NAUČITE SE OBVLADATI PANIČNE NAPADE

Ali znate obvladovati panične napade?
Ali znate obvladovati panične napade?

Ali znate obvladovati panične napade?

Predviden čas branja: 3 minutes

Beseda panika pomeni kratek, toda vznemirjajoč občutek tesnobe. To je odziv na to, na primer ne morete najti potnega lista na letališču ali da ste izbrisali najpomembnejšo datoteko na računalniku. Takšne izkušnje se ne razlikujejo tako močno od resnične panike, vendar so milejša oblika. Resnična panika vključuje strah in grozljiv občutek, da ste v nevarnosti. Največkrat spremlja tudi veliko neprijetnih telesnih občutkov, kot so pomanjkanje zraka, potenje, bolečine v prsih, tresenje, občutek davljenja, vrtoglavica, otrplost, drget okončin, bruhanje ter vročinski in mrzli oblivi.

Srčni utrip se lahko povzpne na veliko udarcev na minuto. To pa še ni vse.

Ali znate obvladovati panične napade?

Panika prinese s seboj veliko zastrašujočih misli. Čutite lahko, kot da boste omedleli ali se zgrudili, da se vam bo zmešalo. Panični napad se lahko razvije zelo hitro. Jasno je, da je panika zelo neprijetna izkušnja. Vendar pa ni povsem brez namena; je dediščina starodavnega prirojenega odziva na nevarnost, ki se sproži zato, da bi zbežali ali se borili za svoje življenje. Toda lahko je tudi strah, ki nas zagrabi takrat, ko ni v resnici ničesar, česar bi se lahko bali. Nekateri ljudje dobijo panični napad v posebnih situacijah, če vidijo pajka, ali če si mislijo, da so na veliki višini.

KLJUBUJTE STRAHOVOM

Ko ste spoznali svoje strahove in odkrili varne vedenjske olike, se lahko začnete spopadati z njimi. O svojem doživljanju se pogovorite z drugimi, predstavljajte si, kaj bi rekli prijatelju v podobnem položaju, poskusite si še kako drugače razložiti, kar mislite in čutite med napadom, čim več izvedite o paničnih napadih. Bolj jih boste razumeli, manj bodo videti strašni, opomnite se, da se med paničnim napadom ne boste poškodovali in, kot smo že videli, tudi omedleli ne boste.

Panični napad je samo začasen preblisk.

Ali znate obvladovati panične napade?

To ne pomeni, da ste telesno ali duševno bolni. Zapolnite si, da je vaše počutje samo posledica preplaha, in ne česa usodnejšega. Ne boste se poškodovali. Če čutite, da vas grabi panika, ne poskušajte ubežati situaciji ali pustiti, da vas premaga, in ne zatecite se k nobeni od oblik varnega vedenja. Raje se soočite s svojimi strahovi. Navadite se na občutja med paničnim napadom, premagajte jih in bodite prepričani, da bo kmalu minil. Ni lahko in treba je vaditi, toda nazadnje boste dosegli svoj cilj.

Nekaterim pomaga tudi tako imenovani pozorni pristop. To pomeni, da priznate svoje misli in občutke, vendar ne razmišljajte o njih in jim preprosto pustite oditi. Če obvladate panični napad, je to velik uspeh. Ko z njim opravite , proslavite uspeh z nečim, kar radi počnete. Ko napad mine, ne poskušajte ubežati, ostanite, kjer ste in nadaljujte delo, ki ste ga hoteli opraviti, preden ste bili grobo prekinjeni.

Preberite tudi KATERA ASTRO ZNAMENJA SO NAJBOLJ SKROMNA? in PSIHIČNE TEŽAVE IN DUŠEVNE MOTNJE