BILI STE PREVARANI. KAKO NAPREJ?

Kako se soočiti s tem, da ste bili prevarani?
Kako se soočiti s tem, da ste bili prevarani?

Kako se soočiti s tem, da ste bili prevarani?

Predviden čas branja 4 minute

Prevarani partner navadno niha med agresijo in depresijo, med težkimi očitki in mučnim tarnanjem. Tovrstno vedenje je voda na partnerjev mlin, saj ima ta zdaj tehtne razloge, s katerimi lahko opraviči svoje ravnanje. Njegovi neurejeni, splošni očitki dobijo oporo in seveda takoj izrabi ponujeno snov. Čuti potrditev svojega dejanja. Doma je neznosno, skupno življenje je postalo nemogoče, nasprotje med zakonskim in zunajzakonskim razmerjem pa postane še posebej očitno. V novi zvezi sem razumljen, cenjen in imam svoj mir. Tako obremenjeno partnerko razmerje oziroma zakon, ki se duši v sivem vsakdanjiku, ne more v korak z nenehnim prazničnim razpoloženjem v drugem razmerju.

Partner v tej neenaki primerjavi obeh razmerij pozablja na ozadje in okoliščine obeh ter si dopoveduje, da je njegovo ravnanje upravičeno, saj želi znova najti srečo.

Če še vedno vztraja v zakonu, svojo slabo vest utiša s pretvezo, da je pošten. Svoje družine noče pustiti na cedilu. Še naprej bo skrbel zanje. Nič jim ne bo manjkalo. Kdor tako strahopetno slepi samega sebe, bo končno prizadel ali celo uničil obe razmerji. Prevara je pogosto posledica skrbi, da bo kmalu odpeljal zadnji vlak. Ljudje, ki jih popade ta strah, se bojijo, da so ali bodo zamudili nekaj, česar pozneje ne bo več mogoče nadoknaditi. Bojijo se, da jih bo življenje obšlo.

Ti zamudniki zato zgrabijo prvo priložnost, ki se jim ponudi, in upajo, da bodo v njej našli izpolnitev ali užitek življenja.

Kako se soočiti s tem, da ste bili prevarani?

Ob tem prepričanju in motivaciji seveda ni prostora za razumevanje, upoštevanje in obzirnost do starega življenjskega sopotnika. Vse ustaljeno in znano izgubi svojo privlačnost in zanimivost, človek se počuti nezadovoljenega in je pripravljen pobegniti ne glede na posledice. Kdor enkrat izkusi to mamilo intenzivnega občutenja življenja, se bo zelo težko resno spopadel z vprašanji o pomenu zakonske zveze. Svoje potrebe zadovoljil v zunajzakonskemu razmerju in to še okrepi nezvestobo.

Vsako partnersko razmerje je še moč rešiti, dokler so živa medsebojna čustva. Pogosto so prekrita ali zakrnela. Čustev sicer ni mogoče izsiliti, mogoče pa jih je, če se še niso popolnoma ohladila, ob ustrezni motivaciji ponovno spodbuditi k rasti in razcvetu. Zato je treba partnerja pogledati z odprtimi očmi in si ne zamegliti pogleda z drobnimi motnjami.

Prizadeti bi moral vnovič najti temelj svojih nekdanjih pozitivnih občutkov, se preseliti v to čustveno stanje in tako obuditi nekdanjo naklonjenost.

Kako se soočiti s tem, da ste bili prevarani?
Foto cookie_studio/master1305/wayhomestudio on Freepik

Moral bi se truditi, da bi znova odkril značilnosti, ki so ga pri partnerju najbolj pritegnile, ter mu pogosto povedati, kaj pri njem ceni in kaj čuti do njega. Ne glede na to, ali ste vi prevarali partnerja ali pa je to storil on, naredite prvi korak. Pozabite na ponos, užaljenost, željo po maščevanju. Vaš cilj je rešiti partnersko razmerje, zato ne iščite nagibov, ki bi vam to lahko preprečili.

Samokritično premislite o svojih namenih.

Če se partnerja oklepate le zaradi finančnih razlogov, udobnosti, strahopetnosti, strahu pred samoto, ne boste sposobni potrebnega partnerskega vedenja, ki utrjuje zakonsko zvezo. Varujte se tako imenovanih dobronamernih nasvetov prijateljev. Ti so se le redko pripravljeni vživeti v vaš položaj in težko razumejo vzroke in okoliščine krize. Zmožnost presoje pogosto omejujejo osebni nagibi in slabosti. V svoji vlogi se počutijo pomembni in jih morda vodijo želja po senzacijah, ljubosumje ali zadoščenje, da imajo tudi drugi težave. Nasveti so večinoma prenagljeni, nepremišljeni, površinski in vam niso v nikakršno pomoč.