Voda: zakaj je tako pomembna za dobro počutje?

Dobra stara voda ob kavi, kokakoli, fanti in drugih ni ravno v zavidljivem položaju, a nekaj je gotovo, sodi med najpomembnejša in najbolj zdrava živila, ki so nam na voljo. Žal je le malo tistih, ki se strinjajo s tem spoznanjem.

Večina ljudi v povprečju popije na dan komaj 1 l vode in približno še enkrat toliko pijač, kot sta kava in kokakola, ki delujejo dehidrirajoče. To je zelo skrb zbujajoče, saj potrebuje organizem za opravljanje, kot sta regulacija temperature in prenos hranilnih snovi po telesu, dovolj tekočine. Ker telo vsak dan s potenjem, izločki in urinom izgublja veliko vode, potrebuje za porabljeno tekočino nadomestilo.

Voda: zakaj je tako pomembna za dobro počutje?

Voda in dehidracija

Celo najmanjša dehidracija, ki se pojavi že takrat, ko začutite žejo, lahko vodi k izčrpanosti in ima še druge negativne posledice. Prava količina koliko tekočine potrebuje telo dnevno, se od posameznika do posameznika zelo razlikuje. In tudi ni treba, da se dobesedno držite pravila 2l na dan, za katero tako ali tako nihče ne ve točno, od kod izvira. Najbolj zanesljiva metoda je nadziranje barve svojega urina, bledo rumena barva je na primer znak, da uživate dovolj tekočine.

Za ohranjanje ravnovesja vode v teles uživajte tekočine enakomerno čez dan, in pijte takoj, ko začutite žejo. Občutek žeje popusti takoj zatem, ko ste kaj popili, in to še preden ste nadomestili izgubljeno tekočino. Proti žeji so najbolj priporočljivi voda, mleko, sokovi ali zeliščni čaji.

Pri športu posebno ekstremnem, pa so pomembni napitki z elektroliti, ker ohranjajo vodo v telesu ob povečanih telesnih obremenitvah, kot je na primer gorsko kolesarjenje v vročem dnevu.

Voda: zakaj je tako pomembna za dobro počutje?

Zanimivost: Vodo lahko tudi jeste

Rezultati raziskav kažejo na to, da lahko 1l svojih dnevnih potreb po vodi zaužijete s sadjem in zelenjavo. Posebej primerne so lubenice (98% vode) kumare 896% vode), glavnata solata (94% vode) veliko tekočine vsebujejo tudi juhe, testenine, riž in omake.

Ustekleničena, filtrirana ali neposredno iz vodne pipe, pijte katerokoli vodo, ki vam je všeč. Pomembno je le, da jo pijete dovolj!

Preberite tudi OSNOVE PREHRANE: MAKROHRANILA IN MIKROHRANILA

Zapestnica Izida/Voda

Zapestnica Izida/Voda je sestavljena iz večbarvnih sladkovodnih biserov, nanizanih na elastično vrvico v stilu ”power bracelet” zapestnic. Zapestnica je lično pakirana v darilni embalaži s priloženim certifikatom avtentičnosti. • elastična zapestnica
• okrogli sladkovodni večbarvni biseri dimenzije 6-7mm
• obesek iz srebra čistine 925/1000
• možnost brezplačnega graviranja
• univerzalna velikost (M)
• darilna embalaža