PSIHOLOŠKA OBRAMBA IN NESTRPEN ODZIV

Psihološka obramba in nestrpen odziv ni najboljša izbira
Psihološka obramba in nestrpen odziv ni najboljša izbira

Psihološka obramba in nestrpen odziv ni najboljša izbira

Predviden čas branja: 4 minutes

Če bi lahko iz svojega značaja odpravili sleherno potrebo po obrambi, ne bi imeli najboljših odnosov samo v svojem mestu, temveč bi postali najbolj ljubezniva in čudovita oseba. Postali bi tako karizmatični in očarljivi, da se vam skorajda ne bi bilo mogoče upreti, saj bi kakor magnet privlačili ljudi, ki bi si želeli vaše družbe. Ljudje bi se gnetli okrog vas in s partnerjem bi živela srečno do konca svojih dni. Bodimo realni. Nihče ne more popolnoma odpraviti svojih obrambnih reakcij, saj smo pač ljudje.

Prav vsak se včasih brani, saj nihče ne mara, da ga kritizirajo, dvomijo vanj, ga napadajo, sodijo, grajajo ali da z njim vzvišeno govorijo.

Z malo truda je mogoče razmeroma zlahka postati manj defenziven ali čutimo potrebo, da se branimo. Prizadeti smo, čustveno napeti in oporekamo pripombam, ki so naperjene zoper nas. Tako bi se namreč radi zavarovali. To sodi k prirojenemu odzivanju. Da se z refleksnim odzivanjem nikdar ne obvarujemo pred prizadetostjo, občutkom zavrnitve in negotovostjo, je hkrati dobro in slabo. Slabo je zato, ker bi se v primeru, če bi to delovalo, vsi počutili razmeroma varne, saj bi se lahko zavarovali pred potrtostjo, kadar koli bi nas kdo kritiziral.

Psihološka obramba in nestrpen odziv ni najboljša izbira

Če se boste pozorno opazovali, boste ugotovili, da se po vsakem nestrpnem odzivu navadno počutite še slabše. Kakor, da bi nasuli sol na rano. Ker ima refleksno odzivanje tako neprijetne posledice, nam s tem sporoča, da obstaja gotovo kak boljši izhod kakor defenzivnost. In to je dobro.

Druga možnost se imenuje sprejemanje. V nasprotju z defenzivnostjo, ki deluje podobno, kakor če bi stisnili pesti in jezno cepetali, je sprejemanje podobno sproščanju pesti.

Postanemo dojemljivi in dovzetni. Če dopuščamo, sprejemamo življenje razmeroma ravnodušno skupaj s kritiko, opazkami, s katerimi se ne strinjamo, in vsem drugim. To pa ne pomeni, da smo postali slabiči niti da smo otopeli. Niti ne gre za spreminjanje naših najdragocenejših prepričanj, temveč zgolj za večjo sprejemljivost in dovzetnost za mnenja drugih. Odzivamo se veliko bolj umirjeno in znamo prisluhniti. Sprva se utegnete počutiti nenavadno. Predvsem morate zaupati in biti pripravljeni za ljubeznivejše ravnanje. To je ena tistih izvrstnih izkušenj, ki postaja z vsakim poskusom lažja.

Ko boste videli, koliko lažje je postalo vaše življenje in koliko prijetnejši so medsebojni odnosi, boste izgubili vsako željo po obrambi.

Psihološka obramba in nestrpen odziv ni najboljša izbira

Že kmalu boste ugotovili, da se preudarnejše odločate. Kadar bo kaka stvar res pomembna in se bo vredno postaviti zanjo, se boste gotovo potrudili z malenkostmi se ne boste več ubadali. Kadar vas bo kdo ošvrknil ali kritiziral, boste ostali mirni in razumno presodili, ali vsebujejo njegove besede kako zrno resnice ali ne,. Učili se boste iz izkušenj ali pa vse skupaj modro pustili pri miru. Nobena stvar ne bo več tako močno vplivala na vas kakor nekdaj.

Manjša defenzivnost se vam bo bogato poplačala. Partner se bo odzval na vašo spremembo, tako da boste lažje shajali z njim in najbrž bo postal tudi sam bolj umirjen. Poleg tega se boste veliko hitreje učili. Kritike vas ne bodo več jezile, ne boste se jih bali in ne boste dokazovali nasprotnega, temveč vas bodo mnenja drugih ljudi začela zanimati. Vedno bolj odkrito se boste pogovarjali in veliko redkeje zapletali v nesoglasja.