Razvajen brat bralcu Marku in družini povzroča težave

Sem 47-letni oče dveh otrok, ločen in v hiši bivamo skupaj s starši in bratom, ki je mlajši od mene. Vendar že vsa leta zelo problematičen in neodgovoren. Nikjer ni zaposlen, nima denarja, utaplja se v alkoholu in je zelo slab zgled tudi za moje otroke. Tudi starši so nad njim že popolnoma obupali. Vendar mu še vedno dajejo podporo in denar, kar smatram da ni dobro, saj se na takšen način ne bo nikoli pobral in se postavil na lastne noge.

Vse skupaj sem želel pred kratkim izpostaviti. Vendar sem naletel na pripombe mame, da se ji brat smili in da si bo, če bomo preveč pritiskali nanj kaj naredil. Moji otroci se z njim več ne želijo pogovarjati. Vendar glede na dejstvo, da živimo v skupni hiši popolno izogibanje ni mogoče. Kako naj rešim zadevo?

Marko

Spoštovani Marko. Pohvalno je, da ste se že lotili problema in ga izpostavili v domačem okolju, ter da o vsem tem veliko razmišljate.

Reakcijo ste po vsej verjetnosti že predvidevali, saj to stanje opazujete že dlje časa. Poleg tega se nič ni spremenilo. Naslednji korak je, da starše soočite z dejstvom, da mu s svojim početjem delajo samo škodo. Ter da vse skupaj vpliva tudi na vzgojo in počutje vaših otrok, ki ne razumejo, zakaj je njihov stric takšen. Morda bo v celotno situacijo potrebno tudi vključiti službo, ki je pristojna za takšne zadeve in se bo z njim lažje soočila, ter ga postavila pred določena dejstva. Glede na to, da vaš brat ni več rosno mlad, si bo težko z levo roko našel primerno službo.

Kavalirji stare šole so...

Razvajen brat je veliko breme za celotno družino

Smotrno bi ga bilo usmeriti vsaj v kakšna občasna dela. Saj cele dneve samo razmišlja o alkoholu in povzroča težave. Otrokom poskusite razložiti, kakšno je bratovo stanje, ter da je to zelo slab primer, kaj se lahko zgodi s človekom, če ne hodi v življenju po pravi začrtani poti. Stopite s starši skupaj in bratu razložite, da tako enostavno ne bo več šlo naprej, saj s svojim početjem ogroža tudi vaša življenja.

Če bo brat začutil, da ste se vsi v družini združili, bo imel veliko manjšo moč in pogovori bodo vsekakor uspešnejši.

On je že od nekdaj nagnjen k temu, da zna samo z mamo zelo dobro manipulirati. Verjemite, da je vaša vzgoja odlična in da brat s svojim obnašanjem in početjem dolgoročno ne bo vplival na vaše otroke, saj jim boste znal celotno situacijo predstaviti na pravi, ustrezen način in našli zanje ugodne rešitve, da se mu čim bolj izognejo.

Pripravljeno za Govori.se

Preberite tudi Ljubosumna hči in zapleti z novim partnerjem