STE SPOSOBNI BITI TO KAR STE?

Ali ste sposobni biti in delovati pristno?
Ali ste sposobni biti in delovati pristno?

Ali ste sposobni biti in delovati pristno?

Predviden čas branja: 4 minutes

Bolj ko se zavedamo tega, kar v resnici smo, večja je možnost, da bomo to nekoč tudi začeli odražati. Zavedanje in sprejetje svojih misli in čustev je vitalni del. Stik s sabo v odpre polje priložnosti, da s sabo izpostavimo pošten in odkrit odnos. Kar zaznavamo v sebi ali o sebi, ne delimo več na prav ali narobe. Nehamo se spraševati, kaj je dovoljeno in kaj ni, kaj si bodo drugi, še posebej tisti najpomembnejši, mislili o nas. Gre izključno za naš svet, za odnos do sebe. Če v tem odnosu ne bomo zmogli najti sprejetosti sebe, pomeni spustiti zrak v svoje sobane. To ne pomeni, da morate vsem tem mislim, čustvom in nagibom slepo slediti.

Poštenju, odkritosti in pristnemu odnosu do sebe sledita zavedanje in odgovornost.

Ali ste sposobni biti in delovati pristno?

Ustvarjanje polja svobode v odnosu do sebe ni samo skrajno olajšujoče. Daje možnost za spremembe, zato je treba to polje za vsako ceno braniti pred vsiljivci. Njihovi dobri in slabi nameni sploh niso pomembni. To je naše, to nam pripada. Naša pravica in dolžnost je, da polje svobode branimo z vsemi sredstvi. Ohranjanje pristnosti v odnosih z drugimi je zadnja, najtežja stopnja osebne rasti. Družba od zunaj pritiska na nas, mas skuša ukrojiti po svoji meri. Pristnost pogosto ni le nezaželena, včasih je celo preganjana. Načini so lahko prefinjeni  in to zahteva od nas precej pozornosti, da jih odkrijemo. Eden takih tihih, a zelo prisotnih pritiskov je sporočilo, da s tabo nekaj ni v redu, če se ne počutiš dobro.

Če že nisi kriv za svoje bedno razpoloženje, zagotovo vsaj nekaj delaš narobe.

Mnogi temu podležejo in se zatečejo v pretvarjanje ali celo zlaganost. A z nami ni čisto nič narobe, če smo kak dan ali celo teden v slabi koži.  Življenje ni orehova potica in nas sem ter tja stisne v kot, tudi če smo vse naredili prav. Če smo žalostni, prestrašeni, tesnobni, nemirni, ali nezadovoljni, smo povsem enako ali morda še bolj v redu, kot kadar smo veseli in razigrani. Samo počutimo se drugače, manj prijetno. A v tistem trenutku smo to mi. Morda ne taki, kot bi si želeli, a vseeno mi.

Ali ste sposobni biti in delovati pristno?

Izrazito črno beli pogled na življenje brez vmesnih sivin je še en pogost odraz podleganja pritiskom.

Smer določata jasna prav in narobe. Dvom, razmislek ali celo obrat na svoje so nezaželeni. Pritisk drugih deluje na način, da ustvari pritisk v posamezniku, ki ima več možnosti. Pritiskom se lahko upre in tvega osamljenost, soočanje z obtožbami in občutki krivde. Lahko se jim podredi, se izogne večini konfliktov, ostaja sprejet v odnosih in skupnosti ter doseže navidezni mir za morebitno ceno prezira do sebe in izgubo stika s sabo. Tretja možnost je, da pritiske sprejme kot enega od številnih, a ne usodnih konfliktov.

Z odprtimi očmi in zavedanjem razsežnosti konflikta, razišče možne odločitve in akcije ter njihove posledice. Na koncu sprejme odločitev , ki odraža uresničljiv in sprejemljiv kompromis glede na njegov trenutni nivo izkušenj in zmožnosti presoje Vsak odnos je vedno tehtanje med svojimi interesi, interesi drugega in potrebami konkretnega odnosa.