JE LJUBEZEN V PARTNERSKEM RAZMERJU DOVOLJ ZA SREČO?

V partnerskem odnosu so poleg ljubezni potrebne še druge vrednote
V partnerskem odnosu so poleg ljubezni potrebne še druge vrednote

V partnerskem odnosu so poleg ljubezni potrebne še druge vrednote

Estimated reading time: 4 minutes

Ljubezen je resda močan vzgib za to, da si partnerja med seboj pomagata, se podpirata, drug drugega osrečujeta in skupaj ustvarita družino, pa vendar sama po sebi še ne ustvarja substance zveze, osebnostih lastnosti in sposobnosti, ki so bistvene za njeno ohranitev in rast. Za srečno zvezo so ključne posebne osebnostne lastnosti: pripadnost, občutljivost, širokosrčnost, pozornost, lojalnost, odgovornost, zanesljivost.

Partnerja morata sodelovati, sklepati kompromise in se držati skupnih odločitev.

Znati morata sprejemati in odpuščati, biti prožna, strpna do pomanjkljivosti, napak in posebnosti drugega. Ko te vrline nekaj časa gojita, se zveza razvije in dozori. Pari so pogosto spretni v odnosih z ljudmi zunaj svoje zveze, malokdo pa vstopi v intimno zvezo z osnovnimi znanji ali tehničnimi spretnostmi, zaradi katerih zveza lahko vzcveti. Pogosto se niso sposobni skupaj odločati, razbirati sporočil partnerja. Če začne v hiši puščati pipa, imajo orodje, da jo popravijo, če začne odtekati ljubezen, pa se jim niti ne sanja, kako to ustaviti.

V partnerskem odnosu so poleg ljubezni potrebne še druge vrednote

Zakon ali zgolj skupno življenje, se razlikuje od drugih odnosov v življenju.

Partnerja, ki živita skupaj, zavezana trajni zvezi, razvijeta določena pričakovanja drug do drugega. Intenzivnost zveze podžiga dolgo speča hrepenenja po brezpogojni ljubezni, lojalnosti in podpori. In partnerji si bodisi neposredno, kakor v poročni zaobljubi, ali posredno, skozi druga dejanja obljubljajo , da bodo zadovoljevali te globoko ukoreninjene potrebe. Vse, kar partner stori, je obarvano s pomeni, izhajajočimi iz teh želja in pričakovanj.

Zaradi močnih čustev in pričakovanj, zanašanja na drugega in nadvse pomembnih, a pogosto po svoje razumljenih simbolnih pomenov, ki jih vsak od partnerjev pripisuje dejanjem drugega, se obema zelo lahko zgodi, da si ta dejanja napačno razlagata. Kadar pride do nasprotij, ki so pogosto posledica slabe komunikacije, je verjetno, da bosta krivila drug drugega, namesto da bi razmišljala o konfliktu kot o problemu, ki ga je mogoče rešiti.

Ko se pojavijo težave, na dan priplavajo dvomi

Kadar se pojavijo težave in se začnejo množiti nasprotovanja in nesporazumi, partnerja na lepem ne vidita več vsega dobrega, kar drug drugemu dajeta in predstavljata, partner ni več nekdo, ki je drugemu v oporo s katerim so doživetja lepša, s komer skupaj gradi družino. Nazadnje lahko podvomita o sami zvezi in se tako odpovesta možnosti, da bi razvozlala vozle, ki izkrivljajo njuno razumevanje. Partnerja, ki sta vzpostavila zvezo, lahko v navalu razočaranja, slabe komunikacije in nesporazumov začneta misliti, da je bil njun zakon napaka. Na neki način je presenetljivo, da se toliko zvez sesuje.

V partnerskem odnosu so poleg ljubezni potrebne še druge vrednote

Ljubiti in biti ljubljen gotovo spadata med človekova najbogatejša doživetja.

Dodajte temu še druge stranske produkte zveze intimnost, tovarištvo, sprejetost, podporo. Imate nekoga, ki vas tolaži, kadar ste žalostni, ki vas spodbuja, kadar ste negotovi, in ki z vami deli vznemirjenje, kadar se zgodi kaj dobrega. Upi in spodbude staršev in drugih sorodnikov kakor tudi pričakovanja skupnosti, da bosta ostala skupaj, sestavljajo pritisk od zunaj.

Žal so na delu sile, ki lahko razbijejo zvezo, razočaranja, ki jemljejo voljo, zapleteni nesporazumi, in mučne napake v komunikaciji. Ljubezen sama po sebi je redko dovolj trdna, da bi lahko kljubovala takim razdiralnim silam in njihovima stranskima produktoma, nezadovoljstvu in jezi. Da bi se ljubezen utrdila in se razblinila, so v zvezi potrebne še druge sestavine.