STABILNI IN LJUBEČI DRUŽINSKI ODNOSI SO NAŠ STEBER

Si želite stabilne in pozitivne družinske odnose?
Si želite stabilne in pozitivne družinske odnose?

Si želite stabilne in pozitivne družinske odnose?

Predviden čas branja: 5 minutes

Stabilni in pozitivni družinski odnosi so nekaj, kar vam lahko polepša življenje, saj je biti del tople in ljubeče družine pomirjajoč občutek. Toda pozitivni družinski odnosi so pomembni tudi iz številnih drugih razlogov. Vredno je ohraniti in izboljšati družinske odnose, obstaja veliko preprostih stvari, ki jih lahko naredite za razvoj pozitivnih družinskih odnosov. Močne družine delujejo iz ljubezni, varnosti, komunikacije, povezanosti ter pravil in rutine.

Kakovostni družinski čas pomeni čim boljši izkoristek časa, ki ga preživite skupaj kot družina.

Izkoristite čas skupaj za pogovor in smeh. Družite se, ko so naprave izklopljene in nevidne očem. To pomaga, da so vsi osredotočeni na to, kar počnete ali o čem govorite v trenutku. Z vsakim družinskim članom se pogovarjajte ena na ena, da okrepite individualne odnose. Vzemite si čas, počnite zabavne stvari skupaj kot družina.

Zakaj so pomembni stabilni in ljubeči družinski odnosi?

  • Z njimi pomagajte otrokom, da se počutijo varne in ljubljene, kar jim daje samozavest pri raziskovanju svojega sveta, preizkušanju novih stvari in učenju.
  • S pozitivnim odnosom  olajšajte svoji družini reševanje težav, reševanje konfliktov in spoštovanje razlik v mnenjih-
  • Z njimi podarjate otrokom spretnosti, ki jih potrebujejo za izgradnjo lastnih zdravih odnosov.
Si želite stabilne in pozitivne družinske odnose?

Pozitivna komunikacija in družinski odnosi

Pozitivna komunikacija pomeni poslušanje brez obsojanja ter odkrito in spoštljivo izražanje lastnih misli in občutkov. Pomaga družinskim članom, da se počutijo razumljene, spoštovane in cenjene, kar krepi odnose. Ko se vaš otrok ali partner želi pogovarjati, poskusite ustaviti to, kar počnete, in poslušajte s polno pozornostjo. Dajte jim čas, da izrazijo svoja stališča ali občutke. Bodite odprti za pogovor o težkih stvareh, kot so napake in o vseh vrstah občutkov, vključno z jezo, veseljem, frustracijo, strahom in tesnobo.

Toda najbolje je, da počakate, da se umirite pred močnimi čustvi, kot je jeza, preden o njih spregovorite. Bodite pripravljeni na spontane pogovore. Mlajši otroci se na primer pogosto radi pogovarjajo o svojih občutkih, ko so v kopalnici ali ko gredo v posteljo.

Naj vsi v družini vedo, da jih imate radi in da jih cenite.

Vsa komunikacija se ne odvija z besedami, zato je pomembno, da ste pozorni na občutke, ki jih vaši otroci in partner izražajo neverbalno. Pomembno je tudi, da se zavedate neverbalnih sporočil, ki jih pošiljate. Objemi, poljubi in očesni stik na primer pošiljajo sporočilo, da želite biti blizu. Toda zlovoljni ton glasu ali nesramen pogled, ko nekaj počnete skupaj, lahko pošlje sporočilo, da ne želite biti prisotna.

Povezovanje v družini

Ko vaša družina deluje kot ekipa, se vsi počutijo podprte in lahko prispevajo. Delite gospodinjska opravila. Tudi zelo majhni otroci lahko uživajo v občutku pripadnosti, ki izhaja iz prispevanja. Otroke vključite v odločitve o stvareh, kot so družinske dejavnosti in počitnice. Dajte vsem možnost, da povedo svoje mnenje, preden sprejmete končno odločitev. Skupaj ustvarite družinska pravila, ki jasno navajajo, kako želi vaša družina skrbeti in ravnati s svojimi člani. Sodelujte pri reševanju težav. To vključuje poslušanje in umirjeno razmišljanje, premislek o možnostih, spoštovanje mnenj drugih ljudi, iskanje konstruktivnih rešitev in delo v smeri kompromisov.

Vrednotenje drug drugega je bistvo dobrih družinskih odnosov.

Delite družinske zgodbe in spomine. To lahko pomaga otrokom ceniti stvari, ki niso očitne ali so jih pozabili, na primer mamine športne dosežke, ko je bila mlajša, ali način, kako je starejša sestra pomagala skrbeti za svojega mlajšega brata, potem ko se je rodil. Priznajte medsebojne razlike, talente in sposobnosti ter izkoristite prednosti drug drugega.

Si želite stabilne in pozitivne družinske odnose?

Družinski odnosi so pomembni za človeka v vseh življenjskih obdobjih.

Ko življenje postane težko in se začne umikati vašemu nadzoru, vam prijazne besede matere, zakonca ali bratov in sester pomirijo dušo ter vam dajo moč in pogum. Družina je pomembna, ker so od naše družine odvisni naša duševna rast, dobro počutje in stabilnost. V družini se vsi njeni člani počutijo varne in povezane drug z drugim. Zagotavlja nam udobje, da imamo ljudi ob sebi v težkih časih in nam pomaga obvladovati stres. Družina nam omogoča, da se kljub svojim pomanjkljivostim počutimo varne, zaščitene, sprejete in ljubljene. Močni odnosi nas učijo, kako zgraditi zaupanje v druge, saj družinski člani skupaj delijo dobre in slabe čase.

Vsaka družina gre skozi vzpone in padce v svojem življenju in si skupaj deli bolečo izkušnjo. Toda nobena neprijetna izkušnja ne razrahlja vezi. Vrlina zvestobe izvira iz družine. Ne pozabite, da vse te vrline močne družine ne pridejo čez noč. Da bi zgradili zdravo družino, morate sodelovati in graditi zdrave odnose več let, včasih celo desetletja. V današnjem hitrem tempu je družinam težko najti čas, da bi bili skupaj. Družinski rituali lahko ponudijo določen čas, da se družine zberejo in drug drugemu namenijo potrebno pozornost.