SONČENJE: HREPENITE PO PORJAVELOSTI?

Si želite zagorele polti? Razmislite!
Si želite zagorele polti? Razmislite!

Si želite zagorele polti? Razmislite!

Predviden čas branja 4 minute

Po vsakem daljšem stiku s soncem potrebuje koža vlago in ohladitev. Pomagata ji pri popravljanju poškodb zaradi sončenja, pa tudi zagorela polt postane lepša. Če koža pordeči že med sončenjem, je treba to razumeti kot znak, da je že poškodovana in ji pretijo sončne opekline. Če pa ne pordeči, s tem še ni zagotovljeno, da se ni nič zgodilo, kajti koža se včasih, žal počasi spomni. Poškodbe, ki jih na koži povzroči ultravijolično žarčenje, se namreč lahko pokažejo tudi nekaj ur po sončenju. Celo če je po sončenju vse v redu, koži pomagajo kreme, losjoni in maske, ki pomirjajo hladijo in obnavljajo predele majhnih poškodb v roženi plati.

Seveda pa lahko uporabite tudi običajne izdelke, če vsebujejo dovolj vlage, a malo maščobe.

Pomembno je, da kožnih por ne zaprejo in kože tudi z učinkovinami dodatno ne prekrvavijo. To bi vnetne procese le poslabšalo, namesto, da bi jih omililo. Na vsak način pa je potrebno kožo po sončenju očistiti, seveda kar najbolj prizanesljivo in nežno. Najugodnejši za domala vsako vrsto kože je umivalni gel bodisi iz serije izdelkov za uporabo po sončenju ali pa iz serije  za občutljivo kožo. Tekoča voda iz vodovoda naj ne bo niti topla niti čisto mrzla, ampak prijeno hladna. Po umivanju na kožo nanesite pomirjevalno vlažno kremo ali losjon ali pa vlažilno oblogo.

Prijetno hladi tudi meglica obrazne vode iz pršilca.

Si želite zagorele polti? Razmislite!

Vendar poškodb celičnih jeder v koži, ki so nastale zaradi predolgega sončenja, ne more odpraviti noben preparat. Tudi sposobnost kože, da bi čez noč obnovila poškodovane celice je omejena, zato raje pazite, da do sončnih opeklin sploh ne pride. Preparati za po sončenju pri obnavljanju kože pripomorejo le toliko, kolikor ji lahko s pomočjo vlažilnih in pomirjevalnih snovi, kot so kamilica, sladki koren, pantenol, pomagajo vrniti njeno ravnotežje.

PORJAVITEV BREZ SONCA

Brez sonca lahko porjavimo na dva načina; s kremo za samoporjavitev in v solariju. Kreme so neškodljive, naprave, ki žarčijo, pa morda ne. Sredstva za porjavitev brez sonca vsebujejo snov, ki reagira z beljakovinami v koži in jih pri tem rjavo obarva. Za kožo je ta postopek popolnoma ne nevaren. Obarvani so drugače kot pri naravni porjavitvi zaradi sonca samo zgornji sloji rožene plasti. Žive celice globlje spodaj, v zarodni plasti, ostanejo nedotaknjene.

Si želite zagorele polti? Razmislite!

SOLARIJ DA ALI NE?

Dejstvo je, da pod običajnim UV sevalnikom nastanejo na koži opekline šele, če se obsevamo izredno dolgo. Filtri v napravah za sončenje prestrežejo večino kratkovalovnih UVB žarkov, ki povzročajo opekline, tako da jih koža dobi zelo malo. Pri sevalnikih, ki oddajajo čisto UVA svetlobo in če imajo neoporečne svetlobne filtre, pa je koža popolnoma varna. Toda nesporno je tudi dejstvo, da ravno UVA žarki prodirajo globoko v kožo in povzročajo nepopravljive okvare na elastičnih in kolagenskih vlaknih v vezivnem tkivu.

Torej, solariji so pravzaprav koristni le tedaj, ko naj bi se koža pred potovanjem na jug privadila na vroče sonce. To je vsekakor bolje od UV šoka na počitnicah še zlasti za svetlo  občutljivejšo kožo. Bolj smiselni kot sevalniki s čisto UVA svetlobo so tisti, ki prepuščajo tudi manjši del UVS žarkov. Samo tako se lahko v koži razvije debelejša varovalna plast.