STE V OBDOBJU, KO SE VAM ZDI ŽIVLJENJE BORBA?

Kaj storiti, ko se znajdete v obdobju, ko se vam zdi, da je življenje velika borba?
Kaj storiti, ko se znajdete v obdobju, ko se vam zdi, da je življenje velika borba?

Kaj storiti, ko se znajdete v obdobju, ko se vam zdi, da je življenje velika borba?

Predviden čas branja: 3 minutes

Vsi doživljamo obdobja, ko se nam zdi življenje borba. Mogoče se trudimo najti ravnotežje med službenimi zahtevami in domačimi odgovornostmi. Mogoče smo zaskrbljeni zaradi svojega zdravja. Lahko preživljamo težko obdobje v medsebojnih odnosih ali pa se ubadamo z vprašanjem, kako preživeti mesec. Takšne situacije so gotovo neprijetne, toda včasih nam jih uspe prebroditi tudi brez prevelikega napora. Resnično ga doživljamo šele takrat, ko mislimo, da jih ne bomo mogli obvladati.

Tako je zato, ker napor ni posledica težkih situacij, ampak predvsem odziv nanje.

Kaj storiti, ko se znajdete v obdobju, ko se vam zdi, da je življenje velika borba?

Napor je tisto, kar občutimo takrat, ko nismo kos zahtevam , s katerimi se soočamo. Ker gre pri njem predvsem za odziv na morebitne težave, je naša sposobnost soočanja z njim odvisna predvsem od tega, kako se v tistem trenutku počutimo. Če smo utrujeni ali potrti, bomo hitreje mislili, da jih ne zmoremo obvladati, in zato bo veliko močnejši. Situacija, ki nam povzroči izjemen stres, če smo potrti, bi mogoče komaj opazili, če bi bili dobro spočiti, pozitivni in srečni.

Nekaj značilnih znakov je; občutek tesnobe in napetosti, občutek, da niste sposobni nečesa obvladati, mislite, da imate preveč dela, občutek, da ste pod pritiskom drugih, ste razdražljivi in nataknjeni, občutek, da ste obremenjeni z odgovornostmi, občutek osamljenosti ali samote, počutite se utrujeni, zaskrbljeni ste zaradi prihodnosti, težko se sprostite ali spite, imate glavobole, težko se zberete.

Pri stresu gre predvsem za vznemirjenost in tesnobo.

Tako je zato, ker se telo odzove na nekaj, kar se imenuje odziv; bori se, ali zbeži. Krvni pritisk se poveča. Srce bije hitreje, postanete izredno pozorni in pripravljeni na dejanja ali kakšno drugo nevarnostjo. Kratkoročno to ni nič slabega. Stres in tesnoba nista zdrava, če trajata dolgo.

Najboljše orodje proti tesnobi je sposobnost, da lahko izbiramo misli.

Kaj storiti, ko se znajdete v obdobju, ko se vam zdi, da je življenje velika borba?

Negativne misli moramo zaustaviti in jih spremeniti. Poskusite se jim upreti in jih opustiti, če se zares pojavijo. Premislite, ali bi jih lahko nadomestili s stvarnejšo oceno situacije. Vredno je poskusiti tudi s taktiko preoblikovanja težav v izziv, s katerim ste se sposobni spopasti. Namesto, da ste zaskrbljeni, ker se bojite, da boste napisali grozno sporočilo, se raje opomnite, da ste v preteklosti napisali že veliko dobrih, si postavite razumen rok in se odločite, da boste do takrat dali res vse od sebe.

Sprostite se lahko na različne načine in vredno si je vzeti čas, da boste odkrili, kateri vam najbolje ustrezajo. Joga in meditacija so zelo učinkovite metode. Nekaterim ljudem pomaga, če si zapišejo kakšne spodbudne besede ali misli. Lahko pa poskusite z domišljijsko tehniko: Poiščite miren in udoben kraj, kjer vas nihče ne bo motil. Osredotočite se na barve, pokrajino, zvoke in vonjave. Zaprite oči in si predstavljajte svoj najpriljubljenejši in sproščujoči kraj. Vaje ponovite večkrat na dan.