Glavobol, posledica duševnega stresa ali utrujenosti

Glavobol, ki je simptom, ne bolezen, je redko znak obolenja, najpogosteje ga povzroča mišična napetost, ki izvira iz duševnega stresa ali utrujenosti. Zagotovo ga poznate vsi. Nekaterim se pojavlja redko, drugi se z njim soočate pogosto.

Glede na jakost so lahko glavoboli vse od blagega, kratkotrajnega neugodja do močne bolečine, ki onemogoča dejavnosti.

Glavobol, posledica duševnega stresa ali utrujenosti

Mesto bolečine je različno, lahko je za očmi proti sencem, na čelu, na temenu ali celo po vsej glavi. Migrena je ponavljajoč se hud glavobol, ki ga lahko spremljajo dodatni simptomi. Skoraj vsakogar kdaj boli glava, s staranjem pa so glavoboli vedno redkejši.

VZROKI ZA GLAVOBOL

Za glavobol so številni vzroki, med njimi stres, dehidracija, pomanjkanje hranilnih snovi za mišice, gripa ali druga virusna obolenja, infekcija sinusov, preveč alkohola, hormonske spremembe, napenjanje oči ali slabovidnost, zožanje ali razširitev krvnih žil, lahko povzroča migreno.

Bolečine v glavi

PREVENTIVA PRED GLAVOBOLOM

Zdrava prehrana zmanjšuje dovzetnost za glavobole s povečanjem odpornosti na okužbe, izboljšanjem stanja mišic, živcev in krvnih žil, in pomaga preprečiti občutljivost na hrano. Popijte vsaj 6 kozarcev vode na dan, da preprečite dehidracijo. Skušajte se čim bolj pozitivno odzivati na stres. Naredite vse potrebne spremembe v svojem okolju, da se izognete cigaretnemu dimu, navlažite suh zrak s sobnimi rastlinami ali vlažilnikom zraka.

Preberite tudi REŠEVANJE KONFLIKTOV, STRES IN ČUSTVA

ZDRAVLJENJE

Vzemite naslednja zelišča v obliki čaja (tri skodelice na dan) ali tinkture (pet kapljic razredčenih z malo vode), ki jih popijete med jedjo ali po njej trikrat na dan. Jemljite vratičevo tinkturo največ dva tedna skupaj. Lahko pa pojeste vratičeve liste, ki si jih date v sendvič, da prikrije njihovo grenkobo.

Da se glavobol ne bi poslabšal, popijte skodelico čaja ali si pripravite tinkturo pripravljeno iz pasijonke ali rožmarina.

Bolečine v glavi

Za sprostitev napetih mišic skodelico čaja ali vzemite tinkturo, pripravljeno iz baldrijana in rožmarina. Če se počutite preobremenjene, vključite kamilico, divji oves ali posušite velikonočnico.

AROMATERAPIJA

Dišeča eterična olja lahko olajšajo bolečino, omilijo napetost in odprejo zamašen nos. Kanite jih v vodo za kopel, vročo vodo za vdihavanje ali v olje za masažo. Pri tenzijskem glavobolu poskusite sivkino olje, olje sladkega majarona ali kamilično olje, vse tri sproščajo. Če je vzrok za vaš glavobol vnetje nosne sluznice ali sinusov, morda zaradi prehlada ali alergijskega rinitisa, uporabite avkaliptovo olje ali olje poprove mete.

Preberite tudi ZDRAVA PREHRANA: Zdravilni učinki živil