Mikroorganizmi: Zakaj so pomembni? Jih poznate?

Mikroorganizem je organizem, ki je tako droben, da ni viden s prostim očesom, in ga lahko opazujemo le skozi mikroskop. Poznamo različne mikroorganizme.

BAKTERIJE

Čeprav so ti enocelični organizmi pod mikroskopom še pri največji povečavi videti nedolžno, lahko s prodorom v naše telo izzovejo resne težave. Sposobni so se namreč hitro razmnoževati in izločati strupene stranske snovi. Vendar pa niso vse bakterije slabe, nekatere našemu zdravju celo koristijo.

Ločimo več tipov bakterij: bakterije kroglaste oblike so koki, paličaste oblike so bacili, ukrivljene oblike vibiriji in spiralno zavite oblike spirili.

Mikroorganizmi: Zakaj so pomembni? Jih poznate?

Okrogle bakterije ali koki so znane kot povzročiteljice pljučnice, vnetja, bakterijskega endokarditisa, meningitisa in različnih kožnih bolezni.

Paličaste so odgovorne za tuberkulozo, oslovski kašelj, tetanus, salmonelozo, legionarsko bolezen in botulizem. Spiralne bakterije, ki jih je najmanj, lahko privedejo do sifilisa, borelioze in drugih bolezni. V telo prodrejo na različne načine, z vdihom okuženega zraka, s hrano, spolnimi odnosi ali skozi kožne rane.

Z njimi se bolj ali manj uspešno bori naš imunski sistem, proti nekaterim se cepimo, včasih pa je potrebno tudi zdravljenje z antibiotiki.

VIRUSI

Sestavljeni so iz ene same verige genskega materiala in so zgrajeni tako zelo preprosto, da jih ne uvrščamo med živa bitja. Vendar pa lahko z izkoriščanjem genskega aparata celice gostitelja izzovejo bolezen. Ko prevzamejo nadzor, poskrbijo za to, da prizadete celice proizvajajo še več virusov, kar pa lahko brez zdravljenja prizadene tudi življenjsko pomembne organe.

Virusi so zelo majhni, mikroorganizmi, ki nimajo lastne celice.

Sestavljeni so iz dedne snovi, ki je zavita v beljakovinski plašč ali drugače imenovano nukleokapsido. Ker imajo samo eno nukleinsko kislino, se lahko razmnožujejo samo v živih celicah. V živilih se ne razmnožujejo.

Mikroorganizmi: Zakaj so pomembni? Jih poznate?

V okolju so zelo odporni na škodljive zunanje dejavnike, izven gostitelja lahko preživijo daljši čas in zato so lahko izvor okužbe poleg obolele osebe tudi onesnaženi prostori in predmeti, prek katerih se okužba lahko širi. Prenašajo se na več načinov, in sicer fekalno-oralno, aerogeno, kontaktno ali neposredno in alimentarno.

Preberite tudi ZDRAVJE: MREŽA ORGANOV, KI SO ZELO POMEMBNI

PARAZITI

Parazit ali zajedalec je organizem, ki preživi le, če se hrani prek gostitelja. Raznolikost parazitov, ki lahko napadejo človeka, sega od drobcenih bitij, kot je enocelični parazit giordia lamblia do 12m dolgih trakulj. Ta bitja lahko izzovejo kožni izpuščaj, povišano telesno temperaturo, slabost in celo splav. Veliko parazitov se prenaša prek živil in vode.

GLIVE

Če pridejo pri vdihovanju z zrakom trosi teh enostavnih organizmov v pljuča ali se zasidrajo v temnih toplih mestih, kot so usta, nožnica ali kožne gube, lahko sprožijo nešteto okužb. Čeprav glive napadajo pretežno ljudi z oslabljenim imunskim sistemom, so nekateri tipi bolj razširjeni. Sodeč po rezultatih raziskav so glive vzrok mnogih kroničnih okužb v čelnih in obnosnih votlinah.

Preberite tudi IMUNSKI SISTEM: KOMPLEKSEN, VENDAR ZELO POMEMBEN