KAJ SO PROBIOTIKI IN KAKO VAM LAHKO POMAGAJO?

Poznate probiotike in njihovo moč?
Poznate probiotike in njihovo moč?

Poznate probiotike in njihovo moč?

Predviden čas branja: 3 minutes

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah ugoden vpliv na zdravje gostitelja. Na bakterije običajno gledamo v negativni luči kot na nekaj, zaradi česar smo bolni. Vendar pa imamo v telesu in na telesu dve vrsti bakterij, dobre in slabe bakterije. Probiotiki so sestavljeni iz dobrih bakterij, ki pomagajo ohranjati vaše telo zdravo.

Vsak mikrobiom je edinstven. Mikrobiota je, kot navaja Wikipedija vrsta mikroorganizmov, ki so lahko komenzalni, simbiotični ali patogeni, ki jih najdemo v in na vseh večceličnih organizmih, vključno z rastlinami. Niti dva človeka nimata enakih mikrobnih celic, tudi dvojčki so različni. Da bi mikrob lahko imenovali probiotik, mora imeti več značilnosti. Čeprav je najpogostejše mesto, povezano s koristnimi mikrobi, črevesje (večinoma debelo črevo), je v telesu in na telesu več lokacij, ki gostijo dobre mikrobe.

Poznate probiotike in njihovo moč?

Kako delujejo probiotiki?

Glavna naloga probiotikov ali dobrih bakterij je ohranjanje zdravega ravnovesja v telesu. Pomislite na to, da ohranjate svoje telo v nevtralnem položaju. Ko ste bolni, slabe bakterije vstopijo v vaše telo ter posledično pomaknejo telo iz ravnovesja. Dobre bakterije delujejo tako, da se borijo proti slabim bakterijam in vzpostavijo ravnovesje v telesu, zaradi česar se počutite bolje. Dobre bakterije vas ohranjajo zdrave, saj podpirajo vašo imunsko funkcijo in nadzorujejo vnetje.

Čeprav obstaja veliko vrst bakterij, ki jih lahko štejemo za probiotike, obstajata dve specifični vrsti bakterij, ki sta običajni, ki jih najdemo v trgovinah.

Lactobacillus je rod gram-pozitivnih, aerotolerantnih anaerobov ali mikroaerofilnih, paličastih bakterij, ki ne tvorijo spor.   

Bifidobacterium je rod gram-pozitivnih, negibljivih, pogosto razvejanih anaerobnih bakterij.

Probiotiki so tudi sestavljeni iz dobrih kvasovk. Najpogostejša vrsta kvasa v probiotikih je: Saccharomyces boulardii.

Poznate probiotike in njihovo moč?

Pri katerih bolezenskih stanjih so lahko probiotiki v veliko pomoč?

 •     Vnetna črevesna bolezen
 •     Sindrom razdražljivega črevesja
 •     Glivične okužbe
 •     Okužbe sečil
 •     Bolezen dlesni
 •     Laktozna intoleranca
 •     Ekcem (atopični dermatitis)
 •     Okužbe zgornjih dihal (vnetja ušes, prehlad, sinusitis)
 •     Zmanjšajo neugodje ob jemanju antibiotikov
 •     Pomagajo izboljšati simptome motenj duševnega zdravja, kot so depresija, tesnoba, stres in spomin.
 •    Pomagajo zniževati slab holesterol in krvni tlak

Morda že imate v svoji dnevni prehrani določena živila, ki vsebujejo probiotike. Zlasti fermentirana živila (na primer jogurt in kisle kumarice) so polne številnih dobrih bakterij, ki koristijo vašemu telesu. Obstajajo tudi fermentirane pijače, kot sta kombuča (fermentiran čaj) ali kefir (fermentirana mlečna pijača). Poleg hrane lahko v svojo prehrano dodajate probiotike s prehranskimi dopolnili. Lahko bi celo trdili, da probiotičen jogurt na dan odžene skrbi vstran.

Pripravila Sara Vajdič, univ.dipl.inž.živil.tehnol.