NASPROTJA SE LAHKO TUDI ZELO PRIVLAČIJO

Ali se strinjate, da se lahko nasprotja tudi zelo privlačijo?
Ali se strinjate, da se lahko nasprotja tudi zelo privlačijo?

Ali se strinjate, da se lahko nasprotja tudi zelo privlačijo?

Predviden čas branja: 3 minutes

Kjer sta si dva povsem podobna, je eden odveč, je znana misel, ki velja za partnerske odnose.  Privlačnost je skrivnostna sila, nemogoče je vnaprej uganiti, kaj in kdaj jo bo sprožilo. Močna privlačnost naj bi vzniknila med dvema, ki sta odraščala v podobnem družinskem vzdušju. Sorodna zgodovina daje občutek, kot da se že od nekdaj poznata, in omogoča, da hitro poustvarita edino vzdušje, ki jima je domače in na katero sta prilagojena.

Nepomembno je, ali je bilo to vzdušje prijetno ali ne, je namreč edino, ki ga poznata, le v tem se dobro znajdeta.

Ali se strinjate, da se lahko nasprotja tudi zelo privlačijo?

Za vsem se skriva še tih obet, da ti bo prav nekdo, ki je doživljal podobno, lahko dal in nadoknadil tisto, za kar si bil prikrajšan v zgodnjem otroštvu. To sicer drži, ima pa tudi senčno plat, da lahko enako ali še močneje ponovno prizadene. Sila privlačnosti je zaradi tega še močnejša, težje se ji je upreti, saj je naše vplivanje zelo omejeno. Privlačnost praviloma zvabi v zvezo dva s podobnimi zgodnjimi izkušnjami, ki sta se naučila enake težave reševati na različne načine.

Recimo, eden si je dopovedoval, da nikogar ne potrebuje, in se je naučil za vse poskrbeti sam, drugi nasprotno ne zna biti niti minute sam, ves čas visi na drugem in poskuša skrbeti zanj.

Lahko si bosta izjemno privlačna, še posebej v začetku zveze se bosta odlično ujela. Kmalu se bo prvi počutil zadušenega, utesnjenega, drugi pa zavrnjenega, necenjenega ali izkoriščanega. Pa ni res ne eno ne drugo oba samo preigravata, kar sta se naučila in edino, kar zmoreta. Krivila bosta drug drugega, pa nihče ni kaj dosti kriv, tako sta se pač naučila.

Bosta zmogla preseči tako huda nasprotja, se naučiti drugačnega vstopanja v odnos, še preden se razletita v neskončnem viharju prepirov in obtoževanj? Ob prevelikih razlikah in nasprotjih tega ni mogoče zagotoviti s še takim trudom in pripravljenostjo za sodelovanje. Izjemno močna privlačnost, ki jo preganjajo prehuda nasprotja, ni prav nikakršno zagotovilo za trajnost in kakovost odnosa.

Ali se strinjate, da se lahko nasprotja tudi zelo privlačijo?

Močna zaljubljenost in privlačnost torej nista zanesljiva temelja za izbiro partnerja za dolgoročno zavezujočo zvezo.

Isti naboj in energija, ki sprožata prijetne, včasih vzhičene občutke na nasprotnem polu povzročata najhujše bolečine in trpljenje. Kot da eno ne gre brez drugega. Če bosta znala krotiti ogenj nasprotij, ju bo ta grel še v pozni starosti. Dvema, ki ne bosta zmogla najti drugega načina, da se najdeta in pogrejeta, temveč bosta samo razpihoval ogenj privlačnosti, grozi uničujoč požar, pred katerim lahko uideta na varno le tako, da zbežita drug od drugega. Ali pa ogenj v strahu pred uničenjem povsem pogasita ter za vedno obtičita v odtujenem hladu in praznini.