KOLAGEN, KI POMAGA POVRNITI MLADOSTEN VIDEZ

Kolagen, ki daje koži moč in prožnost je zelo pomemben
Kolagen

Kolagen, ki daje koži moč in prožnost je zelo pomemben

Predviden čas branja: 4 minute

Res je, da imajo te beljakovine pomembno vlogo pri ohranjanju mladosti vaše kože, vendar je kolagen tudi eden izmed pomembnih faktorjev našega telesa. Najdemo ga tudi v kosteh in tetivah. Kolagen predstavlja veliko odstotkov podporne strukture kože. Simbolično deluje kot ogrodje vzmetnice, daje koži strukturo in podporo.

Kako pomemben je kolagen za vaše zdravje?

Kolagen, ki daje koži moč in prožnost je zelo pomemben

Kolagen je “lepilo”, ki vaše telo drži skupaj. Beljakovine imajo v telesu veliko vlogo. Kolagen daje telesnim tkivom strukturo, žilavost, togost in teksturo. V koži je podoben plasti usnja. Ko se meša z elastičnimi vlakni, daje koži moč in prožnost.

Kateri dejavniki prispevajo k izgubi kolagena v koži?

Na žalost se kolagen s starostjo začne razgrajevati in vaša genetika lahko vpliva na to, kako hitro se ta razgradnja zgodi. Iz leta v leto izgubljamo kolagen in ustvarjamo kolagen nižje kakovosti. Okoljski dejavniki (kot so UV žarki ali onesnaženje), slabe življenjske navade (kajenje) in slaba prehrana (na primer tista z veliko sladkorja) ustvarjajo tvorbo prostih radikalov, kar pospeši razgradnjo kolagena.

Kolagen je sestavljen iz treh aminokislin: glicina, prolina in hidroksiprolina. Molekula kolagena je oblikovana kot trojna vijačnica (trojna spirala), ki se kombinira z drugimi molekulami kolagena v koži in tvori mrežo.

Kakšne so prednosti kolagena za vaše telo?

Ko se kolagen začne razgrajevati v koži in se raven le-tega v telesu spušča, lahko opazite gube, otrdele kite in vezi, šibkejše mišice, bolečine v sklepih in celo težave z prebavili. Jasno je, da je kolagen ključnega pomena za zdravje vseh sistemov v telesu. Znotraj kože lahko jemanje do 10 gramov (g) kolagenih peptidov na dan pomaga izboljšati elastičnost kože, hidracijo in gostoto kolagena.

Dodatki pomagajo nadomestiti tisto, kar se zaradi staranja naravno izgubi

Raziskave kažejo, da predstavlja približno tretjino beljakovin v telesu. Stvar je v tem, da telo začne proizvajati manj kolagena v tridesetih in štiridesetih letih. Kolageni peptidi, dodani v vašo prehrano, lahko nadomestijo tisto, kar telesu začne primanjkovati s staranjem, in podpirajo vaše splošno zdravje.

Kolagen, ki daje koži moč in prožnost je zelo pomemben

Kolagen je lahko prebavljiv vir beljakovin

Vaše telo trdo dela, da prebavi beljakovine iz živil, kot sta piščanec ali govedina, in nekateri se po obroku spopadajo s prebavnimi simptomi, kot so riganje ali bolečine v želodcu. Toda dodatki kolagena se hidrolizirajo, kar pomeni, da se kolagen razgradi, kar olajša prebavo. Dodatek kolagena je lahko način za vnos beljakovin v prehrano. Postopek hidrolize omogoča tudi raztapljanje kolagenovih peptidov v vodi, zaradi česar je njihova uporaba v vsakdanji hrani razmeroma preprosta.

Kolagen pomaga pri glajenju gub in povečanju elastičnosti kože

Zdravje kože je najbolj raziskana prednost jemanja kolagena. Dokazali so, da dodatki kolagena izboljšujejo elastičnost kože, ji pomagajo, da zadržuje vlago, in povečajo gostoto kolagenskih vlaken znotraj kože. Deset gramov na dan bi lahko bil majhen korak pri ohranjanju mladostnega videza.

Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi s kolagenom

Kaj je namen kolagena?

Kolagen je beljakovina, ki ima glavno nalogo, da daje strukturo koži, sklepom in kostem.

Iz česa je sestavljen kolagen?

Kolagen je sestavljen iz treh aminokislin: glicina, prolina in hidroksiprolina.

Katera hrana vsebuje veliko kolagena?

Z beljakovinami bogata živila, kot so meso, jajca, ribe in morski sadeži, fižol in mlečni izdelki, oskrbujejo vaše telo z vrsto aminokislin, potrebnih za tvorbo kolagena.

Kakšna je razlika med kolagenom in želatino?

Ko se kolagen segreje, se razgradi in tvori želatino, ki jo lahko pridobimo iz kolagena z ireverzibilno hidrolizo.

Kaj so kolageni peptidi?

Kolageni peptidi so molekule kolagena, ki se razgradijo, zaradi česar jih telo lažje prebavi in absorbira. Kolageni peptidi se zlahka raztopijo v tekočinah.