KLJUČNA RAZLIKA MED POVPREČNOSTJO IN IZJEMNOSTJO

Ste se znašli v povprečju, ali želite biti izjemni?
Ste se znašli v povprečju, ali želite biti izjemni?

Ste se znašli v povprečju, ali želite biti izjemni?

Predviden čas branja: 4 minutes

Večina je precej povprečna v stvareh, ki jih počne. Tudi če ste izjemni v eni stvari, ste pri večini drugih stvari verjetno povprečni ali podpovprečni. Če želite postati resnično odlični v nečem, morate zadevi nameniti veliko časa in energije. In ker imamo vsi  omejeno zalogo časa in energije, le peščica postane resnično izjemna v več kot eni stvari, če sploh v čem. Lahko rečemo, da je tako rekoč neverjetno, da bi nekdo postal izjemen na vseh področjih življenja, ali vsaj na številnih področjih. V večini pogledov smo namreč vsi precej povprečni. Vse dni smo cele dneve prepravljeni z resnično osupljivim.

Najboljše od najboljšega. Najslabše od najslabšega.

Vseeno velika večina življenja poteka v dolgočasni sredini. Velika večina življenja ni neverjetna, ampak dejansko precej povprečna. Zaradi poplave skrajnih informacij smo se navadili verjeti, da je izjemnost nova resničnost. In ker smo skoraj vsi večino časa povprečni, se zaradi poplave izjemnih informacij počutimo negotovo in obupano, kajti očitno nekako nismo dovolj dobri. Zato želimo ta primanjkljaj nekako nadomestiti s prepričanjem, da nam nekaj pripada, obenem pa se zatekamo k odvisnosti. Z zadevo se soočamo na edini nam znani način, bodisi poveličujemo sebe ali pa druge.

Ste se znašli v povprečju, ali želite biti izjemni?

Zaradi poplave izjemnosti, se slabše počutimo v svoji koži in zdi se nam, da moramo biti skrajnejši, radikalnejši in samozavestnejši, da nas kdo opazi, oziroma da bi sploh kaj pomenili.

Ta nenehni tok nerealnih medijskih objav krepi naše obstoječe občutke negotovosti, saj nas pretirano izpostavlja nerealističnim pričakovanjem, ki nam jih ne uspe izpolniti. Ne le da smo soočeni z nerešljivimi težavami, ampak se tudi počutimo kot poraženci, saj nam že preprosto brskanje po spletu razkrije, da obstaja na tisoče ljudi brez takšnih težav. Tehnologija je rešila stare ekonomske težave tako, da nam je prinesla nove psihološke težave.

V današnji družbi popolnoma sprejemamo prepričanje, da nam je vsem usojeno narediti nekaj resnično izjemnega.

Ste se znašli v povprečju, ali želite biti izjemni?

Povprečnost je postala novo merilo neuspeha. Nekateri se bojijo sprejeti povprečnost, ker menijo, da tako ne bodo nikoli dosegli ničesar. Menijo, da se ne bodo nikoli izboljšali in da njihovo življenje ne bo imelo smisla. Takšno razmišljanje je nevarno. Redki posamezniki, ki dejansko postanejo res izjemni v nečem, takšni ne postanejo zaradi svojega prepričanja o svoji izjemnosti. Prav nasprotno, osupljivi postanejo, ker so obsedeni z izboljšavami. In ta obsedenost izvira iz nezmotljivega prepričanja, da nam nič ne pripada. Tisti, ki postanejo odlični v nečem, takšni postanejo, ker razumejo, da še niso odlični so povprečni, nič posebnega, in vedo, da bi bili lahko precej boljši.

Zavedanje in sprejemanje lastne vsakdanjosti vas bosta dejansko osvobodila in vam pomagala doseči to, kar si resnično želite, brez obsojanja in veličastnih pričakovanj. Vse bolj boste cenili vsakdanje življenjske izkušnje, užitek preprostega prijateljstva, ustvarjanje nečesa, pomoč človeku v stiski, smeh z nekom, ki ga imate radi. Zveni dolgočasno kajne? To pa zato, ker so te stvari vsakdanje. Ampak so takšne z razlogom, ker gre namreč za stvari, ki so dejansko pomembne.