KOMBUČA:Z ELEKSIRJEM ŽIVLJENJA DO BOLJŠEGA POČUTJA

Poznate kombučo, ki vpliva na boljše počutje?
Poznate kombučo, ki vpliva na boljše počutje?

Poznate kombučo, ki vpliva na boljše počutje?

Predviden čas branja: 6 minutes

Ker večina želi poskrbeti za svoje dobro počutje, je prav, da spoznate ta čudoviti sončni eleksir, ki ga na Kitajskem in Japonskem zaradi zdravilnosti in osvežilnosti uživajo že tisočletja, saj bi naj izviral v obdobje 200 let pred našim štetjem. Ta sončni eleksir ima že kar nekaj imen, kot je sončni eleksir, eleksir zdravja in večne mladosti, čaj nesmrtnosti combusha, kombuča, kombuča napitek, Božji čaj, gobin čaj, zlati čaj in kombuča čaj. Že sama imena nam povedo, da se v tej mistični, zlati pijači skriva mnogo dobrodejnih sestavin. Ime je dobila po korejskem zdravniku Kombu.

Kombuča je naraven, osvežilen, zdravilen napitek fermentiranega črnega ali zelenega čaja.

V njej so prisotne različne vrste bakterij in kvasovk, ter mikroorganizmov kot so Torula varieties, S. apiculatus varieties, Bacterium xylinum, Bacterium gluconicun, Gluconacetobacter xylinus, Piscia fermantans in še mnogo drugih. Te bakterije in plesni v kulturi kombuče so sposobne s pomočjo fermentacije, ob dodanem sladkorju proizvajati antimikrobne zaščitne molekule. Je oblika ocetno kislinskih bakterij in kvasovk v celulozni membrani. Schoby, kulturo bakterij in kvasovk, ki pomaga pri procesu fermentiranja sladkega črnega čaja, imenujemo tudi mater kombuče. Scoby je krajšava iz začetnic Symbiozic Culture of Bacteria and Yeast. Je živ organizem, ki nenehno deluje in za svoje delovanje potrebuje hrano, to je sladkor. Tudi v našem telesu najdemo enake žive organizme.

Poznate kombučo, ki vpliva na boljše počutje?

Delovanje matere kombuče lahko ustavimo z mrazom.

Z delovanjem te celulozne simbiozne, polne ocetnokislinskih bakterij in kvasovk, gobe, dodane sladkemu pravemu (črnemu ali zelenemu) čaju, se sladkor spremeni v alkohol, ogljikov dioksid in ocetne kisline, ter proizvede številne probiotike. Zaradi zelo nizke vsebnosti alkohola, napitek uvrščamo med brezalkoholne pijače.

Danes so mnenja o njeni zdravilnosti različna, zato je prav, da se vsak posameznik sam odloči, če želi uživati in sprejemati njene blagodejne učinke. Pripisuje se ji, da z njenim pitjem podaljšujmo svoje življenje, da razstruplja telo, povečuje raven energije, pomaga pri okrevanju po rakavih obolenjih, razbremenjuje delovanje jeter, zmanjšuje stresno delovanje trebušne slinavke, ustavlja drisko in zdravi zaprtje, lajša bolečine v sklepih, zaradi vsebnosti antioksidantov krepi imunski sistem, povečuje telesno presnovo, kar je v podporo pri hujšanju, blagodejno vpliva na depresijo, anksioznost, motnje spanja in premagovanje stresa, obnavlja lasno strukturo in s tem odpravlja izpadanje las, sive lase in še mnogo drugih pozitivnih vplivov na naš organizem, ter bolezni.

Poznate kombučo, ki vpliva na boljše počutje?

Kombuča čaj, ta fermentiran napitek, lahko danes že kupite v mnogih prodajalnah ali na spletu, lahko pa pričnete izdelovati svojo, kar je zelo enostavno in poceni.

Za začetek potrebujete čajno gobo Scoby, cepivo (začetno kulturo), sladkor in pravi čaj. Ker je črni čaj najprimernejši, da vam na začetku kombuča res uspe, pričnite z njim, kasneje ga lahko nadomestite z zelenim ali tudi z Puerh čajem. Bolj kot bo toplo (32 %), hitreje bo potekala fermentacija. Aromatični čaji pri prvi fermentaciji niso primerni, zato uporabljajte le črni ali zeleni čaj. Najpomembnejša pri postopku je čistoča in, da uporabljate samo steklene kozarce in plastična cedila.

Skoby lahko kupite ali ga prejmete v dar, saj tisti ki sami delajo kombučo, imajo vedno kakšno čajno gobo na zalogi, ker iz matere gobe, dobijo novo plast, otroka čajne matere, ki ga lahko odstopijo. Z čajno gobo in začetno kulturo boste vedno dobili tudi navodila ter nasvete za izdelavo kombuče.

Po sedmih do štirinajstih dnevih bo vaš napitek dozorel in pripravljen za uživanje.

Na ta način dobite osnovno, primarno kombučo, ki jo je ustvarila prva fermentacija. Njen okus je podoben jabolčnemu vinu. Na okus lahko pri prvi fermentaciji vplivate z trajanjem priprave. Dlje kot jo pustite fermentirati, bolj bo kisla. Po sedmih do devetih dneh jo lahko pričnete poskušati in zaključite prvo fermentacijo tisti dan, ko vam ugaja njen okus sladkosti ali kislosti.

Čar kombučinih osvežilnih napitkov pa se prične z drugo fermentacijo, s katero lahko eksperimentiramo z neštetimi okusi, z dodajanjem sadje, zelišč, arom, naravnih sokov, kot so maline, mandarine, pomaranče, grozdje, ingver, yacon, melisa, timijan, čokoladna, pomarančna ali poprova meta… Skratka, prepustite se opojnim okusom po lastni izbiri in v treh do petih dneh ustvarite omamen, gaziran napitek po vašem okusu.

Poznate kombučo, ki vpliva na boljše počutje?

Vsebnost vitaminov

Tudi če se ne ozirate na zdravilne vrednosti, je lahko kombuča vaš priljubljen osvežilni napitek, ki je poln vitaminov, predvsem vitamina B, B1, B3, B6, B9 in B12, pa tudi vitamina D in K in aminokislin, z prijetnim izbranim sladko kislim okusom. Razlog njenega uživanja je preprost, saj je odličnega okusa in podpira prijetno počutje. Mnogi jo pijejo zaradi nadzora nad lakoto pred obroki. Priporočena dnevna količina je 3 – 5 dl za zdrave osebe. Kot pri ničemer, tudi tukaj ni dobro pretiravati z popito količino.

ZAČETNI, KRATEK RECEPT ZA PRIPRAVO DOMAČE KOMBUČE PRVE FERMENTACIJE

Za začetek se priporoča, da jo naredite z 1 litrom čaja, kasneje, naslednjič, ko se mati goba okrepi in zaživi, pa naredite iz ene posamezne gobe 2- 3 litre čaja.

Sestavine:

  • 1 liter vode (super, če imate izvirsko vodo)
  • Mati čajna goba
  • 2 dcl cepiva (napitka iz prejšnje fermentacije, ki jo prejmete z čajno gobo)
  • 1 čajno žličko pravega čaja ali 2 čajni filter vrečki
  • 60 gramov navadnega belega sladkorja

Pripomočki:

  • 2,5-3 litrski steklen kozarec z širokim grlom
  • Primerna bombažna ali lanena krpa, lahko tudi gaza
  • Elastika ali primerna vrvica
  • Plastično cedilo

Priprava:

Litru vode dodajte čaj in ustrezno količino sladkorja (lahko ga daste tudi do 100 g), pomešajte, zavrite, ter na majhnem ognju kuhajte 5 – 10 minut. Odstavite, pokrijete lonec in pustite, da se čaj ohladi (lahko čez noč). Ohlajenemu čaju odstranite čajne vrečke, oziroma ga precedite, če čaj ni bil v filter vrečkah in ga prelijte v steklen kozarec. Čaju prilijte cepivo in nežno vanj položite z čistimi rokami mater gobo. Kozarec pokrijte z čisto krpo in jo pričvrstite z vrvico ali elastiko. Schoby goba se bo sama postavila v zanjo primeren položaj. Kozarec z pripravkom postavite na suho, toplo in svetlo mesto, vendar ga ne izpostavljajte direktni sončni svetlobi. V tem hladnejšem obdobju, lahko traja fermentacije malo dlje. Ko napitek ustreza vašemu okusu, ga precedite in nalijte v čiste steklenice, ki jih zaprte spravite v hladilnik. Preden kombučo ustekleničite, odlijte 2 dcl napitka za ponovno pripravo.

Če pa želite čarati z okusi, pa je sedaj čas, da temu dozorelemu napitku dodate sadje, sokove, zelišča in pričnete z drugo fermentacijo.

Poznate kombučo, ki vpliva na boljše počutje?

DRUGA FERMENTACIJA

Osnovno kombučo nalijete v steklenice z širokim grlom do dveh tretinj, dodaste izbrani dodatek (narezano svežo ali suho sadje, zelišča, sveže stisnjen naravni sok…), tesno zaprete steklenice z ustreznim pokrovom in daste na suho, toplo, svetlo mesto. Tudi tokrat naj ne bodo steklenice izpostavljene direktnemu soncu. Ne pozabite vsak dan odpreti napitka, da spustite dioksid, zrak, saj vam sicer lahko zaradi močnega pritiska steklenice raznese.

Že po dveh dneh lahko poskusite napitek, da ugotovite če vam njegova intenzivnost ustreza. V kolikor želite nežnejši okus, je napitek pripravljen, sicer ga pustite še kakšen dan fermentirati. Običajno je po treh dneh želeni, čudoviti okus dovršen, ko je hladneje, pa v petih dneh. Ta druga fermentacija vam bo zagotovo prinesla mnogo čudovitih izkušenj in opojnih okusov.

Pripravila T.C.