KAJ TVORI NAŠ OSEBNOSTNI TIP?

Kaj vključuje in prikazuje osebnostni tip?
Kaj vključuje in prikazuje osebnostni tip?

Kaj vključuje in prikazuje osebnostni tip?

Predviden čas branja: 4 minutes

Ta pojem opisuje vse vidike osebnosti, ki sodelujejo pri ustvarjanju tega, kdo v resnici smo, ter ustvarjajo našo edinstvenost. Ti vidiki predstavljajo značajske lastnosti in značilnosti, njihove kombinacije pa tvorijo identiteto, ki jo kažemo zunanjemu svetu in določajo, kako jo izražamo. Razlikovanje med tema dvema komponentama je lahko pri poskusu, da bi razumeli vedenje nekoga, značilnosti predstavljajo naučeno vedenje in so odgovorne za ustvarjanje navad ter območij ugodja.

Značajske lastnosti usmerjajo mentalno dejavnost možganov, kar pomeni, da jim povedo, kako naj zbirajo in obdelujejo podatke ter sprejemajo odločitve.

Delujejo kot filtri in pobudniki informacij obenem. Kot filtri značajske lastnosti sortirajo in vrednotijo vse, kar vstopa, ter preverjajo, če se to sklada z našimi preteklimi izkušnjami. Neprestano preverjajo, navzkrižno primerjajo in nadzorujejo kakovost zbranih informacij, da bi s tem zagotovile, da so primerne, zanesljive in uporabne, ter ugotavljajo, ali so prikladne za naš proces sprejemanja odločitev. Značajske lastnosti zanima le, kaj je ustrezno, ne pa, kako razmišljamo in kaj občutimo.

Kaj vključuje in prikazuje osebnostni tip?

Pomagajo se nam tudi prebiti skozi meglo, ki jo ustvarjajo značilnosti, in tako našemu umu omogočajo razlikovati med tem, kaj so naše potrebe in kaj so potrebe drugih.

Kot spodbujevalniki misli in občutkov nam značajske lastnosti služijo za popravljanje smeri v primeru, ko prestopimo meje, ki nam jih zastavljajo. Povečujejo mentalno in čustveno zavedanje, tako da lahko opazimo, če sprejemamo odločitve, ki niso v skladu z našim mentalnim delovanjem. Njihova glavna skrb je, da ne podležemo mentalnim omejitvam, ki jih ustvarjajo značilnosti, ali kažemo vedenje, ki ni produktivno za naše življenje in odnose, ki si jih želimo ter zaslužimo.

Pomagajo se nam izogniti tudi situacijam, izkušnjam in odnosom, ki bi lahko ustvarili popačeno predstavo o tem, kdo smo in česa smo sposobni. V komunikacijskem procesu igrajo značajske lastnosti pomembno vlogo, ker določajo, katere besede bomo uporabili za izražanje tega, kako čutimo in kaj mislimo. Tako bodo na primer nekateri osebnostni tipi uporabili besedo misliti za opis tega, kar se dogaja v njihovih glavah, spet drugi pa bodo uporabili besedo čutiti za opis tega, kar se nahaja v njihovih srcih.

Kaj vključuje in prikazuje osebnostni tip?

Tisti, ki sprejemajo odločitve na podlagi logike ali na podlagi tistega, kar je razumno, in ki so po naravi analitični, vam bodo takoj povedali, kaj mislijo in zakaj tako mislijo.

Po drugi strani pa vam bodo tisti, ki sprejemajo odločitve na podlagi tega, kar čutijo, da je tako prav, povedali, kako čutijo in zakaj čutijo, da je odločitev dobra ali slaba. Če to informacijo uporabimo za analizo komunikacijskega procesa, odkrijemo, da če čuteč osebnostni tip vpraša mislečega, kaj meni oz. čuti o nečem, misleči osebnosti tip ne bo vedel kaj odgovoriti, ker beseda čutiti sploh ne predstavlja del njegovega kriterija za sprejemanje odločitev.

Običajno misleča osebnost sploh ne bo odgovorila, saj sploh ne more razumeti, kaj je bila vprašana. Na žalost pa izostanek odgovora pomeni pošiljanje čustveno nabitega sporočila čuteči osebnosti, da mislečo osebnost ne zanima, kaj ima povedati in kaj občuti. Zaradi tega so ranjena njena čustva in komunikacijski kanali so kmalu uničeni in prekinjeni. Toda če čuteča osebnost vpraša mislečo kaj misli, bo pogovor gladko stekel in obe bosta dobili, kar potrebujeta.