LJUBEZEN DO SEBE JE KLJUČNEGA POMENA

Ali znate gojiti ljubezen do sebe?
Ali znate gojiti ljubezen do sebe?

Ali znate gojiti ljubezen do sebe?

Predviden čas branja: 3 minutes

Ljubezen do sebe, ki jo pozitivno  doživljamo, jo pogosto dojemamo preveč površno in se ne sprašujemo, kako jo je treba živeti. S tem pozabljamo, da ljubezen do sebe vključuje tudi pripravljenost za spremembo, kadar je ta potrebna. Pogosto nas zanosni hvalospevi ideji ljubezni do sebe zavedejo, da nekritično sprejemamo vse v sebi in okoli sebe, ker je ljubezen v vsem in vse je v ljubezni, zato se je treba samo prepustiti svojemu srcu in bo poskrbelo za nas.

Dojemanje pojma ljubezni

Po drugi strani pa ljudje, ki niso naklonjeni temu izrazu, ljubezen do sebe prepogosto zamenjujejo z nadutostjo, sebičnostjo, prepotentnostjo, narcizmom in drugimi značilnostmi otroške ravni zavesti. Seveda lahko do tako nesmiselnih sklepov pridejo samo osebe, pri katerih ego tako dominira, da zavračajo vse, kar se križa z njihovimi trenutnimi prepričanji in kaže na potrebo po spremembi. Zato ljubezen do sebe draži njihov cinični živec.

Ali znate gojiti ljubezen do sebe?

Zdravo občutje ljubezni do sebe pomeni, da se cenite, vendar ne podcenjujte drugih.

Ljubezen do sebe pomeni, da prepoznavate in ljubite svoje vrline, vendar ste vseeno pripravljeni na spremembe, s katerimi se lahko še strastneje zaljubite vase. Prav tako ljubezen do sebe pomeni, da predvsem, ne pa tudi izključno, mislite nase in na zadovoljevanje svojih potreb. Pomeni zavest, da ste popolnoma odgovorni za svoje življenje. Od ljubezni do sebe lahko občutite tudi brezpogojno ljubezen do drugih, do življenja samega, toda to vseeno ne pomeni, da boste čisto vse dopuščali.

Ljubiti sebe ne pomeni, da sprejmete tisto, kar vas ne zadovoljuje. Ravno nasprotno.

Samo, če pristno in strastno ljubite sebe, lahko resnično ljubite tudi druge. Ljubezen do sebe vas ne varuje pred prizadetostjo in bolečino, varuje pa vas pred trpljenjem. Bolečina je nujni del življenja in ni se vam treba bati, ker med drugimi kaže, da ste znotraj živi. Če ljubite sebe, se ne boste mogli izogniti bolečini, izognili pa se boste situacijam, v katerih bolečino ustvarjate sami. Kajti večina bolečine v vašem življenju je vendarle posledica nepripravljenosti, da se spoprimete z življenjskimi preizkušnjami.

Ali znate gojiti ljubezen do sebe?

Če pa resnično ljubite sebe, si ne boste komplicirali življenja s poskusi, da bi bili to, kar niste.

Oseba, ki ljubi sebe, ima ob sebi ljudi, ki spoštujejo sebe, spoštujejo življenje in spoštujejo njo. Seveda se to nanaša na svet zasebnosti, ki ga v nasprotju s poslovnim lahko popolnoma nadzorujejo, kajti te ljudi izbirate sami. Morda, vam zveni okrutno, toda ali ni okrutnejše in dolgoročno bolj boleče na silo vztrajati v odnosu, ki vas že leta ne zadovoljuje.

Navsezadnje ljudje, ki ljubijo sebe, niso nekakšni brezskrbni veseljaki, dobrodušni posamezniki, ki bodo sprejeli vse. Prav tako, ker se cenijo, ne bodo privolili v nekorektne odnose. Oseba, ki resnično ljubi sebe, ves dan čuti spokojno strast. Prepričana je vase, pristno je vzhičena nad lepoto sveta in se čuti povezano z drugimi. V tem pa seveda ni niti trohice narcisizma.