KAKO SE SOOČITI S PREKINITVIJO PRIJATELJSKEGA ODNOSA?

Prijateljski odnos je razpadel, razočarani ste, kaj pa sedaj?
Prijateljski odnos je razpadel, razočarani ste, kaj pa sedaj?

Prijateljski odnos je razpadel, razočarani ste, kaj pa sedaj?

Predviden čas branja: 5 minutes

Težko se je raziti s prijatelji. Ne glede na razlog, včasih se morajo prijateljstva končati in težko je vedeti, kaj storiti, ko se to zgodi. Ne podcenjujte težav pri razpadu prijateljstva. Lahko je prav tako boleče kot ljubezenski razhod. Prijateljem pogosto zaupamo bolj kot komurkoli drugemu, kar pomeni, da se lahko počutimo še bolj razočarani, ko se razmerje konča. Vendar ne skrbite, saj boste razhod s prijateljem zagotovo preživeli. Medtem ko obdelujete prekinitev, lahko naredite nekaj stvari, ki vam bodo pomagale preživeti razpad prijateljskega odnosa.

Opomnite se, da ljudje pridejo in odidejo z razlogom

Življenje ni linearno. Vsi ljudje si v bistvu ne zaslužijo dolgoročno ostati v vašem življenju. Včasih pridejo v vaše življenje z razlogom in odidejo, ko se lekcija zaključi. Prebudite razmišljanje, da ljudje prihajajo v fazah in ko se njihov čas izteče, gredo naprej. Ni dejstva ali razloga, ni prav ali narobe. Preprosto se zgodi. Ko rastete in se spreminjate, se bodo spreminjala tudi vaša prijateljstva in opustitev ideje, da morate biti najboljši prijatelji z vsemi, ki ste jih kdaj srečali v življenju, je neverjetno osvobajajoča. Izgubili ste prijatelja in to je težko. Toda v resnici je zdaj v vašem življenju več prostora za nekoga drugega.

Naučite se razumeti proces žalovanja

Doživeli ste izgubo, razpad. Razumevanje in učenje procesa žalovanja je lahko zelo koristno, če čutite, da vas izguba razjeda. Žalujete zaradi izgube prijateljstva in razumevanje, zakaj v delčku sekunde preidete iz zanikanja v jezo, vam lahko pomaga povrniti nadzor nad tem, kar se vam dogaja. Ne pozabite, da tudi žalovanje ni linearen proces. Na enem področju lahko čustveno obdelate, kot je izguba vsakodnevnega klepetanja in stikov, nato pa pet mesecev pozneje morda ugotovite, da je drugega vidika vašega prijateljstva konec in se proces žalovanja začne znova.

Prijateljski odnos je razpadel, razočarani ste, kaj pa sedaj?

To je neprekinjen cikel, saj vas izguba doleti v plasteh.

S tem ni nič narobe. Pomembno je začutiti svoja čustva in jih predelati. Ne pritiskajte nase, da bi bili takoj ozdravljeni in srečni. Vzemite si čas, obdelajte svoja čustva in jih spustite. Predelati boste morali veliko občutkov in najboljši način za spopadanje z izgubo in bolečino je, da to spravite iz glave na papir.

Obrnite se na ostale prijatelje

V življenju imate verjetno tudi druge prijateljske odnose. Ne glede na to, koga ste izgubili, obstajajo drugi, ki vam bodo še vedno na voljo. Ni vam treba opustiti navad, ki ste jih počeli s to osebo, preprosto se obrnite na druge ljudi, da se udeležijo dogodkov, se družijo ali poklepetajo z vami. Če se morate z nekom pogovoriti, se obrnite in prosite za pomoč, pomembno je, da se zanesete na ljudi, ki jim zaupate.

Posvetite več časa sebi

Prva stvar, ki jo zanemarimo, ko se soočimo s čustvenim pretresom, je skrb zase. Poskrbite, da bo vaša rutina ostala pomemben faktor. Zadnja stvar, ki si jo želite, je, da zapadete v depresijo ali razvijete socialno anksioznost. Stvari, kot so hranljiva prehrana, pitje vode, telovadba trikrat na teden, prhanje in vzdrževanje čistega okolja, odhod v naravo, prijazen pogovor s samim seboj in odmor za duševno zdravje, so vse del skrbi zase. Prepričajte se, da se ne izolirate od drugih prijateljev. Obrnite se, prosite za pomoč in poskrbite zase. To je tudi odličen način, da odvrnete misli od bolečine.

Prijateljski odnos je razpadel, razočarani ste, kaj pa sedaj?

Preizkusite nove stvari

Zdaj je najboljši čas, da preizkusite nekaj, kar ste si vedno želeli poskusiti, in spoznate nove ljudi. Na svetu je toliko stvari za odkriti in raziskati. Izberite hobi, ki ste ga vedno želeli preizkusiti, vpišite se na tečaj ali recite da, ko vas naslednjič nekdo prosi, da se mu pridružite pri enem od njegovih hobijev. Ko smo bili otroci, smo vedno rasli in se trudili. Vsako leto smo imeli novo igračo ali konjiček, ko smo starejši, se to ne bi smelo ustaviti,. Preizkusite nove stvari in sprejmite otroško igrivost, da ste novi v nečem in spoznate različne ljudi. Predelajte svoja čustva, vendar ne dovolite, da bi vam preprečila, da bi živeli svoje življenje.

Pokažite prijaznost, porabite čas za učenje o sebi

Vzemite si ves čas, ki ga potrebujete, vendar odpustite prijatelju za konec prijateljstva in odpustite sebi, da lahko nadaljujete. Zdaj je odličen čas, da spoznate sebe in razmislite o tem, kaj želite od prijateljstva. Tako enostavno se je zapreti vase, vendar si zaslužite uspešno in srečno družabno življenje. Vzemite si nekaj časa, da ugotovite, s kakšnimi ljudmi se želite obkrožiti, in z njimi zgradite močnejša prijateljstva.