in srečni.

Če odraščate brez vzorov in nimate vodiča za vrednote, lahko dosežete zrelost in imate malo ali nič, v kar verjamete in za čimer stojite. To so standardi, ki jih uporabljate za presojo svojega vedenja in vedenja drugih. To so pravila, ki jim sledite, kadar se morate odločati. Ko si boste na jasnem v zvezi s svojimi vrednotami in njihovim vrstnim redom, vam bo mnogo lažje sprejemati odločitve v kritičnih življenjskih trenutkih.