KAKO POMEMBNO JE SOČUTJE V PARTNERSKEM ODNOSU?

Kakšno vlogo ima sočutje v partnerskem odnosu?
Kakšno vlogo ima sočutje v partnerskem odnosu?

Kakšno vlogo ima sočutje v partnerskem odnosu?

Predviden čas branja: 4 minutes

Ko se dva zaljubita, pogosto pomenita drug drugemu središče življenja. Drug drugega poslušata in spoštujeta, predvsem pa sta drug do drugega sočutna. Kadar se eden od njiju počuti slabo, mu stoji drugi ob strani, če je eden telesno ali čustveno prizadet, si delita bolečino. Želita si izvedeti, kako je drugi preživel svoj dan, in se pogovoriti o izkušnjah, ki krojijo njuno življenje. Tega ne počneta iz dolžnosti, temveč iz ljubezni. Da drug drugega poslušata, se drug od drugega učita in izmenjujeta svoje izkušnje, pojmujeta kot poseben privilegij in jima je v veliko veselje.

Sočutje velja za prijetno čustvo.

Kakšno vlogo ima sočutje v partnerskem odnosu?

Sočuten človek se skuša postaviti v kožo sočloveka. V nas se zgane sočutje navadno takrat, kadar vidimo koga trpeti. Radi bi mu pomagali, ga podprli, ljubili ali ga razumeli. Sočutje je ena izmed tistih lepih lastnosti, zaradi katerih smo ljudje. Čim več sočutja občutimo in izrazimo, tem bolj človeški postajamo. V večini zvez posebno dolgoletnih se dogaja nekaj nenavadnega. Počasi izgubljamo sočutje do partnerja. Do njega začnemo gojiti drugačen odnos kakor do drugih, samoumevno se nam zdi, da živimo z njim, in pozabljamo, da tudi njega mučijo enake bolečine in trpljenje kakor vse druge ljudi.

Čeprav se nam popoln tujec, ki je lačen, bolan, ranjen žalosten ali ki doživlja neuspeh, globoko zasmili, pa svojega srca ne zmoremo enako odpreti osebi, ki jo imamo najraje na tem svetu, posebno kadar trpi zaradi vsakdanjih stvari. Če še občutite sočutje do partnerja, pazite, da ne bo splahnelo, saj ustvarja za zvezo trdne in ljubeče temelje. Izgubljeno sočutje si lahko povrnete.

Samo spomniti se morate, da je partnerjeva bolečina prav tako resnična kakor bolečina vsakega drugega človeka.

Kakšno vlogo ima sočutje v partnerskem odnosu?

Obhajajo ga enaki strahovi, mučijo ga enaki dvomi in težijo enake skrbi kakor vse druge ljudi. Kadar se boji ali je prizadet, si prav tako želi in potrebuje ljubeč objem ali pogovor kakor vi. Po zelo napornem dnevu se mu prileže pogovor in te potrebe ne bi smeli podcenjevati. Ne pozabite, da partner ne potrebuje vašega negativnega ali nestrpnega odziva kadar je jezen ali razočaran niti takrat, kadar so njegova čustva naperjena proti vam temveč vašo ljubezen in sočutje, da bi mu podali roko in odprli svoje srce. Presenečeni boste, kako hitro lahko majhne dnevne težave in vprašanja razvodenijo in izpuhtijo. Vsakdanje sočutje bolj krepi ljubezen in medsebojno spoštovanje kakor vse drugo. Pomirja nas, če vemo, da nas nekdo razume posebno partner.

Če boste lahko ohranili ali poglobili svoje sočutje do njega, boste imeli zanesljivo sijajno in trdno zvezo. Toda sočutni morate biti tudi do sebe. Ne pozabite, da ste tudi sami človek. Kadar kaj pokvarite, zagrešite kako napako bleknete kako neumnost, se znajdete v zadregi ali pa imate slab dan bodite prijazni do sebe. Oddahnite si. Omilite svoje reakcije in se spolnite, da se več kot toliko ne morete truditi. Če se boste imeli radi in boste potrpežljivi s seboj, namesto da se ostro grajate, boste lahko postali najboljši človek v najglobljem pomenu besede.