PARTNERSTVO NA PREIZKUŠNJI: OSTATI ALI NE?

Partnerski odnosi: Kaj narediti ko ste v nejasni situaciji in se sprašujete ostati ali ne?
Ostati ali ne?

Partnerski odnosi: Kaj narediti ko ste v nejasni situaciji in se sprašujete ostati ali ne?

Predviden čas branja: 3 minute

Partnerstvo je temeljni družbeni ter čustveni in psihološki del odnosov v družini. Za nekatere predstavlja ječo, za druge pa območje svobode. Na videz so odnosi povsem preprosti, pa vendar tako  zapleteni, ko si jih pobliže ogledamo se nam pravzaprav kažejo kot neka nedoumljiva skrivnostna povezanost. Kaj je tisto, kar naredi par? Nekaj med predanostjo in zvestobo. Kot nekakšen recept para s svojimi običajnimi vsebinami, v vseh njegovih različicah.

Kot pri pripravi čokoladne kreme vsak zase najbolje pozna pravi recept kaj je tisto, kar potrebujemo, bi potrebovali, ali kako so se tega lotevali naši lastni starši.

Čustva, najbolje bo, če so to čustva ljubezni, predstavljajo našo osnovo. Ljubezen je tisto čustvo, ki sedaj zvezi daje največjo možno trdnost. Zbližujejo lahko tudi drugačna čustva, vendar se prej ali slej pokaže njihova nestanovitnost. Živimo v dobi, ko s svojim ljubezenskim življenjem vsakdo ravna, tako kot mu ustreza. Gradimo razvito in tolerantno družbo, ki dovoljuje vsakršno zvezo, ne da bi partnerjema vsiljevala okvir, ki bi omejeval njune odnose. Zakonske možnosti, so skoraj neomejene.

Partnerski odnosi: Kaj narediti ko ste v nejasni situaciji in se sprašujete ostati ali ne?

Zveza, ki temelji samo na spolni privlačnosti, v nobenem primeru ne more trajati.

Ko potešimo strast, ne da bi jo preoblikovali v čustvo, se zveza neizogibno znajde na poti lastnega konca.

Odnos, ki je grajen na strahu

Lahko pa obstane odnos, ki ga gradimo na strahu, da bi drug drugega izgubili. Zagotovo mora biti navzoča tudi strast, ki izhaja iz medsebojne privlačnosti, vendar lahko temelje trajnega razmerja kljub vsemu najprej zgradimo na strahu pred razhodom in ločitvijo. Strah pred izgubo daje odnosu neko obliko stalnosti. Razkorak med predstavami o trajnem ljubezenskem razmerju in resničnostjo te zveze pa včasih privede do zmot in razočaranja, kar je vzrok mnogih partnerskih prepirov. Partnerja si lahko zamerita zaradi osamljenosti, ki jo občutita ob odsotnosti drugega. Objokujeta svoj ideal razmerja in ga primerjata z dejanskim stanjem.

Partnerski odnosi: Kaj narediti ko ste v nejasni situaciji in se sprašujete ostati ali ne?

Ostati skupaj ali ne?

Zakaj se prepirata, ko pa imata vse, kar potrebujeta za srečo?  V partnerstvu lahko že najmanjše nesoglasje pripelje do razhoda ali ločitve, še zlasti to velja za trajnejše ali posebno hude napetosti. Ne moremo predvidevati, ali bomo znali rešiti vse težave, ki se pojavijo v odnosu. V kriznih obdobjih se trdnost zveze meri s silami, ki razdvajajo. Nikoli ne vemo, kaj bo prevladalo. Za vsakogar je lahko kriza tudi čas, ko ugotovi, ali je partner zanj tisti pravi.

Partnerska kriza nas pravzaprav vedno postavi pred to dilemo. Vera je tista rešitev, ki take dvome odganja. Partnerstvo v osnovi gradimo na zaupanju ter bolj ali manj izraziti veri v konkreten odnos. Z zaupanjem mislimo na osnovni pomen, ki ga ima zvestoba. Z dvomom, ki je sestavni del vsakega verovanja izkušamo krhkost zakonske zveze in dejstvo, da jo je zelo lahko uničiti. Ni pa potrebno tako veliko, da bi zvezo ohranili.

Katero astrološko znamenje najdlje vztraja v razmerju kljub težavam?

V razmerju kljub težavam najdlje vztrajajo rojeni v znamenju raka.