ODNOS JE KOT VRT, ALI CVETI ALI OVENI

Od vas je odvisno kako bo deloval vaš vrt, prav tako je od vas odvisno, kako bo deloval odnos
Od vas je odvisno kako bo deloval vaš vrt, prav tako je od vas odvisno, kako bo deloval odnos

Od vas je odvisno kako bo deloval vaš vrt, prav tako je od vas odvisno, kako bo deloval odnos

Predviden čas branja: 4 minutes

Odnos je kot vrt. Če marljivo, pozorno in skrbno pazite nanj, bo uspeval. Če svoj odnos cenite in spoštujete, bo ostal močan. Če mu posvetite svoj čas, pozornost in trud, se bo dan za dnem razvijal. Če pa ga jemljete za samoumevnega in predpostavljajte, da bo še kar naprej tak, kot je, je verjetno, da bo ovenel in ugasnil. Tako preprosto je imeti ljubezenski odnos za samoumeven. Ko je zahtevnejši del, da najdemo in ustvarimo ljubezen  mimo, se mnogi zapišejo ustaljenosti in preusmerijo pozornost na druga področja, odnos odkljukajo s seznama stvari, ki jih še morajo postoriti.

Odnos pa je trajno razvijajoči se proces, ki za preživetje potrebuje hrano.

Od nas še vedno potrebuje ljubečo skrb, da ga cenimo in spoštujemo. Vaš odnos gojita skrb in pozornost, ki ju s partnerjem namenjate medsebojni zvezi. Da bi vez ostala močna, jo morate krepiti prav vsak dan. Krepitev ni nekaj, kar bi počenjali ob rojstnih dnevih, obletnicah, ampak vam mora tako preiti v kri, kot jutranje bujenje in umivanje zob. Na začetku odnosa, ko so strasti še vroče in čustva kipijo, je preprosto začutiti to čarobnost.

Od vas je odvisno kako bo deloval vaš vrt, prav tako je od vas odvisno, kako bo deloval odnos

Ohraniti jo z vsakodnevno oporo, skrbjo in pozornostjo, pomeni velik izziv.

Zato, da gojite svoj odnos, je bistveno, da svojega ljubljenega človeka cenite. To pomeni, da vam je dragocen. Pomeni, da ga spoštujete zaradi vseh njegovih čudovitih lastnosti in mu tako pogosto, kot je mogoče, pokažete, kako pomemben in poseben je za vas. S tem, da ga cenite, mu naravnost in tudi komaj opazno kažete, da je človek, ob katerem vam srce še vedno začne hitreje biti. Pokažete mu, da je vaše  življenje zaradi njega lepše.

Medsebojno preverjanje

Pari se pogosto v svoje dnevno življenje, službe opravke, otroke in dejavnosti, da pozabijo na nego svojega odnosa. Življenje jim zelo zapolnjuje delo, in ko jim zahtev vsakdanjega obstoja zavzemajo vse proste trenutke, zlahka izgubijo zavest in si prizadevajo le še njihov potek, za odnos pa kot da nimajo časa. Toda en brezbrižen trenutek se spremeni v ure, ure v dneve in dnevi v mesece, in preden uvidijo, koliko časa je minilo, so že kilometre narazen.

Od vas je odvisno kako bo deloval vaš vrt, prav tako je od vas odvisno, kako bo deloval odnos

Stvari se spreminjajo, ljudje se spreminjajo in razpoloženje prav tako.

Neumno bi bilo predpostavljati, da bo danes tako, kot je bilo prejšnji teden in pred mesecem dni. Ker je sprememba pač pravilo, je pomembno preverjati, kako bližnji doživlja sebe in odnos. Preverjanje vas prebudi iz nezavednosti in spomni na prvotno vez z vašim ljubljenim. Preverjanje je merjenje utripa vašega odnosa. Pomembno je, da si s partnerjem delita misli in občutenja glede stanja svojega odnosa, tako da lahko ostaneta povezana. Preverjanje je lahko vsakdanje ali formalno. Vsakdanje preverjanje nastopi, ko se s partnerjem nehata ukvarjati s tem, kar počneta, in svojo pozornost, četudi za kratek trenutek, posvetita drug drugemu.

Tedaj zavestno pritisnete na gumb za premor in znova izveste, kako se počuti vaš partner, kako mu mineva dan in o čem razmišlja. Partnerja si zaupata, kakšno je njuno fizično in čustveno blagostanje, povesta si, s kakšnimi vprašanji se ukvarjata, česa se učita ter kakšne zmage in preizkušnje doživljata. Zaupata si, kaj jima ne gre od rok, in prosita za morebitno pomoč. Ko pretreseta osebno plat, preideta na medsebojni odnos. Oba imata priložnost, da odkritosrčno spregovorita o svojem počutju in položaju v odnosu. Zaupati si morata tako dobre kot slabe stvari.